buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 24, hétfo
Mátyás napja

Évfordulók:
1786: Wilhelm Grimm születése (Hanau)
1811: Bessenyei György halála (Pusztakovácsi)
1836: Berzsenyi Dániel halála (Nikla)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Hunyady Margit
Egy mai történet a tizenkilencedik századból


2006.11.30

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Mi lesz itt még! Több, mint családtörténet, amit a „hazatért” Alexander Brody építeni kezdett? Meg hát hogyan is ő építené, ami megvolt már… megvolt, de le nem rombolódott. Legföljebb benőtte a borostyán, a rebesgetéseket rejtő „repkény”; Bródy Sándor, számos író-fia közül is a legeslegnagyobb, a tényleges nagy magyar (és világirodalmi rangú) prózaművész, Hunyady Sándor folyamatos dolgait. Családtörténet, jó, folyam; a befogadás kortörténete, rendben; az utóélet – reméljük, Hunyady Sándor ragyogása és Bródy Sándor alapvető mivoltának elismerése során – rendben lehet.

Hanem akkor még…

Itt ez a csodálatos asszony, művésznő, írónőnek sem akárki, a kolozsvári Hunyady Margit, Bródy Sándortól született fiúgyermekével, az itt már említett Hunyady Sándorral. Alexander Brody mókásan mostoha-nagymamájának nevezi; Hunyady Sándor megy így: „a tökéletes kapucíner”, apja-anyja minden jó tulajdonsága megvolt benne aztán.

Mégis tragikus élet, ha úgy tetszik.

A kolozsvári színésznőből pesti művésznő lett, jönnek a végtelenül élvezetes, bölcs (sosem bölcselkedő) kor- és jellemképek, itt a közel 300 oldalas, fantasztikus kiállítású, remek tagolású, szellős, isteni papíron kiadott, tömérdek fényképpel… nem illusztrált, hanem… még lényegibb kötet… itt ez a lényeges könyv, e fontos és nemes könyv, s tartja, amit ígér.

Hogyan lehetett ilyen „ez a Hunyady Margit”? Hajthatatlan, egy-lélekbe-lelkedzett, roppant erejű, biztos ítélőképességű, mégis (nem sokszor) oly sokszor) oly kiszolgáltatott asszony, hogyan lehetett ilyen? Nevelhette Hunyady Sándort ilyenné? Játszhatott egyenrangúként Jászai Mari oldalán stb.?

Hogyan lehetett ilyen?

Mert ilyen volt.

Ennyire egyszerű ez. Férfi és nő örök történetének egyik Húsvét-sziget-szobor-szép példája a Bródy Sándoré és a Hunyady Margit. Két meg nem hajló, nem törő (akkor már Bródy inkább, de ismét eljött halottaiból, összeállt dacosan és igazsággal), két tízezerből-az-egy ember, keveset mondtam. Remek portrék a jelzett korokból (két évszázadból is, adatokat az irodalmi és a színész-lexikonokban megnézni), a család férfitagjai néha golyót repítenek szívükbe (nem nyegle túlzás, ahogy mondom ezt, s nem is egészen jelképes), de maradnak, akik.

És ebben a férfivilágban Hunyady Margit az tudott maradni, aki. Aki volt. Mert az volt. Hatalmas ember.

A kiadó hátlapszövege szépen sorolja, mi mindenre példa itten Hunyady Sándor édesanyja, Ennyi a legkevesebb. De ami még ennél is több, örömünkre: a végtelen szórakoztató könyv maga.
Semmi léhaság – mégis az élet így épp egy ízig megélt ismerete. Semmi toldalék, sodós felöntés – hanem pontosságában is derekasan sodró matéria pompás, ihletett(!) megdolgozása, tálalása. Alexander Brody jól indult, literátorként – most ezekkel az újabb dolgaival már az írónak járó babér is megilleti, mert szerkesztése (ma ne így lenne? Rég így van az irodalomban) önálló írói mű.

S a könyv maga: levelek, emlékezések, novellarészletek sora, összekötőszövegei a legtömörebben eligazítóak, az egész mű mentes minden hiúságtól, intimkedéstől, közönségigény-hajhászástól, ez a kötet úgy marad örökéletű, ahogy egy hatalmas kő, mit tudom én, Írországban egy lóversenypálya és egy kaszáló zöldellése közt.

Ez egy menhír. Örök-kő. De hát magamat ismétlem.

Amit e könyvben kimondottan imádok: ahogy megvan. Meg van csinálva. Itt egy kis bekezdés, ott egy hézagtartás. Emitt beljebb indul a szöveg, ott hosszúkás a kép, de megint függőleges. Mondom, a lapok fogása álomszerű. Ehhez a végső soron dinamit-szoborvilághoz, ami a két Hunyadyé és a nagy Bródyé, a teljes plaszticitás kell. Még a papír színe-állaga is, mint végső érvény.

A könyv és története igazi megfejthetet-lenje azonban, hadd bontsam ki: ily robbanásig feszült lények hogy lehettek ily állagosak közben? Jó, egy kis tragédia, két kis majdnem-meghalás, bagatell.

Mellőztetés, önemésztés… a férfiaknál. De Hunyady Margit, aki ennek az ügynek az igazi hőse (hősnője, igen, de azt mondom, így mondom: hőse), mindig nyilvánvalóan és megfejthetetlenül önazonos. Randa szó, mondom inkább: ő. S milyen aforizmák, mottók, parádésak, sziporkázók szinte mind.

Hát egy ilyen könyv… Ah, és a végére írom, a cím olyan bonyolult volt: Klasszikusunk, Áprily Lajos mellett klasszikusunk e kötet nagy triója is, a cím hölgye színésznőként okvetlenül. És Erdély (II.) volt akkor e dolgozat. Legközelebb Göröghonba kalandozunk, meg talán a jégsarki fagylaltárusok vilgába (Kálnoky László). Ha élünk. De ez volt mára, egyebek közt, Erdélyünk.

Tandori Dezső
költő, műfordító

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu