buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 1, szerda
Hugó napja

Évfordulók:
1809: Nyikolaj Vasziljevics Gogol születése (Szorocsinci)
1868: Edmond Eugène Alexis Rostand születése (Marseille)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A világ legboldogabb válogatottja


2006.09.06

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Most, hogy a 2006-os futball-világbajnokság véget ért, s nem is akárhogyan, hanem mindjárt a következő világbajnokságba átívelő jelenettel, tudniillik, mit mondhatott Zidannak Materazzi, hogy a francia mesternek izomból kellett válaszolnia, most, hogy egy ország népét a képernyők elé szögező sorozat véget ért, fel kell tennünk a kérdést, hogy vajon ezt az egészet nem olvastuk-e már valahol? Sőt, sorozathű kivitelezésben? Darvasi László A titokzatos világválogatott című könyve jár a fejünkben, mert benne a francia tettleges lépésére, ahogyan az olasz játékos lehetséges beszólására is számtalan választ találunk. Ahogyan természetesen minden másra is, amihez a focinak köze lehet. Mint egy füveskönyvben (a gyep is fűből van), a focinak meg miért is ne az íráshoz legyen a legtöbb köze. Darvasitól pedig megszokhattuk, hogy bármit is ígér, bármit is állít tárcáinak, történeteinek középpontjába – esetünkben a futball-labdát –, azt valahogyan mindig anekdotikusan és metafizikusan teszi.

A Darvasi-féle válogatott e kötetbe gyűjtött tematikus szövegei nagyban hasonlítanak egy átlagos világbajnoki mérkőzéshez. Lassú felvezetés, ismerkedés, cselezgetés, aztán egyszer csak technika, technika, csoda, gólok, passzok, beadások, ívelések. Közben nem egy esetben ordít fel fájdalmában az olvasó: lecserélni a felháborító jelzőhalmozásért, a felhők megríkatásáért, a konyhai falvédőkre illő döbbenetes igazságmondatokért. Hogy aztán alaposan megizzadva, de mindent, mindent megmutatva, megint csak lassú, igen megszokott ritmusban lazítsuk végig az utolsó néhány szöveget a pályán. Keretes könyv, bevezetővel, prológussal, amiben reflektáltan ott a mesélési kedv, a történet- és anekdotahalmozás öröme és ígérete. Tanítással felérő konzekvenciája van a könyvnek: a labda a pokolban van, s amiről az egyes szövegek meséltek, az mind a földi élet pokoli játékterére vonatkozik. Beszéljen belőlünk hát a kisördög. Szerzett nekünk Darvasi világválogatottja nem egy röpke boldogságos pillanatot! A hosszan tartó lelkesedés – technika, technika, csoda – azonban elmaradt. Nincs visszajátszás. Pedig, és most fordítsuk jobbá e mondat irányát, Darvasi magvetős mezben játszó könyvei közül végre lett egy, amin az aktualitást is meghaladni tudó elementáris erő dolgozik; jelzőbokrok, idétlen bokaficamok mögött rejtező erő, ami – és ez az, ami megbocsáthatja A titokzatos világválogatott esendőségeit – a nyelvet focivá, a focit nyelvvé tudja alakítani. Treníroztatni kellene a szövegírást. A válogatást. A szerkesztést. A belepiszmogást. Sok kicsi fociszöveg tele van sok kicsi élettel. Jól emlékszünk a Portugálok kötetben szereplő focis rövidtörténetekre, amelyek aztán szép sikerrel szerepeltek a Borgognoni-ban is – és most némi poetizált párbeszéd, néhány mellékmondatnyi hosszítás kedvéért oda (oda? le!) lettek passzintva az újabbak (kevésbé erős) stiláris regiszteréhez. A brazilok labdája a Dumumba-kötetből pedig az előző, másik Darvasi-féle válogatottba igazolt át. Nem tudom, ki járt vele jobban? Tudjuk, az irodalmár, ha nem is tud, szívesen focizik. A focirajongó, tudjuk ezt is, már kevésbé szocializálható az irodalomra. Holott e könyvnek – technika, technika, csoda – minden esélye megvolna e köztes sikerre. Milyen szép volna: elhagyván a lelátópályát a drukkerek Darvasi-könyvvel a hónuk alatt metróznának hazafelé. (Nos, jó: van, amelyik Esterházyét szorongatja, de van olyan is, amelyik mind a kettőből tud már hangosan idézni.)

Abban mindenesetre megegyezhetünk, hogy a 2006-os év magyar irodalmi eseménye vitathatatlanul e két focis könyv – élet és irodalom szépen és ritka mód beszél itt egymással –, és nem érdemes sem párhuzamot, sem mértéktelen ítéletet vonni közöttük. Esterházyé nagy ívű elbeszélés, könnyed labdalevétel életről és futballról, Darvasié légies parádé, ezerig tartó dekázás. Féltékenység helyett udvarias előre tessékelés: ajánlás, enigmatikus rámutatás, szerepjátszás azért belefogalmazódik a sorok közé: Esterházy egyszerűen belefocizik Darvasi könyvébe. Ha mégis versenyre kell kelni, ha legalább az irodalom kijut testiségében német nyelvterületre, minden esély adott! Akkor Bécsben például Wendelin Schmidt-Dengler, Ausztria vezető germanistája (magyar hangja Balassa Péter volna) az ORF könyvlistájára ajánlja azzal az egyszerűen túlzó jelzővel Darvasi könyvét, hogy weltmeisterlich! Mármint hogy világbajnok könyv. Ugyanezen az osztrák júliusi listán Esterházynak a Bevezetése szerepel, az igen előkelő első helyen. Világklasszis könyv a Bevezetés, igaz, volt ideje kerek húsz évet ülnie a kispadon. Esterházy focikönyve viszont német címében ígér többet és mást a németeknek, végül is „Németországi utazás”-ról volna szó a tizenhatoson belül (Deutschlandreise im Strafraum)… Legújabb magyar focikönyveinket legalább megelőzték a német megjelenések. Ez jó. Az Élet és Irodalomban már olvashattuk is a róluk szóló, kedves kis tévedésekkel teli ismertetőket. Ez nem jó. A szerkesztő kénytelen beleírni: Esterházy nem hercegi, hanem grófi családból származik, Darvasi pedig soha nem volt sportriporter, mint azt német kritikusa a német kiadáson szereplő rossz információ alapján állítja. A javítás javítása: ez a faramuci, önreflexív gesztus a találékony sportriporterről Esterházy német könyvén szerepel. Öngól!

Vagy hát Darvasi a világbajnokság, az uborkaszezon, a nyár után akár folytathatná is, variálhatná is 24 további sorozathű rövidtörténetben élet és foci szoros együttműködésének eseteit. Ez utóbbi is ilyen történet: Darvasi belefocizik Esterházy könyvébe, és senki sem látta. Ha valakinek tehát még mindig kétségei támadnának azzal kapcsolatban, mi történt a 2006-os németországi futball-világbajnokságon, és miért pontosan úgy ért véget, ahogyan, lapozza fel e „sportriporteri találékonysággal” megírt futballtörténeti kézikönyvet. Még nem késett le semmiről.

Darvasi László: A titokzatos világválogatott
Magvető, 2006
206 oldal, 2290 Ft

Bombitz Attila

Magvető Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu