buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Aba-Novák Vilmos életmű albuma


2006.11.30

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Aba-Novák Vilmosról (1894–1941), a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb huszadik századi mesterének az életművéről közel negyven éven át Supka Magolna monográfiája volt az egyetlen mű, amely a szélesebb közönség számára ismertté és elismertté tette Aba-Novákot. A műgyűjtők és a tanítványok serege ezt persze mindig is tudta, de az igazi áttörés váratott magára. A politikai indíttatású művészeti kritika ezt nem is tette lehetővé, a tisztán művészi értékek helyébe az esztétikától merőben idegen szempontok és megítélések kerültek, s a hányatott utóéletű művész 100. születésnapjáig ez nem is nagyon változott. Azóta megsokasodott az érdeklődés személye és művészete iránt, de sokan úgy gondolják, hogy ennek a kivételesen gazdag és sokszínű életműnek a méltó bemutatása még várat magára.

E könyv írója, Molnos Péter és segítőgárdája azt a célt tűzték maguk elé, hogy Aba-Novákot minél gazdagabb válogatásban, minél korszerűbb tipográfiai színvonalon és a művek születésének hátterét is gazdagon bemutató könyvet hozzanak létre. Az életmű minden jelentős korszakára figyelmet fordítottak és nem fukarkodtak a korabeli sajtó- és a privátfeljegyzések dokumentumainak közlésével sem. A kezdeteknél a művész első világháborús frontszolgálata és az Árkádia tájain címmel megrendezett nagysikerű kiállítás korszaka jelenik meg, ezt követik a jellegzetes koloritú tájaképek és az itáliai ösztöndíj sztárképei. Külön egység foglalkozik a cirkusz világát oly mesterien bemutató képekkel, ahol tetten érhető Aba-Novák kompozíciós, karakterábrázoló és szindinamikai világának páratlan gazdagsága. Még a tájékozottabb olvasók is felkaphatják a fejüket, amikor az amerikai kaland akvarelljeihez érnek az olvasásban, hiszen ezeken az oldalakon Aba-Novák Vilmos egészen új arcát láthatják és csodálhatják. Erre figyelt fel Nancy Goodman-Brinker asszony is, amikor amerikai nagykövetként Budapesten szolgált. A diplomata Aba-Novák egy New York-i akvarelljén keresztül szeretett bele a magyar képzőművészetbe, s mára már jelentős kortárs magyar alkotók műveit is gyűjti. A szolnoki és az erdélyi képeken keresztül Aba-Novák festői vénája, a népi életképek gazdag, mondhatni burjánzó világa tárul az olvasó elé, hogy elérkezzen a művész falképeivel foglalkozó részhez, ahol a könyv szerzője gazdagon tárja elénk a korabeli csatározásokat is. Ezt követi a kortársaival való viszonyának bemutatása, majd a napjainkban is folyamatosan újratermelődő és próbálkozó hamisítói világ néhány fércmunkája látható, összehasonlítva az igazi Aba-Novák művek jellegzetességeivel. Ezzel zárul a tanulmányi rész, amelynek stílusa, grafikai megjelenítése a széles közönséget vette célba és arra törekedett a szerzői gárda, hogy minél nagyobb rátekintést kapjon az olvasó a művekre, a művészre, a korra és a helyszínekre.

Az album részben több mint kétszázötven nagyméretű színes képpel teljes áttekintést kap az olvasó, jónéhány izgalmas nagyítással fontos képrészleteket emel ki és mutat meg a szerző. Valóságos múzeum, kiállítóterem és árverési csarnok ez a rész, páratlan gazdagságú ez az életmű, ismertsége ellenére számos új vonása és összefüggése válik e lapokon egyértelművé. A képek sorát 260 lappangó kép reprodukciója teszi még gazdagabbá. Ezek szerves egységben vannak az életmű egészével, de felkutatásukra nem maradt elegendő idő, energia és kitartás, gazdáik inkább rejtegetik, mintsem büszkék lennének rá. Ennek ellenére komoly szerepük van az életmű egészében, és talán megteremtik az információs alapot a felbukkanásukhoz.

A könyv végén részletezett és adatolt műlista segíti az informálódást, míg a legutolsó oldalra került a hagyaték gondozójának, Aba-Novák unokájának szubjektív utószava, melyben tétova kísérlet zajlik a zseni fogalmának és megértésének megragadására.

Supka Magdolna – akinek érdemei elévülhetetlenek – a hatvanas években Aba-Novákról írt könyvében bevezette a lélegző életmű fogalmát, bemutatva a rövid életű, de gazdag életművet hátrahagyó művész műveinek utóéletét. Ez az életmű ma is lélegzik, ma is utat talál a közönségéhez, és ennek a könyvnek a lapjain hallani ezt levegővételt, miként az olvasó is friss levegőhöz juthat.

Aba-Novák
Népszabadság könyvek
277x320mm, 312 oldal, 250 színes képpel, 9900 Ft

Kováts Kristóf

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu