2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Kilenc novella


2006.11.30

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Élettöredékek címmel jelentette meg a Nagyvilág Könyvkiadó a Nobel-díjas norvég író Knut Hamsun kilenc, mindeddig magyar nyelven nem publikált elbeszélését. A főleg regényei által ismert író jelen novellái periodikákban, napilapokban jelentek meg, s akad köztük olyan, az Élettöredék, amely szerzősége mindezidáig vitatott volt, mivel Hamsun „ismeretlen fiatal író” aláírással közölte elbeszélését, s csak a legújabb kutatások állapították meg minden kétséget kizáróan a szerzőséget.

„Meg kell jegyeznem: nem költöm, csak elmesélem ami történt. Szeretnék megosztani önnel egy végtelen élményt, azt úgy bemutatni, hogy összeroppantsa, és sose tudja elfelejteni” –, mondta Hamsun Bűn című novellájának narrátora, egy temető padján ücsörögve a szerzőnek.

Az író pedig lejegyezte egy kislány történetét, amely túlmutat önmagán, és tágabb társadalmi összefüggéseiben beszéli el a vélt és valós bűn természetét. A történet igen egyszerű, egy kislány elveszi halott testvére sírjáról a virágokat, még annak temetése napján, azzal a szándékkal, hogy eladja a csokrokat, és téli cipőt vásároljon belőle. Nem „lop”, hiszen testvére kérte meg rá, a temetőőr és a narrátor azonban rajtakapják, megbélyegzik, s ezáltal visszavonhatatlanul nyomorba taszítják. Hamsun írásaira jellemző az elesettek problémái iránti érzékenység, hiszen ő maga is igen szegény sorból származott, s regényeihez hasonlóan e novellák tárgya szintén a kisember nyomora és kitaszítottsága, melyet nyelvi gazdagsággal, szép stílusú lírai hangulatábrázolásokkal rögzít. Hamsun elbeszéléseinek anyagát a mindennapi életben, átlagemberekben keresi, számára a szépséget és igazságot az élet apró dolgokban tükröződő végtelensége testesíti meg. Szereplőit céltalanul sodorja, hogy aztán olyan kérdéssel taszítsa őket a végtelenbe, amelyre nincs válasz. Írásai arra késztetnek, hogy szívünkben keressük a dolgok értelmét, érezteti, hogy nem csak alakjaival, hanem velünk is játszik az élet. Élettöredék című elbeszélése a halált tudomásul vevő, de életharcait nem feladó fiatalember rövid krónikája, amelyben a tudat és az ösztön együttes működése a lélekben és a cselekedetek okaiban gazdag történetté avatja e kis terjedelmű írást.

Plasztikus leírásokkal, hangulati elemekkel teli A kisvárosi élet című Kristiania (Oslo) utcáit és lakóit bemutató novella, amelyben az elbeszélő különféle emberekkel való találkozásait írja meg (a borbély, Fox asszony) és azok lehetséges és valószínű viselkedésüket jellemzi úgy, hogy mindeközben az olvasó egy múlt századi kisváros mindennapjainak pontos lenyomatát kapja.

E válogatás elbeszéléseinek narrációja én-jellegű, az elbeszéléseknek alig van összefoglalható cselekményük és történetük. Az én-jellegű elbeszélőhöz így aztán sajátos befogadói viszony alakul ki, s az olvasó számára a beszélő egyszerre ellenszenves és rokonszenves, esendő és fennhéjázó, s az elbeszélt történet nem értelmezhető egyféleképpen, csakis sok szempontból; így történhet, hogy az író nem kínál megoldásokat, válaszokat – csak rögzít egy történetet. De az élvezhető és letehetetlen. Ez Hamsun zsenialitása.

Knut Hamsun: Élettöredékek
Fordította: Kovács Katáng Ferenc
Nagyvilág Kiadó, 2006
158 oldal, 2000 Ft

Erős Kinga

Nagyvilág Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu