buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Metszet egy életműből


2006.09.06

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Kiss Anna költészetét 1969-ben mutatta be Nagy László a nevezetes Költők egymás közt című antológiában, s a két év múlva megjelenő első kötet (Fabábu) már egyértelművé tette, hogy ő nemzedékének egyik legátütőbb tehetsége. Aztán sorra jöttek a verseskötetek, a gyermekirodalmi munkák, formálódott az életmű, de a pályatársakkal ellentétben gyűjteményes kötet máig nem jelent meg. Az első válogatás, a Másik idő is csak 1999-ben. S most egy újabb Az éden íze címmel. Érdemes idézni a korábbi kötethez fűzött szerzői vallomásból: „Életem fordulójához érvén, szükségesnek találtam, hogy legalább a magam számára összegezzem, mi a legsajátabb hang, látásmód, elkötelezettség, ami csak az enyém a magyar irodalomban. Válogathattam volna máshogy is. De ha már az vagyok, aki a jelenben, szabad asszonyember voltában, az idegeiben, a kultúrák közös mélyén egyszerre keresi, találja meg, éli az egyetemes embert, s mert költő, éli a költészetben is –, olyan nagyon nincs mit tétováznom. Válogatom, amiben különbözöm.”

A kortárs líra olvasói tudják, hogy egy folyóiratot, egy antológiát kinyitva név nélkül is azonnal felismerhető egy versről, hogy az Kiss Anna műve. S bár e vallomás az új kötetre is érvényes, a két, egyetlen ciklus erejéig azonos tartalmú könyv még mindig nem a teljes életművet mutatja be.

Remélhetően egyszer még arra is sor kerülhet, dacára a mai szűkös verseskönyv-kiadási lehetőségeknek, s nem egy távoli, másik időben. Addig is: mind a két válogatás hiteles önarckép egy különleges, szeretni érdemes költészetről.

Ezúttal a líra helyett szándékosan használtam a költészet fogalmát, ugyanis ez néhányszáz éve még minden verses irodalmi művet jelölt, tehát drámait és epikait is. S Kiss Anna munkásságában a drámai és az epikai elemek egyaránt hangsúlyosak. Mindazonáltal igazi líra ez, ugyanakkor a költészetnek nemcsak a mai, hanem a régi fogalma is illik rá. A dramatikusság a korábbi válogatás egyes darabjait jellemezte, az epikusság mindkét kötetet. Éppen a közös ciklus erősíti ezt meg: Az idő, amely az előző kötet sűrűjében, ennek pedig az indításaként szerepel. Az 1986-os kötetből való, s innen indul időrendben haladva az új válogatás. Korábban már versfilmnovelláknak neveztem az ilyen típusú alkotásokat. Ihletőik régi, talán százéves fotók alakjai, helyzetei. Ezekből válnak néhányan vissza-visszatérő szereplőkké, egy családregény-féle bontakozik ki a ciklusból, de nem naturalisztikus-realisztikus, hanem látomásos-mitikus. Egyértelművé teszi ezt már az indítás: „Anyánk szerint / mi Dáriak nem Ádám, / ama kígyó ivadékai vagyunk, / mélyről sistergő vizein se félvén / egyedül járunk / ahogy ő szokott! / Méltán örül nekünk / Samáel! Nyíltan / gyönyörködik, / másságunk, hogyha látja! / Tud rólunk, sőt / meg is jelölt magának!”

Kiss Anna költészetében a látomásosság-mitikusság kiinduló rétege a népi hit- és hiedelemvilág, amelyben ősi pogány és keresztény elemek élnek együtt. Erre rakódott rá a finnugor mitológia, tágabban fogalmazva ez a kulturális örökség is. A későbbiekben, e válogatás ezt is tanúsítja, beépült e költői világba a távolkeleti, legújabban pedig az észak-amerikai indián és mai kultúra is. A Ki kicsoda lexikonban hobbijaként Kiss Anna a néprajzot és a kultúrhistoriát jelölte meg. A hobbi és a hivatás teljes egységbe olvad. Ez személyes szerencse, ám a lényeg nem ez a művek szempontjából, hanem a megformálódott szemlélet teret és időt eggyé ölelő jellege. A könyv címe, Az éden íze korántsem valamiféle idilli, bukolikus jellegre, költői világképre utal. Az éden elveszett, talán sohasem volt, „íze” nem személyes tapasztalat, nem abból származó emlék, hanem az emberiségnek az a korábbi meggyőződése, hiedelme, hogy megteremthető egy igazságos és boldogságot hozó világrend. A temetőben fekvő elődökről íródik le, hogy „még / hittek a haladásban, amiből / lett, ami lett, de ha ők / rábízhatták magukat a / maguk bolondjára, / az történik, / aminek történnie kell, / lehet, hogy / kijutni innen / vagy sem ugyanaz, / a holnap is / tegnap történt.” (A part). A létező világ nem normális, hiszen „az a / valóság, ami / annak látszik, a / képernyőé, az / álomé” (Útifilmek vagy álmok). A film pereg a képernyőn, pereg az álomban, pereg a költői képzeletben: „mióta / úton vagyok, képet / képre fordítok, / homályt sötétre / s vissza, a part végtelen / cenzúrázott képeslap, / megyünk »álmot / keresni« a Nagy / Kőhöz, ahogy régi / hazákban, ahol »álmot / kerestünk«, ha nem volt / válaszunk a / világra” (Szellemhajó). Ezek az idézetek már a legújabb, kötetben csak most megjelenő versekből valók, tehát az ezredforduló jelenidejének korántsem éden-ízű, szellemiségű józanságát fejezik ki.

Kiss Anna: Az éden íze
Kortárs Kiadó, 2006
266 oldal, 2500 Ft

Vasy Géza

Kortárs Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu