buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 24, csütörtök
Gellért és Mercédesz napja

Évfordulók:
1896: Scott Fitzgerald születése
1910: Vas István születése (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Melissa P.: Minden este 100-szor, kefével


2004.12.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Gyerekként, a számtalan unalmas rokonlátogatás során érdekes felfedezést tettem. Kihasználva, hogy nekem mindent szabad, gond nélkül kutathattam át vendéglátóink egész lakását – megnéztem a festményeket, nippeket, a sarokban álló (hamis) kínai vázát, de leginkább a könyvek érdekeltek. Ekkor vettem észre, hogy bárhol is járunk, ismerősöknél, rokonoknál, az otthoni kiskönyvtárban többnyire megtalálható a (legalább egy darab) pornográf „mű” – többnyire persze a hálószobában, ügyesen becsúsztatva az Agatha Christie, Rejtő Jenő, Robert Merle-kötetek közé. A borítóról félmeztelen szépség tekintett felém ábrándosan, puha nercbundát ölelt magához stb., a fülszöveg pedig a vállalkozó kedvű, független hős/hősnő bajorországi, thaiföldi kalandjairól számolt be – a felsoroltak általában is jellemzők, a 90-es években kiadott erotikus ponyvaregényekre.

Melissa P. naplója, a Minden este 100-szor, kefével a hálószoba-irodalom újabb darabját jelenti. A diszkrét külalak semmiben sem utal a tartalomra (e szerint akár a nappaliba is kerülhetne) pusztán az apró betűs alcím jelzi, miféle izgalmakra számíthatunk: „A szicíliai Lolita naplója”. Ízléstelen, ám figyelmet ébresztő mondat. Nabokov botrányműve óta a „Lolita” fantázianév világra szóló karriert futott be, internetes oldalak, szexújságok használják fel világszerte. Szicília, Lolita – az egyszeri olvasó számára a címszavak valami fülledt, egzotikus, és felettébb bűnös történetre utalnak, ami éppen annyira viszolyogtató, mint amennyire vonzó. Gyorsan megveszi hát a könyvet, és várakozásában nem is csalódik.

A napló vagy naplószerűen megírt bulvárregény Melissa Panarello, a 15 éves diáklány kéjjel és szenvelgésekkel teljes mindennapjait mutatja be, laposan és hiteltelenül. Melissa mondatai hamisak, nem kamaszlány szájába illők, néhol röhejesek. Nyugtalan lelkiállapotáról így ír: „Olyan, mintha egy vékony üvegbúra védene bennünket a világtól, de bennem nincs nyugalom. Mintha egy egér finoman rágcsálná a lelkemet és nagyon élvezné.” Perverz egy egér lehet, annyi biztos. Másutt első szexuális élményéről számol be: „Most tehát előttem volt: férfiszagú, minden erezete olyan hatalmat birtokolt, hogy kötelességemnek éreztem számlám kiegyenlítését.” Bulvárlap-szerkesztők, dilettáns írók, álnéven publikáló zugfirkászok fogalmaznának így, de nem egy tizenéves lány, aki valódi érzéseit próbálja formába önteni. Ha napló alapján is született ez a könyv, a szöveget átdolgozó „stiliszták” tisztogató munkájuk során az eredetiség minden vonását eltüntették belőle. Nem válik belőle megérthetővé, hogy Melissa P., ez a biztos családi háttérrel rendelkező gyerekes csitri hogyan válhat két év leforgása alatt elvtelen, nimfomániás ragadozóvá – környezetét, mindennapjait egy-két odavetett mondatból ismerhetjük meg. Szüleiről, testvéréről a regény egész folyamán csak annyit lehet megtudni, hogy vannak. Egyéni gondolatok sem bukkannak fel a szövegben – Melissa tulajdonképpen a szex függvényében létezik; élete két szakaszra osztható: aktus előttire, és aktus utánira.

Meglehetősen gyengére sikerült a fordítás is, minősége a szövegéhez illik. Példával illusztrálva: „Végül felkeltem a konyhai székről, visszamentem a hálószobába, ahol megkötözötten várt rám. Meghallotta bársonyos, nesztelen lépteimet (!), hálásan felsóhajtott. Testemmel felfaltam őt.” Vagy: „Akadozó hangja azt ismételte, hogy folytassam a fájdalmat.”. Hát igen. Kérdés a regénnyel kapcsolatban ezek után már nemigen merül fel – hacsak az nem, hogy a kiadó miért vállalta megjelentetését. Talán, hogy szélesítse szolgáltatásainak körét. Így kerül majd lexikon a nappali, pornó pedig a hálószoba polcaira – az Athenaeum jóvoltából.

Melissa P.: Minden este 100-szor, kefével
Ford.: Ézsiás Zsófia
Athenaeum 2000 Kiadó
148 oldal, 1790 Ft

Koncz Tamás

Athenaeum 2000 Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu