buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 24, hétfo
Mátyás napja

Évfordulók:
1786: Wilhelm Grimm születése (Hanau)
1811: Bessenyei György halála (Pusztakovácsi)
1836: Berzsenyi Dániel halála (Nikla)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
János, a király


2006.10.05

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Fontos leszögezni: ebben az írásban nem Kádár Jánosról és a nevével fémjelzett korszakról lesz szó, hanem kizárólag egy, az egykori MSZMP első titkárának a nevét címében viselő könyvről. Merthogy Moldova György legújabb opusa kapcsán eddig megjelent recenziókban és interjúkban a legkevesebb szó magáról a kötetről, annak minéműségéről esett. Annál több hőse és a legvidámabb barakk iránti nosztalgiáról. Ez a fajta megközelítés egyértelműen Moldova és kiadója malmára hajtja vizet (az okvetetlenkedőket a Kádár-rezsim ünnepelt szerzője ellentmondást nem tűrően torkollja le, utasítja rendre – küldi a pokolba), hiszen a pozitív elfogultságát minden fórumon fennhangon hirdető író célja Kádár János teljes politikai rehabilitálása, és a nevével fémjelzett létezett szocializmus magasztalása.

Olyannyira kilóg a lóláb, azaz a prekoncepció, hogy az ember gyanakodni kezd: a Ferencvárosi koktél szerzője a bolondját járatja velünk, és jót nevet rajtunk, hogy komolyan vesszük. A könyv elején még azt gondoltam, hogy a Kádár Jánost zseninek, a 20. század legjelentősebb magyar politikusának nevező Moldova csak hülyéskedik. Aztán egyre inkább elment a kedvem a röhögéstől.

János, a retromagyarok királya meztelen, írnoka meg arról győzköd kétszer 230 oldalon át bennünket, hogy elegáns ruhadarabokat látni rajta. Gondoljátok meg, VOR( a fiatalabban kedvéért: Vörös Október Ruhagyár)-öltönyben szocializálódott magyar proletárok!

A műveiben a fekete-fehér leegyszerűsítést előszeretettel alkalmazó író nagyon jól tudja, valakinek a nagyszerűsége úgy mutatkozik meg igazából, ha ellenlábasát egy semmirekellőnek állítjuk be.

Moldova nem moralizáló alkat (meg is kapja tőle pl. Huszár Tibor szociológus, akinek Kádár-monográfiájából hosszú oldalakat beollózott könyvébe, hogy merészeli Kádárt pszichológiailag elemezni), a történelemi tények sem különösebben zavarják, így értelemszerűen Nagy Imre lesz az a gonosz és kártékony történelmi figura, akit összehasonlít a jóságos és igazságos Kádár Jánossal.

Végtére is Moldova szerint Nagy Imre, a szovjet titkosszolgálat, az NKVD korábbi ügynöke, magát ítélte halálra, amikor feltüzelte az embereket, egyoldalúan felmondta a Varsói Szerződést, és legfőbbképpen hagyta, hogy a csőcselék karhatalmista kiskatonákat és pártmunkásokat akasszon a Köztársaság-téren. Kádárnál, legalábbis az író szerint, ekkor telt be a pohár, kivált, hogy jó barátját, Mező Imrét is meggyilkolták, emiatt hívta be az oroszokat. Ebből is kitetszik, hogy Moldovánál a személyiségek (és a köztük lévő egyéni konfliktusok) alakítják a történelem menetét. Természetesen azt is mesebeszédnek tartja – amit pedig több írókollégája (akik ebből drámákat írtak) is perdöntőnek vélt –, hogy a megrendült elmeállapotú Kádár utolsó zavaros felszólalása voltaképpen a Nagy Imre kivégzése miatt érzett lelkifurdalás vitustánca volt.

Aki más véleményen van, és kifejezi megütközését a történelem arcpirító szimplifikálásán, az rögtön megkapja, hogy jobboldali, jobb esetben értelmiségi, akiket még a jobboldaliaknál is ádázabbul gyűlöl a magát baloldalinak, nota bene: marxistának nevező író. „Van egyfajta értelmiségi fölény, amit én elviselek, mert én ismerem őket. Kádár egyszer azt mondta nekem: Tudja, a magyar értelmiség olyan, mint a zsoldos katona, aki bármikor hajlamos az egyenruháját felcserélni, ha megfelelő pénzt vagy elismerést kap” –, fejtegette egy interjúban.

Hogy íróként Moldova György melyik társadalmi csoportba (osztályba) sorolja magát, azt nem tudom.

Aligha a prolik közé, ahova ő az általa 17 éve istenített „Öreget” (Kádárt nevezték így egymás között az apparatcsikok) besorolta. A prolik nem dolgoznak annyit és olyan eredményesen, mint Moldova, arról nem is beszélve, hogy nekik az önérvényesítésről és önfényezésről fogalmuk sincs.

Valószínűleg élénken tiltakozna, ha értelmiséginek tartanák, végtére is ő tényleg nem cserélgette a köpönyegét pénzért vagy/és dicsőségért. A puha diktatúra évtizedeiben keményen ostorozta szociográfiáiban, riportjaiban a szocializmus visszásságait; igaz, a rendszer alapjait sohasem támadta, így könyvei százezres példányszámban jelenhettek meg egy olyan kiadónál, amelynek igazgatója korábban maga is ávós tiszt volt. Ezt csak azért jegyzem meg, mert jó néhány, a Rákosi-diktatúra idején az Andrássy út 60-ban vallatóként ténykedő későbbi kulturpártmunkásról (Ipper Pál, Komlós János stb.) – nagyon helyesen – lehúzza a vizes lepedőt, de a Magvető első emberét, Kardos Györgyöt valamiért kifelejti a felsorolásból.

Nem sikerült megfejtenem, hogy mi is ennek a Moldova-könyvnek a műfaja, mert hogy se nem életrajz, se nem tudományos monográfia, még kevésbé történelmi esszé. A szerző hol népkönyvnek, hol olvasókönyvnek nevezi művét, nyilván olyasféle megfontolásból, hogy az igazságot végre kimondó, megvilágosító írását az egész népnek olvasni kell(ene). Moldova rengeteget ollóz a tekintélyes Kádár-irodalomból, a fontosabb (sic!) forrásokat fel is tünteti könyve végén, aztán a beidézett szerzőket (Gyurkó Lászlótól Huszár Tiborig) kommentálja, pontosabban kioktatja. Maga is készített – saját prekoncepcióját alátámasztó – exkluzív interjúkat, egy csomó olyan Kádár-közeli pártalkalmazottal, akik a Huszár-fele értelmiségieknek nem akartak nyilatkozni.

Könyve elején bevallja, hogy az ötvenes-hatvanas években finoman szólva ő sem rajongott Kádár Jánosért, ám a rendszerváltáskor „visszamenekült a süllyedő hajóra”. Sokat kapacitálták a Kádár-hívek, hogy végre írjon egy pozitív könyvet, cáfolandó az ex-első titkárt ért „aljas és mocskos” irományokat. Elismeri, nem érezte magát sokáig erre alkalmasnak, aztán mégis belevágott. De hogy miért pont most, a népfelkelés vagy forradalom (Moldovának, gondolom, ellenforradalom) 50. évfordulóján kísért bennünket Kádár János szellemével, azt rajta kívül alighanem csak a kiadója tudja.

Moldova György: Kádár János
Urbis Könyvkiadó, 2006
461 oldal, 3500 Ft

 
 
 

Tódor János

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu