buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 7, kedd
Herman napja

Évfordulók:
1867: Osvát Ernő születése (Nagyvárad)
1889: Gabriela Mistral születése (Vicuña)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Emlékkönyv Buday Györgyről


2006.10.05

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A fametsző Buday Györgyről – mint a szellemi-művészeti élet annyi más kiválóságáról – a műveltebb közvélemény is alig tud valamit, vagy ha igen, akkor csak annyit, hogy fametszetekkel foglalkozott, műveit-sorozatait viszont már aligha tudna felsorolni. Pedig már az első nagy sorozata, az 1931-ben készített Boldogasszony búcsúja híressé tette, aztán az 1937-es Székely népballadák, ahogyan szélesebb körben kellene ismertnek lennie annak a huszonöt portréból álló sorozatnak is, amelyet a magyar költészet nagyjairól készített, Balassi Bálinttól Nagy Lászlóig, vagy éppen a Shakespeare Athéni Timonjához készített sorozatnak. Életútjának állomásai, szellemi kötődései – amelyek az indító Kolozsvárról a Szegedi Fiatalok mozgalmán keresztül Londonig vezették – pedig szinte teljesen ismeretlenek, ha csak azt a filoszi kört nem számoljuk, amelyik régóta foglalkozik munkásságával.

Éppen ezért bír nagy jelentőséggel az a kötet, amelyik – talán Buday születésének közelgő centenáriuma alkalmából – emlékkönyv-jelleggel, gazdag és fontos illusztrációkkal összegyűjtötte a Buday-irodalom legfontosabb darabjait, olyan szerzők írásait, mint Kós Károly, Jancsó Béla, Váróné Tomori Viola, aztán Sas Péter, Murádin Jenő, Lengyel András, Kántor Lajos, Cseke Péter, Gábor Dénes, Czigány Lóránt, Szepesi Attila, Sárközi Mátyás, Kass János, Makkai Ádám.

Megszokhattuk már, hogy a kolozsvári Korunk szellemi köre példás figyelemmel és hozzáértéssel követi a Kolozsvárról elszármazottak munkásságát. Ez a mostani, rendkívül igényes és a címén messze túlmutató kötet ezt az érzésünket erősítette meg.

Buday György és Kolozsvár – Álom egy Solveig-házról
Esszék, tanulmányok, visszaemlékezések
Szerk.: Cseke Péter
Komp-Press Kiadó, Kolozsvár, 2006
240 oldal, ár megjelölése nélkül

Füzi László

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu