buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Könyvesbolti gyakorlat Bécsben!


2006.09.06

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A könyvkereskedői képzés történetében először valósult meg egy nagyon régi elképzelés: a Gutenberg János Könyvkereskedelmi Szakközépiskola pályázaton elnyert támogatással* és a már több éve ápolt külföldi partnerkapcsolatával a szakmát tanulók közül kiküldhetett néhány fiatalt a bécsi Prachner and Godai céghez, tapasztalatszerzés és nyelvgyakorlás céljából. Arról, hogy a nagy lehetőség mit jelentett, illetve milyen élményekkel tapasztalatokkal gazdagodtak a hallgatók, közzétesszük egyikük (Kovács Júlia) beszámolóját. (Dercsényi Szilvia, a Szakközépiskola igazgatója)
 

A Gutenberg János Könyvkereskedelmi Szakközépiskola tanulójaként 2006 tavaszán megadatott a lehetőség nekem és öt osztálytársamnak, hogy kijussunk Bécsbe, és elvégezzünk egy kéthetes könyvesbolti gyakorlatot. Sokan kérdezték, mi mindent tanultunk meg ott, hogy végül is mire volt jó mindez. Nehéz elsőre válaszolni, mivel annyi mindennel ismerkedtünk meg. És nem csupán a könyvesbolti szakma szemszögéből.

Az első napon minden szörnyen rémisztőnek és idegennek látszott, alig értettünk szót az emberekkel, ugyanis az osztrák kiejtés nagyon távol áll az irodalmi némettől. A tömegközlekedés sokszínűsége is szokatlan volt, de nem mondom, hogy ez utóbbit nagyon bántuk. Minden nehézség nélkül be tudtunk jutni hétfőn a munkahelyünkre.

Az osztrák könyvkereskedelem jóval korszerűbb módszerekkel működik, mint a magyar, ez már az első pillanatban a szemünkbe tűnt. Magyarországon például lehetetlenség lenne egy olyan boltot fenntartani, mint amilyenben én dolgoztam. A bolt a Prachner hálózat tagja, és kifejezetten építészetre és művészettörténetre specializálódott. Nálunk itthon ilyen üzletet nemigen lehet találni, ha pedig igen, az akkor nagy valószínűséggel komoly nehézségekkel küszködhet. A mi országunkban nincs olyan nagy kereslet a szakkönyvek iránt, mint Ausztriában. Persze, nem tagadom, a Museum Quartiere-n található Prachner bolt forgalma az előnyös elhelyezkedéséből is adódik. Mivel az építészeti centrum egyik átjárójában van, sok építészhallgató megfordul ott, továbbá a Maria Theresia Platzról sok turista tér be ide. Ami engem lenyűgözött, az egyértelműen a bolt egyedisége volt. Néhány gyerekkönyvön kívül tényleg nem is volt más, szépirodalom vagy egyéb műfajú könyv.

Az árak természetesen legalább kétszer magasabbak, mint Magyarországon, amiben szerintem nincsen semmi meglepő. A könyveket mégis viszik. Odakint valahogy magának az olvasásnak is jobban megvan a tisztelete, mint nálunk. Lehet, hogy csupán én jutottam erre a következtetésre, de nekem nagyon úgy tűnt, hogy a bécsi emberek nagyobb érdeklődéssel és türelemmel forgatják a köteteket. Gyakori, hogy csak beülnek a könyvesboltba, és órákon keresztül bújják a könyveket, amelyeket szeretnének megvenni. Teljes nyugalommal olvasgatnak és egyáltalán nem zavartatják magukat. Ha netán odalépnek az eladóhoz, az sem olyan nemtörődöm, lekezelő stílusban történik. Mindenki türelmes és csendes.

Különösen szembetűnő az eltérés a számítógépes rendszereink között. A mi boltjainkban sokkal kezdetlegesebb programokat használnak, amelyek kevésbé korszerűek, viszont bonyolultak. Az ISBN szám náluk elengedhetetlen kelléke a könyvekkel való tranzakciók lebonyolításának, bármit meg lehet találni a szám segítségével. A programok erre a nemzetközi kódra épülnek, így sokkal logikusabbak a mieinknél.

A számítógépet nekem már rögtön az első napon megmutatták, mint a könyvesbolti szakma egyik fő kisegítőjét. Megtanultam keresni címre, ISBN számra, íróra, kulcsszóra, kiadóra, minden lehetséges adatra. Tanultam, hogyan kell rendelést feladni interneten keresztül, hogyan igazoljak vissza a kiadóknak, hogyan küldjek visszárut és miként tartsam fent a kapcsolatot a törzsvásárlókkal. Mindez meglehetősen nehéz feladat volt számomra, mivel németül megérteni a gépen használt szakszavakat nem gyerekjáték. Mikor egyszerre két ember akarta elmagyarázni a dolgokat, csak tátott szájjal figyeltem, és próbáltam feldolgozni a hallottakat. Az első napokban persze minden nagyon lassan ment, de aztán belerázódtam. Megszoktam az osztrák kiejtést, emberenként a beszéd stílusát, és hatalmasat fejlődött a szövegértésem. Természetesen beszélgetni is próbáltam, de ez már kicsit zötyögősebben ment. Előfordult, hogy egyszerre két nyelven beszéltek hozzám, így gyakran abba a hibába magam is beleestem, hogy összekevertem az angolt meg a németet.

A könyvesbolti kommunikáció még az utolsó napokban sem ment valami jól. A magyarok mindig is passzív nyelvtanulók voltak, nehezen találjuk fel magunkat adott helyzetekben. Ha nyelvtanról vagy feladatokról van szó, mindent tökéletesen el tudunk végezni, de csak úgy beszélgetni, az valami egészen más. Csak ámultam, az osztrák eladók milyen folyékonyan kommunikáltak angolul, franciául vagy éppen spanyolul. És erre valóban nagy szükség volt, a boltba percenként jöttek be a különböző nemzetiségű turisták.

A könyvesboltomnak egyébként egészen sajátos hangulata volt. Nagy hangsúlyt fektettek a berendezésre, az újdonságok elhelyezésére és a kulturális élet fejlesztésére. A vásárló szívesen tért be egy ilyen boltba. Az eladók különösen kedvesen és barátságosan fogadták őket, sosem tettek megjegyzést vagy nem vágtak unott arcot.

Ami még érdekesség az a könyvek kezelése. Visszáru esetén ugyanis a visszaküldendő árut mindenhol jól megtisztítják, a lapjait letakarítják és szépen elcsomagolják, hogy a kiadó ne kifogásolhassa az állapotát.

Ausztriában az internetes könyvrendelés is sokkal jobban bevált módszer, amivel a vásárlók többsége szívesen él is. Személyesen küldhetik el megrendelésüket e-mailben vagy telefonon, esetleg faxon. A megrendelt könyvet a boltban rögtön félreteszik, és az adott időpontban a vásárló befáradhat érte.
Pár szóval leírnám azt is, hogy nézett ki a könyvesbolt. Részlegekre volt osztva, mint a hazai könyvesboltok. Külön hely volt a híres építészek részének, az építészet tudományának, a városépítésnek és a kerttervezésnek. Ez volt a bolt teljes bal oldala. A másik oldalon találhatták a vevők a művészeti részleget, ahol tematikus és alfabetikus sorrendben sorakoztak a könyvek. A bolt végében külön polcokat állítottak az építészeti folyóiratok számára. A magazinok és folyóiratok kínálata egyébként messze meghaladta a hazaiak számát.

Utolsó napjaim egyikén még arra is lehetőségem adódott, hogy elmenjek az egyik eladóval egy könyvbemutatóra árulni a témához kapcsolódó könyvet. Ez egyébként egy gyerekeknek íródott építészeti könyv volt mesés formában, mégpedig Bécs nevezetességeiről. Rengeteg ember jelent meg az előadáson, és nagyon sokan vásároltak a standunknál. Előfordult, hogy teljesen magamra hagytak, és egyedül adtam el. Mivel sokkal kötetlenebb volt a hangulat, mint egy könyvesboltban, több ember beszélgetést kezdeményezett az én bécsi gyakorlatomról.

A benyomásom tehát végeredményben teljes mértékig jó a bécsi könyvkereskedelemről. Dinamikus és nem hiányzik belőle a könyvek tisztelete. Mivel pénzük több van, mint nekünk Magyarországon, természetesen fejleszteni is jobban tudják az üzleteket, és a könyvet mint árucikket is jóval kedveltebbé tudják varázsolni.

Életem egyik nagy élménye volt ez a kéthetes gyakorlat, aminek nagyon sok értelme volt mind szakmai, mind kulturális szempontból. Remélem, hogy amit ott már napjainkban is használnak, az hamarosan Magyarországra is megérkezik, és így megkönnyíti a kereskedelemben dolgozók munkáját.

* Az iskola fenntartója, a Hatágú Síp Alapítvány a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete támogatásával teremtette meg a lehetőséget

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu