buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. március 30, hétfo
Zalán napja

Évfordulók:
1844: Paul Verlaine születése (Metz)
1912: Karl May halála (Radebeul)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Agatha Christie krimikalauza


2004.12.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Bibliofilok se mind tudják, mi a grangerizálás. De most, hogy Hadnagy Róbert és Molnár Gizella Agatha Christie krimikalauza megjelent, nem érdektelen leszögezni, hogy mint megannyi konzekvens furcsaságot, ezt a kiterjesztett könyvgyűjtés körébe tartozó eljárást és bánásmódot is angol (lelkész), James Granger találta föl és valósította meg. (Egész mellesleg nálunk meg Szalay János szegedi rendőrkapitány követte példáját ebből a kissé megalomán gyűjteményi és feltárási szempontból. (Granger a könyvtárában úgy helyezte le a megőrzésre szánt műveket, hogy hozzájuk köttette szerzőik kéziratát, leveleit s a kötetekről szó kritikákat. Ha jobban belegondolok, a mi kutatópárosunk (a férj grafikus, neje zongorista) valami ilyesmit csinált meg számítógéppel: tetemes információbővítéssel adta közre bámulandó kötetében mindazt, ami a nagy angol (bár ugye amerikai papától származó) detektív-regényíró munkásságából származik és erre vonatkozik.

Az elvált férje nevén alkotó világhíres szerző, kitől ma már több fordítás terjeng Földünkön, mint Shakespeare-től, hatvanhat regényt, hat eredeti színdarabot, két verseskötetet, egy mesegyűjteményt stb. stb. hagyott hátra. Egyik biográfusa, H. F. Keating joggal nevezte First Lady of Crime-nak (amit gonoszul félreértelmezve is lehetne ferdefordítani). Hadnagyék pedig azt végezték el megszállott jódolgukban, hogy végigbogarászták az említett főműveket, plusz az összes Christie-elbeszélést(!) ezután remekbeszabott tájékoztató apparátust rittyentettek hozzájuk.

A bűnügyi természetű életmű egyes darabjai betűrendben követik egymást. Az élen e prózák közül a közmegegyezésesen legjobbak egyike, az 1936-ban megjelent ABC gyilkosságok található. (Magyarra, no lám, még ugyanabban az 1936-ban az a Földes Jolán ültette át, aki A halászó macska utcáját írta...) Kezdetnek elolvashatjuk a neves Poirot történet tartalmát, bár persze – tapintatból – sem itt, se másutt nem kötik az orrunkra, ki a gyilkos. Értesülünk viszont, hogy az író a sógorától kapta az alapötletet. Tudtunkra adják ezenfelül, hogy az ABC valójában a havonta közreadott angol vasúti menetrend becejele, és hogy ezt a kézikönyvecskét hagyta áldozatai mellett az elkövető.

Kiderül, kik azok, akik a regény bizonyos motívumait átcsempészték sajátjaikba. Nem tudunk elnyomni bajuszunk alatt némi mosolyt, amikor az egyik lopkovitz a kedvelt Ellery Qeennek bizonyul. A további tudnivalók közül, valószínűleg a Penguin sorozat tansegédleteinek mintájára, a szereplők listája következik; az elején Poirot-val, Hastingsszel és Japp felügyelővel.

A rövid jellemzéseket átitatja A. Ch. szellemisége. A kalauzkészítők ugyanis mindenkiről csak azt közlik, ha nem is teljesen úgy, ami róluk a regényben jellemzőként elhangzik. Végignézve a portrésorozatot, s összevetve filmes-tévés emlékeinkkel, megkockáztatjuk: Hadnagyéból (ugyancsak Agatha aszszonyhoz hasonlíthatnám) nem hiányzik az irónia sem. Az a Miss Marple például, akit ebben a galériában látunk, a nem éppen rokonszenves fizimiskájúak közé tartozik. A Mrs Ariadne Oliverről festett mellkép azonban nem sikerülhetett volna jobban – a Bűbájos gyilkosok boszorkány-atmoszféráját megidézőleg.

Páratlan összefüggés-látásra és számítógép-kihasználásra vall azoknak a részleteknek a földerítése, amelyek a más-más néven jelentkező, de egy tőről fakadó figurákról számolnak be, brilliáns miniesszékbe csomagolva. Jellemrajzaik módosításával valóban azt a gyanút ülteti el bennünk az írónő (s nyomában az útmutató szerzői), hogy bárkiben lehet gyilkos szándék, csupán a cselekmények belső logikája az, amitől függ, hogy a végrehajtás „kiviteleződjék” a sötét gyakorlatban.

Természetes hát, hogy az életben is előfordul olyan eset (az akkor már 82 éves Crime-Lady búsult miatta), amit a Bűbájosokból kopírozott egy (mérgezéses) tömeggyilkos.

Egyik legjobb tudományos krimiszakértőnk, Bényei Tamás fölhívja figyelmünket arra, hogy a klasszikus bűnügyi alkotásokban számos rendellenesség és rendetlenség rejtezik. Ezeket a strukturális anomáliákat kedvencei, az úgynevezett anti-detektívhistóriák szerzői észreveszik, s napvilágra bontják. Mélyükön a szakíró metafizikai indíttatást sejt, s nemegyszer igaza van.

Nem véletlen azonban, hogy kitűnő könyvében Agatha Christie-motívumról nem esik szó! A racionálisba vegyült irracionalitás ugyanis itt aligha filozófiai eredetű. Legföljebb pszichikai defektus áll mögötte, s mindezt a normális agy (a belgának tulajdonított, de nagyon is angol éleslátás) teszi a helyére. Ami „nem stimmel”, az jelzi a tökéletlen bűnelkövetés fennforgását, csak föl kell fedezni a hibát – a megoldás érdekében.

A színpadi adaptációk, valamint a filmek közül is azok a legjobbak, erősítik meg Hadnagyék, ahol az ideális nyomozó főleg a saját tévedéseit igazítgatja helyre, mígnem – az olvasó örömére – rátalál a helyes logikai menetre.

Az 1920-tól 1976-ig – tehát sikerei csúcsán túl – szorgosan munkálkodó írónő önéletrajzát még nem fordították le nyelvünkre, mondja (talán kis szemrehányással) az ugyancsak szinte hihetetlen szorgalommal és tárgyismerettel létrehozott Kalauz egyik lábjegyzete. Ehhez képest hirtelenjében nem találtam a nevezett autobiográfia (és a komoly, de népszerűtlen egyéb munkák) tartalmát valamiféle függelékben. Közülük egy-kettő bizonyára fölvenné a versenyt az átlagművek áldatlan vetélkedésének áttekinthetetlen piacán.

A teljesség igényével készült elemző bibliográfiai és olvasmányajánló csúcsteljesítményt az Európa Könyvkiadónál gondozták. A merész vállalkozáshoz az elszánt fan-ek és az irigykedő értők nevében meghatottságtól se mentesen illik gratulálnom.

Hadnagy Róbert–Molnár Gizella: Agatha Christie krimikalauza
Európa Könyvkiadó
616 oldal, 4200 Ft

Iszlai Zoltán

Európa Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu