buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 30, szerda
Jeromos napja

Évfordulók:
1452: Megjelent az első nyomtatott könyv: Johann Gutenberg Bibliája
1859: Benedek Elek születése (Kisbacon)
1928: Elie Wiesel születése (Máramarossziget)
1990: Patrick Victor Martindale White halála
2005: A Népmese Napja
2006: Sütő András halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Tücsökhangszer
Egy húron pendülünk?


2006.11.30

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Úgy fest, alkalmasint újra és újra fel kell keresnem a Liszt Ferenc teret – a Zeneakadémiát, azon belül a könyvtárat –, hogy frissítsem hangszertörténeti ismereteimet. Dr. Tímár András könyve ugyanis a magyar(országi és elszármazott) hegedűkészítést és -készítőket mutatja be, s eredetileg doktori munkának készült. Még 1987-ben. Azóta csak a polcon porosodott, ki tudja, hányszor mentem el mellette. Most a szerző úgy döntött, közre adja munkáját. Mert alig húsz éve, bár ígéretet kapott rá, nem jelenhetett meg a kötet.

Jó három évszázad elevenedik meg a lapokon, s 715 élet. Magam nem számoltam meg mindegyik mestert, de szerzőnk a fülszövegen ezt a számot jelzi – s a bő kétszáz írott, s ugyanannyi függelék oldal (mesterjegyzék, cédulaszövegek stb.) is igazolja. Szemünk előtt megelevenedik a hajdani kulturális központ, Pozsony, majd Pest, de figyelemmel kísérhetjük a professzionális mesterek (az itáliai, azon belül cremonai mesterek: Stradivari, Amati követői) mellett az amatőr hegedűkészítők életét is, illetve azt is, ki milyen színűre lakkozta hangszerét.

A könyv a maga nemében unikum. Hiszen ilyen átfogó magyar hangszertörténeti munka általában sem és egy-egy hangszert bemutatva is csak alig-alig jelent meg az elmúlt jó harmadszáz évben. Tán ennek tudható be, hogy a szerző – a hegedűk kiváló kutatója és ismerője – a „tücsökhangszer” építésére, elemzésére nem tér ki, inkább félve reméli, ismerjük: mi a csiga (a húrrögzítő hangolókulcsok fölött csiga alakban végződő rész), az „f” lyuk (a hangszer felső lapján – tetején – lévő jellegzetes „f” és fordított „f” alakú lyukak – akusztikailag fontos elemek), a lélek (a hangszer belsejében lévő statikai és akusztikai szempontból is fontos oszlopocskája). Lévén doktori dolgozatról van szó, a kötet főképp a szakmabeliekhez, a hangszer csodálóihoz és a hegedűmuzsika művelőihöz szól igazán bensőséggel.

dr. Tímár András: A magyar hegedűkészítés története
Magánkiadás, 2006
394 oldal, ármegjelölés nélkül

Cz. Tóth János

 
Osztályzat: 

 
Fórum


Eddigi hozzászólás ehhez a cikkhez:
abalsay

#1

2009.06.24 13:14

Tisztelt Új Könyvpiac Szerkesztőség !
Dr.Tímár András fenti könyve melyik nagykerben kapható ?
Válaszukat előre is köszönve

Balsay András balsay.andras@otpjzb.hu
[VÁLASZ]
 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu