2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Egy időjáró humora


2006.07.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„Mintha normális látásszituációban lennék… Látom a világot. Az viszont nem normális amit – a világ minőségében? a világ helyett? A világból? – látok.” írja Bratka László legújabb kötetében, amely a Könyvhétre jelent meg a Kortárs Könyvkiadó gondozásában. Az időjáró jelentéseiből egyértelműen kiderül, hogy az emberről semmit sem lehet tudni egy olyan világban, amelynek értelme rejtve marad számára. Így nem véletlen, hogy ami megfogalmazható és a nyelv által elgondolható azt Bratka fanyar humorral rögzíti, mint egyfajta beszámolót a világ hamisságáról és fonákságáról, miközben (ha nem is direkt) kérdéseit nem mulasztja el feltenni: honnan jöttem?, ki vagyok?, mi a helyem a világban?

„Úgy lesznek benne a sűrű, légszerű matériában a ritka és tiszta levegőjű lakások, mint sajtban a lyukak.” – olvasom A jövő század egypercese című írásban, a jövő építészetéről fantáziálva, s most igazabbnak vélem e mondatot, mint mikor néhány napja lapoztam fel kötetét. Mert most itt ülök a bonchidai Bánffy kastély egyik felújított szárnyának csendes szobájában, ahol a levegőnek olyan a szaga, mint a tisztán mosott ruhának, s ablakomból ha kinézek, a falu szélén legelő teheneket látom, s eszembe jutnak Budapest, Debrecen, Nagyvárad és Kolozsvár lakótelepei, ezért az abszurd egypercesnek szánt írás valóságnak tűnik előttem.

Bratka László fokozatosan, nagy körültekintéssel vonja bele olvasóját a szövegbe, és humorával, szójátékaival, arról tesz bizonyságot, hogy számára a nyelv nem csak eszköz, hanem intellektuális játékszer is. „A lét, amit meg lehet érteni nyelv” írta egyhelyütt Gadamer, s ezekben a rövidprózákban a nyelv tudatos eszköze annak, hogy általa az Én és a világ eredeti összetartozásában és jelenbeli töredezettségében mutatkozzék meg. Ez legfőképp azokra az írásokra jellemző, melyekből kiérezni a személyes élmény hátterét, akár iskolai tanóráról vagy fociról van szó. A dühöngő című írásában olvashatjuk: „…minden foszforeszkálva libeg a levegőben, amíg el nem foszlik. Vagy talán már el is foszlott, és már csak én látom, a fantomfájdalomhoz hasonlóan létező fantomlátással a fonógyárban töltött fél évemre emlékezve.” Ebben a szövegben érezhető leginkább, ahogy a múlt keveredik a jelennel, s tökéletesen illeszkedik bele a kötet ívébe, mely a múltból a jövő felé halad. A Dühöngő a TMK (tervszerű megelőző karbantartás) műhely raktárát jelöli, s az ott pihenő/lógó munkásokat nyeli el falai közé. Közülük kitűnik Csúzli figurája, aki permanensen a Ki mit tud?-ra készül, s kinek tehetségtelensége meglehetősen nagy lelkesedéssel párosul. Régvolt világ ez is, melyet Bratka írásművészete képes úgy elbeszélni, hogy a megélt élmények hangulata, (melyet a látszólag kicsavart mondataival erősít fel) olyan benyomást keltenek az olvasóban mely átélhetővé és evidensé teszi a történetet. E kötet írásaiban a valóság és a fikció oly módon keveredett össze, hogy nehezen dönthető el szereplőiről, a való vagy a képzelet valamely zugából pattantak-e elő, ha még csak néhány sor elejéig is.

Bratka novellái a parabola és az intellektuális próza módszereit alkalmazzák: a történet szinte mindig abszurd, melyekben filozófiai kérdések lapulnak. A gondolat mindig fontosabb, mint a történet, melyet csak a korlátlan asszociációk kiindulópontjának tekint, s rejtőzködő stílusa, okos iróniája mindig a helyzethez igazodik.

A kötet intellektualizmusa szembetűnő. Mint műfordító Bratka jól ismeri a klaszszikus hagyományt, az orosz mesterek írásait, nyilván hatottak is rá, de képes ezeket maga mögött hagyni a disszonáns kedvéért, hogy megtalálhassa a maga számára a gondolkodás metafizikáját.

Bratka László: Az időjáró jelentéseiből
Kortárs Könyvkiadó, Budapest, 2006
126 oldal, 2000 Ft

Erős Kinga

Kortárs Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu