buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 30, szerda
Jeromos napja

Évfordulók:
1452: Megjelent az első nyomtatott könyv: Johann Gutenberg Bibliája
1859: Benedek Elek születése (Kisbacon)
1928: Elie Wiesel születése (Máramarossziget)
1990: Patrick Victor Martindale White halála
2005: A Népmese Napja
2006: Sütő András halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Ismerje meg a Csíziót!


2006.07.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A szólás „érti a csíziót” alakban ismertebb alighanem, s a ravasz, (önmagának) mindent kijáró, dörzsölt emberre használják általában, noha ez a latin szó csupán verses naptárformát jelentett egykoron. Az egyházi ünnepekről s a szentekről való tudnivalók könnyen memorizálható, rímes tára volt az ilyen kalendárium eredetileg, később – a 14–15. századtól elsősorban – már egyéb, közhasznú, olykor tudományosnak nevezhető ismereteket is tartalmazott. Kétségtelen: aki oda-vissza ismerte, „értette” az egészet, az átlagember felől nézvést valóban igen-igen „sokat tudhatott”.

Ez a minden köz- és magánkönyvtár polcára nyugodt szívvel ajánlható szép kiadvány ezt a sokszázados hagyományt eleveníti fel nagy alapossággal, a legújabb idő követelményeihez szabottan persze. Szerzője, Kozák Péter, bizonnyal a legjobb magyar lexikográfusok közé tartozik, a sport és a tudományok történetének kérdéskörében járatos különösen, a magyar sport hatezer élő személyiségét „fárasztó” részletességgel bemutató háromkötetes „ki kicsodáját” s a jó száz év históriájáról beszélő olimpiai almanachját például nemcsak egyediségéért, de páratlan, már-már „szőrszálhasogatóan” pontos filológiai gondosságáért is tisztelet illeti. Legújabb munkáját öt esztendő gyűjtéséből állította össze, amellyel nemcsak hasznos ismerettárat, de tanítva szórakoztató – napra nap, reggel vagy este, csupán néhány percnyi „áldozatot” kívánó – könyvet is adott nekünk. Nem muszáj az olvasást kinek-kinek Újévtől Szilveszterig elhúzni persze, a tények rengetegében – hála a sok-sok „utalónak” – ide-oda is csaponghatunk akár, de művelődéstörténeti enciklopédiaként is forgathatjuk az egészet.

Saját, vagy szerettei nevének eredetére, jelentésére, nevesebb viselőinek életére minden ép lelkű ember kíváncsi általában, egyházi vagy állami, elsüllyedt, vagy újjáélesztett magyar és egyetemes ünnepeinket, azoknak forrásait számon tartani sem szégyen ma még talán, annak meg kifejezetten örülni illik – én legalábbis így vagyok vele – ha a néhai, akár mítoszi, akár valós életekhez, történetekhez kapcsolható irodalmi, képzőművészeti vagy zenei alkotásokra hívja fel a figyelmünket valaki.

Kozák Péter szép illusztrációkkal díszített kötete ezt mind-mind megteszi, s még jóval többet is ennél, szócikkeinek rendje, fölépítése világos, nyelve „tudományosan” tömör, de mégis olvasásra hívóan közérthető, s ha a háromszázhatvanöt naphoz rendelt mindennapi „lecke” egyike-másika kérdésekre, vagy további bogarászásra ösztönöz bennünket, annál jobb lesz majd nekünk.

Dörzsöltebbek, vagyis „sikeresebbek” nem leszünk persze – aki erre számít, jobb, ha kézbe sem veszi e könyvet –, de hogy a lelkünk s a szellemünk napról napra gazdagodhat általa, ebben biztos vagyok.

Csízió, avagy neves személyek,
jeles ünnepek és különös szavak
magyarázata a 2007-es esztendő minden napjára
Összeállította: Kozák Péter
Enciklopédia Kiadó
516 oldal, 3500 Ft

N. Pál József

Enciklopédia Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu