buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Babits és a Halálfiai


2006.09.06

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az 1970-es évek legelején levelező tagozatos magyar szakos hallgatóknak az egyetemen azt a feladatot adtam, hogy a következő havi szemináriumra olvassák el Babits Mihály regényét. Az óra elején az ország minden tájáról összegyűlt hallgatók közül többen jelezték, hogy még a megyei könyvtárban sem találták meg ezt a művet. Lehet, hogy néhányan csak ürügyet kerestek, de hihető volt a mentegetőzés. Ugyanis nemcsak ennek az először 1927-ben megjelent regénynek, de az egész Babits-életműnek hányatott volt az utóélete. Mivel ez a regény számos önéletrajzi elemet felhasznál, már a korabeli fogadtatásban is voltak disszonáns elemek, ám mindez semmi Babits munkásságának 1945 utáni fogadtatásához képest. A bolsevik irodalompolitika kezdettől fogva egyik fő ellenségének tekintette ezt a reakciósnak bélyegzett polgári szerzőt, s óva intett követésétől. 1946 és 1957 között egyetlen Babits-kötet sem jelent meg, s ezt a szünetet sem az öszszes, csak a válogatott versek kötete törte meg. A Halálfiai 1938-as harmadik kiadása után csupán 1959-ben jelenhetett meg ismét. S okkal vélhető, hogy a könyvtárak állománygyarapításával megbízottak még sokfelé bolsevik aggállyal hárították el Babits-művek beszerzését, féltve az olvasókat. Az esetleg meglévő régi kiadásokat pedig már réges-régen selejtezték.

Babits Mihály munkásságában hagyományosan a lírát tekintjük a legfontosabbnak, a középiskolai tankönyvek is ezzel foglalkoznak érdemben. Tudnunk kell azonban, hogy az epika, az esszé, a műfordítás, a szerkesztés, tágabban az irodalmi életben való szerepvállalás ugyancsak meghatározóan fontos. Epikai művei közül az első, A gólyakalifa szokott szerepelni a regénykalauzokban, ezt tekintik modernebbnek, s ez a karcsúbb. Ám a Halálfiai is a magyar regényirodalom fő művei közé tartozik.

A mostani megjelenés a tizedik, s nem egy a sok közül, hanem kritikai kiadás. Az ELTE BTK Magyar Irodalomtörténeti Intézetében Sipos Lajos egyetemi tanár irányításával évek óta folyik – a lírai művek kivételével – a kritikai kiadás előkészítése, megjelentetése. Ez utóbbinak jelenleg az Argumentum Kiadó a gazdája. Költemények esetében talán a laikus közönség is elfogadja, olykor kézbe is veszi a kritikai kiadást, epikai alkotásoknál egyelőre kevesebb is az ilyen munka, kisebb a közönségigény is. Pedig nem csupán a legszűkebb szakmát érdekelheti az alapos filológiai munkát igénylő szöveggondozás.

Jelen esetben az alaposság kifejezés talán nem is elegendő a sajtó alá rendezők gondosságának kifejezésére. Szántó Gábor András, Némediné Kiss Adrien és T. Somogyi Magda munkájának nagyságát talán már az is kifejezi, hogy a 925 oldalas első kötetet – amely a regényt, annak első, karcsú változatát és a kézirattöredékeket tartalmazza – követő második kötetnek, amely a jegyzeteket tartalmazza, a terjedelme 650 oldal. A fő fejezetek a következők: A regény keletkezése, kiadásának és fogadtatásának története, utóélete. – A regény szövegének változatai (Babits életében és halála után). – Élet és irodalom. Babits életének színterei, környezetének alakmásai a regényben. – Tárgyi és nyelvi magyarázatok. Ezek közül a legizgalmasabb, közérdeklődésre leginkább számot tartó rész a fogadtatástörténet monografikus igényű feldolgozása és az életrajzi vonatkozások feltárása.

A regény első kiadásához Babits elhárító megjegyzést fűzött: ez nem önéletrajzi alkotás, még akkor sem, ha a szerző „talán sehol sem festett föl annyit a maga életének színeiből, mint itt, és ha talán sokban hasonlít is a Regény Imréjéhez, (…) oly életrajz ez, mely maga teremti az életet, amelyet lerajzol”. Igaza volt Babitsnak, s éppen ez a regény egyik varázsa: keressük benne a szerző és az alakmás megfelelését és ugyanakkor különbözőségét is. Hiteles alakok sora jelenik meg, mindenekelőtt a legendás Cenci néni, s a századforduló köznapi, politikai, szellemi életének is magával ragadó rajzát kapjuk. A kor régóta történelem, a modellek régóta meghaltak, de a regényben élnek mindannyian, s velük él alkotójuk, Babits Mihály is.

Babits Mihály: Halálfiai I-II.
Sajtó alá rendezte: Argumentum Kiadó, 2006
925 + 650 oldal, 12 oldal képmelléklet, 7500 Ft

Vasy Géza

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu