2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szex szerelem, hűtlenség


2006.07.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Egy „kávé” a szomszédasszonynál, térdnyomogatósdi az asztal alatt, vállalati ebéd közben, néma, sietős légyott a tanáriban – a lopott kéj ismert, klasszikus helyzetei. A kínosan izgalmas pillanatokról beszélni nem szokás, s a kétszemélyes történelem szavak szintjén nem, csak a tekintetek, véletlen(nek tűnő) érintések formájában létezik; .Iszlai Zoltán új kötete, A leányzó fekvése ezeket a titkos, vagy legalábbis titkolni szándékozott pillanatokat örökíti meg. Novellái variációs játékok egy témára: a balladisztikus, félszavakból kibontakozó szerelmi drámától a „Kedves Naplóm!” bakfis-stílusáig számtalan formát felhasznál a tabut és illemet legyűrő vágy megjelenítéséhez. Hősei, hősnői a hűtlenséget nem eseményként, hanem állapotként élik meg. Csalnak és megcsalatnak a cselédszobában, a vendégek számára fenntartott heverőn, vagy éppen egy utcai padon; a helyszín lényegtelen, ahogy sok esetben a szerető kiléte is, pusztán a gyönyör számít – elmondható, hogy minden útjuk az aktushoz vezet.

Az erotika Iszlainál sokkal inkább sajátos közlésforma, mint cél: az igazság testbeszéddel történő kimondása, sőt kikiáltása egy hazugságoktól, elhallgatásoktól terhelt világban, a polgári lét mézesmázos, prűd miliőjében. Ahogy egyik szereplőnője, a magából (és ruháiból) kivetkőzött Bori a döbbent baráti társaság előtt megjegyzi: nyugodtan vetkőzzenek le a többiek is, úgyis mindenki látott már itt mindenkit meztelenül. Iszlai Zoltán könyve persze azért nem kifejezetten társadalomkritikai mű. Inkább, ahogy alcíme is hirdeti, dekameron, a tünetmentes és mellékhatások nélküli fajtából. A leányzó fekvése szórakoztat és kalandba hív, ágyak és történetek során kalauzol keresztül, üzenete pedig dekameronhoz illő: tedd és olvasd.

Iszlai Zoltán: A leányzó fekvése. Tünetmentes Dekameron
Hét Krajcár Kiadó
206 oldal, 1480 Ft

Vékony F.

Hét Krajcár Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu