buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 24, csütörtök
Gellért és Mercédesz napja

Évfordulók:
1896: Scott Fitzgerald születése
1910: Vas István születése (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A dogon rejtély megoldása


2006.10.05

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Erich von Däniken svájci újságíró és követői áldásos tevékenységének köszönhetően a hetvenes-nyolcvanas években teljes gőzzel beindult a régmúlt időkben Földünkre látogató idegenek itt hagyott nyomainak kutatása. Minek következtében szinte minden nagyobb ősi – valamint néhány még létező – egzotikus kultúra impozánsabb anyagi és szellemi emléke e rögeszmének vált áldozatává. Így járt a nyugat-afrikai dogonok hiedelemvilága is, melyet nálunk elsőként a „magyar Däniken”, Nemere István vezetett be a köztudatba.

Ennek a maga nemében amúgy valóban különös és egyedi hiedelemrendszernek a középpontjában a Szíriusz áll, melyről a dogonok meghökkentő, a hivatásos kutatók számára sok fejtörést okozó tudással rendelkeztek, amit más csillagászati ismeretek is megfejeltek – így például tudtak a Szaturnusz gyűrűjéről és a Jupiter holdjairól. Mindennek révén mitológiájuk azonmód besorolódott az egyiptomi piramisok, a maya kristálykoponyák, a rozsdamentes delhi vasoszlop, a Bermuda-háromszög, a Nazca-fennsík rajzai és a többi ehhez hasonló „megmagyarázhatatlan rejtély” közé.

Ráadásul pechükre egyik mítoszuk egy Ogo nevű istenségről szól, aki hajóval érkezett a földre, legalább akkora szélvihart kavarva, mint Ezékiel égi szekere. Mindebből már nem volt nagy kunszt arra következtetni, hogy Ogo nyilván egy asztronauta volt, egy echte őskori ufonauta, aki Prométheuszként elhozta a kozmikus tudást, mely aztán – ahogy lenni szokott a primitív népeknél – szimpla mitológiává és homályos jelentésű rituálévá silányult. Bizony így véltük mi is számosan, akik anno lelkesen olvastuk a Galaktikát és az Interpress Magazint.

Aztán több mint húsz esztendő múltán csak kiderült a turpisság, amikor is az ELTE Afrikai Kutatási Programja kiadta Guman István tanulmányát, a Dogon mitológia és csillagászat című könyvet. Ebben a csillagász szerző kimutatja, hogy a dogonok mítoszai szinte mindenben megfelelnek a többi hasonló törzsi kultúra átlag mítoszainak, azokban minőségi különbség nem igen fedezhető föl. Sőt, a fantaszták nem csupán félremagyaráznak, de néhány olyan dolgot is megemlítenek műveikben, ami benne sincs ebben a tudásrendszerben, legföljebb egyes ábrázolásokból, illetve a szimbólumok formavilágából következtették ki hagymázaikat – ilyen például a galaxisok spirálszerkezetének állítólagos dogon ismerete. Guman érdekes megoldást kínál a dogon mitológia valóban meghökkentő elemeinek rejtélyeire is. Szerinte a Szíriuszról és naprendszerünk két távolabbi bolygójáról szóló ismereteik vélhetőleg azon francia és angol csillagászoktól származhatnak, akik a 19. század végén bizonyíthatóan kapcsolatba kerültek a nyugat afrikai néppel, akik aztán nem kis kreativitásról téve tanúbizonyságot, az új ismeretanyagot tradicionális hiedelemvilágukba integrálták.

A gazdagon illusztrált könyv nem csupán Guman tanulmányát tartalmazza, hanem különféle etnográfusok leírásait is a dogonok mitológiájáról és művészetéről. Mondhatni: végre napvilágot látott az első teljes képet nyújtó magyar nyelvű kötet a dogon kultúráról. S minthogy egyfajta vitairatról lévén szó, a függeléket Nemere Istvánnak a Magyar Ifjúság 1982 (!!!) januári számában megjelent cikke zárja, mintegy prezentációként, hogy lám, a féltudás miféle modern mítoszokat képes teremteni. Ezért mielőtt örvendeznénk, hogy bizony ilyen könyvekre volna szükség tucatszám, megkísért a kétely, hogy a tudomány, mint oly sok esetben, tán most is mintha kissé megkésve reagálna. Az UFO-kultusznak ugyanis rég leáldozóban, trónját már a kilencvenes évek óta egy másfajta okkultizmus (New Age, városi sámánizmus, természetgyógyászat, stb.) bitorolja. Az űrhajók és szkafanderek indusztriál varázsa megkopott, s már jó ideje inkább a mágusok, a fénykardok, az aurák és hasonlók hódítják meg a hétköznapok sivárságából menekülni vágyók lelkét. Ma már – főleg a fiatalabbak közül - egyre kevesebben tudják, ki az a Däniken. S vajon emlékszik-e egyáltalán valaki az egykori ufológusok dogon-interpretációira? Így Nemere kamaszkorunk kellemes borzongásait idéző írásán szépen elmélázhatunk, mennyire megöregedtünk.

Guman István: Dogon mitológia és csillagászat
Mundus Kiadó, 2006
200 oldal, 2520 Ft

 
 
 

Farkas Attila Márton

Mundus Magyar Egyetemi Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu