buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Kétszer „Erdély” (I.)


2006.11.30

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Áprily Lajos költészetéből szinte minden címszó, mai izgalomnak kikiáltott összetevő hiányzik. Persze, nem Arany elégikus lírájának folytatója, nem megszelídített Vajda jános, de a tizenkilencedik század végének elátkozottait sem idézi. Olyan az ő lírája, amilyen az első, az 1921-es kötet címe, Falusi elégia? Nem.(Megvolt apámnak, az első Kiadás! Ady és Remenyik mellett, „hoppá”. Egy korszak. Paul Klee rajzai, kis kötetben, meg Nyirő József. Elődök, ah. Más összetettség. Tisztelni kell.) Ábel füstje? (1957, a mai nagy siker, 1939 után az első Áprily-kötet. Ha tetszik, legnagyobb hallgató író ő volt. Sokáig rebellisnek számítottak némely munkái.

Áprily és rebellis? Áprily, akit Nemes Nagy Ágnes „imádott”, mint tanárt. Ha Nemes Nagy az én csodás irodalomtanárom volt 1954-1957 között, az ő hasonlója, na ja, „Áprily bácsi”. Rebellis is volt azért Áprily, nem mert hogy „Erdély”, hanem minden zsarnokság (ellen), a csöndes emberség minden megsértése ellen.

Csöndes. Emberséges. Tökéletes formaművész. Régimódi. Máig élvezetes líra. Főleg kis darabok. Sok négysoros. Ám a hosszabb elégiák, urambocsá’ történelmies versek is miniatűr-sorjázások.
Fiának, Jékely Zoltánnak verseiben (Áprily írt művésznéven, ah, megható) az apa rejtélyes figura: gót városok titkos árnyait járja, ahol a halál is leselkedik rája. (Apátlan éjszakák; Jékely Zoltánnak ez a költeménye – száz, kétszáz hasonló nagy remeklése közt az egyik – irodalmunk egyik „legszebb” apaalakját rajzolja.)

Hanem hogy Áprily: gót piacok ködein? Középkori kalandokon? El nem hinné senki. Nem is kell.

Madarakról, patakokról, erdőkről, völgyekről, árterekről, ligetekről, megint madarakról, őszi és nyári egekről, szelekről, telekről, füvekről, esőkről, rétekről, négylábúakról, helységekről honszeretetről, hazavágyódásról, beletörődésről, titkolt ábrándokról, önmaga-rejtelmeiről az embernek senki ily mennyiségben nem írt gyönyörűségesen, mint Áprily Lajos. A maga-választotta, a maga által felvállalhatónak ítélt versjellegben mindene egyképp tökéletes! Nagy szót mondtam ki.

Más poéták megenged(het)ik maguknak az egyenetlenséget. Áprily nem tehette. Nem engedte meg magának. Akkora kisúr volt, mit, ebben aztán igazi nagyúr, hogy szelídsége szerény szabályteremtés volt – és hajthatalan. Parancsolt magának. Nem kalandozott a költészet életveszélyes sikátoraiban, nem parádézott nagy tereken, nem nevelt hibrideket, különc dolgoktól távol állt.

A költészet terén. De valami maradt ezen túl. Vagyis…?

De lelke rejtély maradt? Azt hiszem.

Vagy ha nem, hát a végső egyszerűségek egyik változata, melyet Áprily képviselhetett, rejtélyes is, csobogó-áttetszősége mellett. Nem elfolyó tükörképeket árasztott, láttatott ő. Nála a patak már maga volt a tükrözés, egyéb sem volt. Rejtély az maradt nála és általa, az a diszkrétség jegyében eredezett erény, hogy magát a tárgyat (s a tárgyhoz való viszonyát) tudja titoknak tartani. S ezzel megtartani.

A nagy megtartó-költők egyike volt ő. „Miközben” az Ady-féle őrzések, a József Attila nevével jellemezhető rend-tan, Pilinszky tragikuma, Szabó Lőrinc élet-kollokvialitása, Szép Ernő egyenetlenségekkel is világnagy lírai szavai stb. – hiányzott belőle. De ki tudja, miféle rejtelmes parancsot adott ki magának, hogy csak a tökéletességet engedte meg.

Nemes Nagy Ágnes a tanítványa volt…

A tökéletesség, ah. Mely ily mennyiségben ugyanúgy elzsongít, mint a Kosztolányi-féle (bár polgárias) bűsorok egymásutánja (mégis szűkebb térfogattal). Nagyon rendes költő volt Áprily Lajos (hogy én-már-nem-tudom-kinek tolmácsolásából idézzem azt a nagy huszadik századi dicséretet), makulátlan, erkölcsiség-szobor, szelíd komolyság, rendíthetetlen konokság. Kiolvashatatlan könyv, ekkora rengeteg. De csupa tisztás. Csupa tisztázottság. Csupa tisztességes kirajzoltság. Nagy művészet.

Nemzedékek érdeklődésének tárgya lesz, most, hogy így újra hozzáférhető? (Dicsérjük megint egyszer az odaadó, hű Győri Jánost.) Vagy lélekjellegek-típusok fogják szeretni, megérteni, nagyra tartani? Legyen akárhogy is, nem nélkülözhető. A tökéletességre vágyó világ-órák szitáján mintha átperegne. Finom hangulat, igazságvágy, enyhület kell hozzá, hogy tényleg bámikor olvashassuk.

Vagy hát én magam így vagyok vele. S mosolygok: ekkora szigorhoz (ami az övé volt) épp a gyönyörködés enyhe mosolya kell, a befogadás (az olvasás) kísérőjeként? Fogadjuk szeretettel, olvassuk – e ma szokatlan nagyságot.

Ah, és IGAZI KARÁCSONYI KÖNYV.

És igazi nemzeti nagyságunk érkezik így haza.

Áprily Lajos Összes költeményei
Győri János gondozásában
Osiris Klasszikusok
664 oldal, 3980 Ft

Tandori Dezső
költő, műfordító

Osiris Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu