buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 7, kedd
Herman napja

Évfordulók:
1867: Osvát Ernő születése (Nagyvárad)
1889: Gabriela Mistral születése (Vicuña)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Brassai · Capa · Kertész · Munkacsi · Moholy


2006.11.30

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

(M)ÉRTÉK-Világhírű magyar fotográfusok címmel nyílt kiállítás az Ernst Múzeumban, mely 2006. november 15–2007. január 17-ig tekinthető meg. A kiállítás kurátora és a megnyitóval egy időben elkészült azonos című könyv szerzője Kincses Károly fotótörténész. A kiállítás a 2006-os Fotóhónap kiemelt eseménye, melyen a művészek munkáit időrendi sorrendbe szedve követheti-nézheti végig a közönség. A Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből közel 250 fotó kerül bemutatásra, a világon először kronologikus sorrendben párhuzamba állítva az öt fotográfus munkáit.

Büszkén mondhatjuk, hogy a világ legjobb és legismertebb fotográfusai közül (legalább) öt magyar. E rendkívüli jelentőségű alkotók: Kertész Andor (André Kertész), Friedmann Endre (Robert Capa), Mermelstein Márton (Martin Munkacsi), Weis László (Moholy-Nagy László), és Halász Gyula (Brassai) a korabeli dokumentumok szerint sosem tagadta meg származását. Igaz azonban, hogy mindannyian egy ötszáz kilométeres körön belül, az Osztrák-Magyar Monarchia területén születtek, és itt érték őket gyermekkorukban azok az élmények, tapasztalatok, kulturális indíttatások, melyek későbbi munkásságukat meghatározták. Itt szívták magukba azt a látásmódot, mely később erre a hivatásra vezérelte őket.

Az eddig sosem látott módon felépített kiállításhoz megjelent azonos című könyv érzékenyen követi a kiállítás koncepcióját, alkalmat ad a kiállítás megtekintése után az otthoni elmélyülésre. További információkat tudhatunk meg a közegről, amelyben alkottak. A kötet 1894-től, Kertész Andor budapesti születésétől 1985-ig, Kertész New York-i haláláig öleli fel, és mintegy keretbe foglalja az öt művész munkásságát. Nyomon követi a fotográfusok életében bekövetkezett eseményeket, az általuk megélt magánéleti és a politikai viharokat, átalakulásokat, szemléletváltásaikat. Olvasás közben a szépen szerkesztett, fotókkal gazdagon illusztrált könyvben újra és még egyszer megérint minket az a hangulat, melyben ezek a művészek éltek és alkottak. Páran személyesen is ismerték egymást, és bár nagyon különböző életutakat jártak be, pályájuk több ponton találkozott. Néha találkoztak is, összejöttek, beszélgettek, új utakat, új látásmódot kutattak. A világháborúk harcmezőinek nyomasztó képeitől a hétköznapi élet szépségeit bemutató fotókon át megérezhetjük a korhangulatot, bámulhatjuk a hírességeket, csodálhatjuk az általuk készített tájképeket, zsánerképeket és divatfotókat, de betekinthetünk az új művészeti stílus, a bauhaus világába is. Céljuk nem csak a „leképezés” volt, hanem mindannyian hozzá tudtak tenni valami egyedit, valami megrázót, újszerűt a fotótörténethez.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége az idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját. Szamódy Zsolt, a szövetség elnöke mindent megtett, hogy az évfordulóra több könyvet is kiadjanak. Így a közeljövőben megjelenik még a Mai Manó Házban Pécsi József: Egy reneszánsz ember című kiállításához kapcsolódó kötete, és a Budapest Galéria Kiválasztott fényképek című kiállításához az elmúlt 50 év legjelentősebb magyar fotóit bemutató könyv is.

(M)érték
Szerk.: Kincses Károly
Magyar Fotóművészek Szövetsége – Magyar Fotográfiai Múzeum, 2006
250 oldal, ármegjelölés nélkül

Jancsó Krisztina

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu