2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Zéró összegű játszma


2006.11.30

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„Immáron szent meggyőződésem, hogy a legfertelmesebb dolog, amit az ember törvényszegés nélkül elkövethet, hogy felhív egy vadidegent, és megpróbál rásózni valamit, amit az nem akar megvenni.” „Ha valaki a Salomon Brothers kereskedési termében sikerre pályázik, annak minden reggel úgy kell ébrednie, mint aki kész egy medvét seggbe harapni” (John Gutfreund – Idézetek a Brókerpóker című könyvből)
 

Kiemelkedően érdekes és főként tanulságos mű – jó, hogy az olcsó szenzációt ígérő címe ellenére is belefogtam. Onnan már ő fogott meg engem, s nem is eresztett, amíg a végére nem értem. A tőkepiacok egyik szegmenséről, a kötvénykereskedelemről, és abban az 1980-as évek világáról szól, igen érdekes közelképet festve, és értékes szakmai tudást is kínálva. Ez a szegmens akkor nőtt fel a legnagyobbak közé, gyökeres változások közepette – jórészt ezt tükrözi a történet. Ekkor kezdte meg ma is mind jobban szárnyaló diadalmenetét a pénz- és tőkepiacokon az az új technika, amely a saját létalapjaként egy egészen új tudományágat hozott létre: a pénzügyi termékek tervezése. Amint Lewis elbeszélésében is megmutatkozik, rendeltetése, hogy olyan pénzügyi konstrukciókat, termékeket alakítson ki, amelyek jól illeszkednek a finanszírozást keresők és/vagy a finanszírozók, és az egyéb befektetők igényeihez és lehetőségeihez – a pénzügyi közvetítő cégek nézőpontjából természetesen azért, hogy ennek segítségével is bővítsék az üzleti lehetőségeiket, teret nyerjenek a piacon, növeljék a forgalmukat és a nyereségüket. „Kezdetben négy pénzügyi eszköz volt: a banki betét, a váltó, a kötvény és a részvény. Mára, a pénzügyi innovációk folyamatos beáramlásának eredményeként a piaci látkép sokkal bőségesebb és sokkal összetettebb. Napjainkban a pénz- és tőkepiaci eszközök és technikák szédítő burjánzása tapasztalható” –, jellemezte mindezt az egyik alapműnek számító áttekintés (New Financial Instruments, John Wiley and Sons, 1998). Innentől kezdtek a nagyobb pénzügyi közvetítő cégek átalakulni többé-kevésbé álmos kis- és nagykereskedésekből egyre újabb, és mind bonyolultabb termékeket előállító, s mindezekkel új lehetőségeket, de veszélyeket is teremtő boszorkánykonyhákká, s egyben a lóversenyhez hasonlóan konzervatív fogadóirodákból vadul száguldó kaszinókká.

Lewis története is arról szól, hogy ekkoriban fordult a felsőfokú gazdasági és üzleti végzettségű szakemberek figyelme az ilyen állások felé. Pár évvel később már új migráció virágzott: a felsőfokú matematika és az elméleti fizika kiválóságai váltak a pénzügyi terméktervezés sztárjaivá, az ő alkotásaik vitték a piacot addig sohasem látott magasságok és mélységek felé. Egy alapvető tény azonban változatlanul uralta, és uralja ma is azt: ami itt a spekulációs ügyletekben – az egész kereskedés egyik legfőbb területén – történik, az lényegében a zéró öszszegű játszma. Ezekben az üzletkötésekben, amelyek voltaképpen a jövőben bekövetkező, előre ki nem számítható változásokra való fogadást jelentik, az egyik fél azt nyerheti, amit a másik elveszít. Ilyen volt az „ősidőkben” a részvényekkel való kereskedés, és itt sokat megláthatunk abból, hogyan vált a spekuláció a kötvényekkel való kereskedés mind fontosabb részévé. Lewis számára ez akkor vált véres valósággá, midőn üzletkötő gyakornokként dönteni kényszerült, hogy egy-egy ügylettel a benne megbízó ügyféllel, vagy inkább az őt alkalmazó céggel vitesse el az elkerülhetetlen veszteséget.

Megragadóan olvasmányos, mint a Keresztapa, hozzá hasonlóan testközeli élményként mutatja meg a hatalom működésének és működtetésének számos titkát és technikáját, mindezeken túl pedig elénk tárja egy mesterkurzus sok tudnivalóját a kötvénypiaci befektetések alapvető megfontolásairól, gyakorlati fogásairól, és a szolgáltatókkal való kapcsolatról – ez Lewis története. Kulcsmondata caveat emptor – vevő, védd magad. Nem mellesleg, az akkori világ egyik leghatalmasabb pénzügyi szolgáltatójának, a Salomon Brothers-nek a története, amely Lewis időszakában vált a legnagyobb kötvény kibocsátóvá és -kereskedővé, és szintúgy ekkor tornyosultak fel benne azok a problémák, amelyek a hanyatlását okozták. A történet mindezt egy különleges nézőpontból mutatja meg.

Szerzőnk zöldfülű, bár diplomás kezdőként, egy szerencsés véletlennek köszönhetően 1985-ben bekerült a Salomon gyakornoki programjába, amelynek rendeltetése az volt, hogy segítsen feltölteni a cég szakember állományát a nagy lehetőségeket kínáló tőkepiaci helyzet meglovagolásához. Lewis borotvaéles, nemegyszer cinikus elemzést ad a gyakornokokról, az oktatóikról, és az egész cégről, amely hatalmas nyereséget ért el az előző években, s annak egy részén vásárolta fel gyakornoki „nyersanyagnak” őt és a társait – óriási túljelentkezésből válogatva.

Leleplezés? Kétségtelenül az is. Mindenekelőtt arról, miként gazdagodtak a Salomon, és a hozzá hasonló befektetési szolgáltatók. A befektetési piac vastörvényeként ismerjük, hogy itt a nagyobb nyereség esélyének ára, hogy érte nagyobb kockázatot kell vállalni. Kivételt képeznek, mutatja meg Lewis, a befektetési szolgáltatók. Részben annak köszönhetően, hogy az általuk bonyolított ügyleteknél jutalékokat és költségeket számítanak fel, és így anélkül keresnek, hogy azokban kockázatot kellene vállalniuk. Amint mondja, mindenből lecsípnek maguknak egy morzsát, „a befektető kockáztat, a szolgáltató sarcot szed”. Az ő idejében pedig az ügyfelek igencsak tájékozatlanok voltak, s ezt jól ki lehetett használni a „morzsa” nagyságában – amint azt is, hogy e szolgáltatások tekintetében az eladók piaca működött (vagyis olyan piac, amelyen az eladók diktálják a feltételeket). Tegyük hozzá: ha valaki úgy gondolná, hogy ez mára sem sokat változott, nem biztos, hogy téved. Lewis történetében a befektetési szolgáltatók úgy is igen szép hasznokat húztak mások tájékozatlanságából, hogy sajátszámlás ügyleteket kötöttek velük, az ügyfeleiknek pedig fogalmuk sem volt a reális árakról – lehetett olcsón venni tőlük, és drágán eladni nekik. A történet e tekintetben az ügyfelek tanulási folyamatának a története is, bár valószínűleg örökérvényű André Kostolany tétele, amely szerint a spekulációs piac talpköve a balek.

Leleplezés – kíméletlenül kritikus képet kapunk arról is, hogy a bevétel, a személyes siker és a jövedelem utáni hajszában hogyan bántak (el) egymással is a cég vezetői és alkalmazottai. Lewis elmondásában többször is felmerül a dzsungel hasonlat, a belső harcok elemzésében pedig a családnak a Keresztapából megismert fogalma. Ismerős az is, amit a gyakornokokkal való bánásmódból látunk: irodalmi és filmélményeink szerint az amerikai tengerészgyalogosokból faragnak így tökéletes, szélsőségesen edzett katonát.

A hőskor pátoszát idéző történetben láthatjuk, hogyan teremtette meg, gyakorlatilag a semmiből, a tőkepiac leghatalmasabb üzletágát néhány zseniális, bár szinte tanulatlan olasz, amúgy döbbenetesen faragatlan bunkó, valamint a felfutás során hozzájuk csatlakozó „fehér” diplomás. És azt is, hogyan vadászták le őket a belső hatalmi harcok győztesei – s vitték hanyatlásba a piacot hajdan uraló céget. Mindeközben Lewis – a fejezetek kifejező címeit idézve – kitanulta a Salomon-diétát, pancserből emberré vált a kereskedő asztalnál, és elsajátította a harc művészetét. Könyvéből pedig meglepően sokat tanulhatunk ez utóbbiról magunk is.

Michael Lewis: Brókerpóker. A leleplezett Wall Street
Alinea Kiadó, 2005
624 oldal, 4900 Ft

dr. Osman Péter

Alinea Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu