buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 24, csütörtök
Gellért és Mercédesz napja

Évfordulók:
1896: Scott Fitzgerald születése
1910: Vas István születése (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Egy kis Kalligram


2006.07.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Mondhatnám: ismeretszerző oda-vissza. Louis-Ferdinand Céline gyakorlati szellemalakja elválaszthatatlan az újabb kori Európa történelmétől – emlékszünk: Utazás az éjszaka mélyére, világregény! –, íme, most a HALÁL HITELBE (Kalligram, 2006, 285 oldal, 2800 Ft, Szávai János szokásos mesterkezű, avatott fordítása, utószava), hasonlóképpen kalandos, köznapi elemekből építkező, az utószó szerzője szerint az előző történet nívóját is túlszárnyaló regény, újra az oly kikerülhetetlen, mégis omlékony-romlékony történelmet használja malternak, kőnek, alapozásnak, teremti meg a kamaszregényen túl „a 20. századi európai regény egyik kiemelkedő darabja” címkével is jogosan illethető produktumát.

Lenyűgöző stiliszta Céline, elemzőkészsége a polgári és az anarchista élet színpadain egyképp hűen borítja köpenyével… mely, ha nem is Gogoltól, de részben az orosz irodalom nagy vonulatának lebbenéseitől ihletődött. E képzavar-féle után hadd mondjuk még azt: gazdag a redőzet, a történet jól „gombolódik”, de inkább lebernyegnek tekinthető, jól elvan vele a szél, lebeg, sötét, fenyegető, mégis a privát lélek kényelmét biztosítja.

Az 1894-ben született író (élt kb. 67 évet) keserű, irgalmatlan szellem, s ehhez a lelkülethez jól megtalálja városait, cselekményrétegeit, kiszolgáltatott, mégis – megkockáztatom – zsarnoki önérvényesítésre törő figuráit. Tipikusan francia regény ennyiban, hogy a lélekelemzés a nyílt színen folyik, mintegy az anatómus vagy kórboncnok professzor bemutatása révén. Sokkal elevenebb, mint Mauriac, ugyanolyan fekete, mint Julien Green… mit mondjunk dicséretére?

Bár az eseménytörténet csak ürügy, soha kellemesebb szórakozást! De való igaz: lenyűgözővé a léleklátás teszi, sőt, még ennél is mélyebb áramlások előtárása. Céline úgy ábrázol, mint aki széttárja karját, tíz ujja közt pergetni kezdi az „anyagot” – nem tehetek róla, ez „van”. Az angol regénytől, ismétlem, a francia jócskán eltér., Talán csekélyebb értékű, de engem mindig újra vonzó kedvenceim, Maugham, Waugh, Greene, sorolhatnám, jobban „tudnak” regényt írni. Kipling túl felszínesen kalandos, Shaw szellemeskedő. De Wells nagy rokona Céline-nek. Csak itt a HALÁL HITELBE lapjain az élő ember megmarad pitiáner és mégis szeretni való „kalandornak”, nem győz a világ, a kor szelleme, és írónk végső varázsa is ebben az individualizmusban lelhető fel. Ifjúsági regénynek aligha olvasható, mégis az ifjúság regénye. De azé a fiatalságé, mely az évtizedek fontoskodó halmain, értéktelen „szirtjein” úgy jár, mint Aranyunk mondja, járdal, ahogy csak a hajnal képes rá, nagy frissességgel, mégis mindent magában rejtve már.

Én még könnyeket is ejtettem a könyv olvastán, meghazudtolva a francia racionalitás parancsát és anglomán vonzalmaimat.

Ha már történelem, jól párosítható ide a csudálatos Patrik Ouredník könyve, az EUROPEANA, avagy (kicsit mókás alcím) A huszadik század rövid története. Mi akar lenni ez, nézem címlapját, Degas stb. tengerpartjainak számunkra már nem erotikus idilljét mutatja, alatta szürkébb színben a máig rettentő háborús doku-képet, jó isten! Ne már! Ne többé! S az EUROPEANA, most már EU-korban, ismétlem, elsöprő humorral, perzselő tisztánlátással, feledni nem hagyással sorjáztatja a történelem „körömvonalait”, igen jól áttekinthető képet ad lapszéli témakiemeléseivel. Művészet, pártviszályok, gyilkosságok, hatalmi tébolyok… jelszavak, környezetvédelem… nem folytatom. Bizony, gyakorlatilag alig húszéves voltam, tán annyi se (szívemben irodalomra vágyó, semmilyen-korú emberpalánta), mikor a történelem ismerhetésének legnagyobb leckéjét Graham Greene A csendes amerikai c. könyvének Byron-mottójából megtanultam, vagyis: hogy e pompás korban mennyi friss találmány, a testet ölni, lelket menteni, mind csupa tiszta szándék, semmi ármány.

Kiírhatná ezt Ouredník is a kapufélfájára, nem széles az, de kemény anyag. 170 oldalnál (!!) alig több ez a kötet, de micsoda témakezelés! Nem is mondom: micsoda tartalom. Szégyellem, hogy európai vagyok, de legalább a többi földrész megvigasztal, oda sem lennék valósi. És mégis, viccességével ez a munka megbarátkoztat önmagunkkal, arra a pár napra, míg olvassuk, és nem vezérfonalat ad, erkölcsi felháborodáshoz, és nem is tanáros, és végképp nem léha. Megértem, miért fogta ilyen szorosra a szerző a művét. Ennyit ér, ami a 20. században történt velünk. Hiába mondjuk, hogy „velünk ugyan nem”. De.

Louis-Ferdinand Céline: Halál hitelbe
Patrik Ouredník: Europeana

Tandori Dezső
költő, műfordító

Kalligram Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu