2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Egy nagytermészetű férfi önéletírása


2006.11.30

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az Európa Könyvkiadó jóvoltából, Magyarósi Gizella fordításában és jegyzeteivel ellátva több évtized után ismét kezében tarthatja a magyar olvasó Benvenuto Cellini élete, amiképpen ő maga írta Firenzében című művészéletrajzot. Az olasz ötvös, szobrász, érmeművész, a manierizmus jeles képviselője kalandos, szenvedélyes életét erős öntetszelgő túlzásokkal ábrázoló önéletrajza a kor érdekes emberi dokumentuma, amelynek igazi népszerűségét Goethe német nyelvű fordítása hozta meg. Ennek hatására 1838-ban fejezte be Berlioz Cellini című háromfelvonásos operáját, amelyet napjainkban is szívesen tűzik műsorukra az operaházak, annak ellenére, hogy a párizsi ősbemutatón egyedül a nyitány aratott sikert.

Benvenuto Cellini 1500. november 3-án született Firenzében. Az építész, városi zenész és hangszerkészítő apa fiát is zenész pályára szánta, mint azt önéletrajzban olvashatjuk: „Apám fuvolázni és énekelni tanított; abban a korban voltam, amikor a kisfiúk szívesen vesznek a kezükbe furulyát vagy efféle játékszereket, én azonban ki nem állhattam, de szófogadó gyerek lévén a kedvéért játszottam és énekeltem.” Azonban a fiút mindennél jobban vonzotta a rajzolás, s tizenöt évesen az apai óhaj ellenére beállt egy aranyműves műhelyébe tanulónak.

S bár ifjan több alkalommal visszatért az apai házba, s olykor még zenélt is apja örömére, véglegesen elkötelezte magát az ötvösmesterség mellett, melyet különböző neves mesterek műhelyeiben tanult ki. Kalandos élete méltónak bizonyult a megörökítésre, ötvennyolc évesen kezdte el írni önéletrajzát, melyet később betegsége miatt diktált, és amelyben hatvankét éves koráig beszélte el élettörténetét. E vaskos könyvet lapozva egy ragyogó tehetségű, nagytermészetű férfi maga szájíze szerint elbeszélt élettörténetét ismerhetjük meg, egy karrier történetét, amelyben tehetsége által egy firenzei fiú útját követhetjük nyomon gyermekkorától inasévein át a pápai és királyi udvarokig. Cellini az elismerés mellett megtapasztalta az üldöztetést is, hiszen többször is gyilkosságokba keveredett, alig huszonévesen emberölés vádjával halálra ítélték, de szerzetesi ruhában Rómába szökött.

Harmincas évei elején öccse gyilkosát bosszulta meg, majd önvédelemből(?) még elkövetett néhány gyilkosságot. Ötvenhét éves korában ítélték el szodómia vádjával, valószínűleg nem alaptalanul, hiszen életrajzában maga is utalt erre. S mindeközben ünnepelték és elismerték, hercegek, királyok és pápák pártfogolták, fejet hajtva művészi nagysága előtt.

Az időskorában főleg szobrok készítésével foglalkozó Cellini mester legjelentősebb művészettörténeti alkotása a ma Bécsben látható arany sószóró. A mestermű a francia király megrendelésre készült 1540 és 1543 között, a mester párizsi tartózkodása idején.

A nem mindennapi műalkotás allegóriákkal van tele, a férfialak a tengert, míg a nőalak a Földet szimbolizálja. Az ébenfa alapon nyugvó 26×33.5 cm-es méretekkel rendelkező sószórót a mester tömör aranyból alakította ki.

Benvenuto Cellini élete, amiképpen ő maga írta Firenzében
Ford. és a jegyzeteket összeáll.: Magyarósi Gizella
A verseket fordította: Képes Géza
Európa Könyvkiadó, 2006
404 oldal, 4500 Ft

Erős Kinga

Európa Könyvkiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu