buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 27, hétfo
Angelika napja

Évfordulók:
1832: Lewis Carroll (er. Charles Lutwidge Dodgson) születése
1919: Ady Endre halála (Budapest)
1945: Szerb Antal halála (Balf)
2009: John Updike halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Egy kis Osiris


2006.07.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Ha úgy vesszük, sokkal ártatlanabb és ártalmatlanabb tudnivalókat közvetít Volkmar Braunbehrens könyve, a MOZART – A BÉCSI ÉVEK (Osiris, 2006, kb. 590 old., Győri László és – verseit tekintve – Báthori Csaba méltó fordítása, 2480 forinttal még épp megfizethető ár). Reklámjaiban a kötet nagy magasztalásokat kap. Hogy Mozart nem csupán a csoki, nemcsak a kisajátított Salzburg (ottani barátaim a költő Traklra esküsznek, mint igazi tragikus szellemnagyságra, nem a zenegéniuszra, maradjon eldöntetlen), nemcsak a feltétel nélküli lengeség, osztrákság, égi világpolgárság, szegénység, szerelmetesség és boldogtalanság… ah, miket beszélek? Nem mindegy, ez vagy sem? A zenéje, az a tömérdek, mindig kifogásolhatatlan zenéje!

Könyvnek a zene sok és kevés. Tehát a könyvtárnyi Mozart-irodalomhoz képest, mellett, ellenére: miért Volkmar Braunbehrens urunk új kísérlete? Legendaromboló abból a szempontból, olvasom, hogy a fentebbi tételek nem egészen igazak. (Például az atyai és a hölgyeredetű zsarnokság, szeszély; az árvaság a nem túl hosszú élet évein végig.) Nem tudom. Ahol együtt haladok az értékeléssel, oldalról oldalra mind jobban: hogy imádott Ausztriánk vicces élete úgy rajzolódik ki, ahogyan nem is hittük volna. Botrányosan nevetséges, vérlázítóan szűklátókörű, zsarnokian egyoldalú – az udvar, a „felvilágosodás” –, tehát ami nekünk álom lehetett volna, az ott, a helyszínen, bizony, nemcsak egy világ-lángelme tükrében, sorsa mellett s révén kisformátumú. (Ide nekem mégis, utólag is, azt az oroszlánt. Magánvélemény.)

A történelem hűséges rajongóit sem hagyja éhesen a könyv. Intrikák, háborúk, a pápai és más cselszövevényes udvarok, színigazgatók… és nem az, hogy megmérgeztette-e Salieri a mi Wolfgang Amadeusunkat, milyen nő volt C., csapodár-e Mozart… ezeken a bagatell tényleg messze izgalmasabb részletekig repít át minket a remek képekkel illusztrált sok száz oldal. Erzsébet királynőről lehet csak közönségbódítóbb könyveket írni, mint erről a zeneköltőről/emberről.

Braunbehrens megtette a magáét. Bár jómagam nem tudok összehasonlítási alapokat, pompásan szórakoztam a kötet önértékei révén, s nem az, hogy nem tudtam letenni – ekkora súlyt azért muszáj! –, de egy héten át hűségesen visszatértem hozzá. Ajánlom!

Teljességgel másfajta élményt ígér és ad, szintén hűen – Alan Baddeley kötete, a „futurista címlapú” szellemregény, tanulmánykötet, összefoglaló, tudományos és szórakoztató AZ EMBERI EMLÉKEZET. Emlékezetem szerint Proust volt az idő, az emlékek legjelentősebb szépirodalmi feltárója. Ebben a könyvben, ahol az alfejezetek sorának ilyen címei vannak, mint: „A kiegyenlített feszültségszint hipotézise”, netán „Kontextusfüggő emlékezet”, a mélytengeri búvárok kalandjait megismerjük ugyan, de nem szerelmeik, netán édesanyjuk féltő cirógatásainak vonzatában, hanem úgy, ahogy el is várjuk egy élénk szellemű, tehát élvezetes tudománykalandtól, utazástól. Közel 650 oldalon át, potom 3500 forintért mindent megtudunk, ami az emberi emlékezetről tudósilag összefoglalható. A rövidtávú emlékezet… az öregedés… a nyelvtanulás… a számbűvészet… a kísérleti pszichológia haszna… a torzítások… a felejtés… emlékezetvesztés… soroljam? Van, ami utalásként, van, ami részletezve, és van még vagy 200-300 szempont, rész-tárgykör itt.

Nekem az „elegáns hanyatlás” (412. old. és folyt.) elemzése a kedvencem. Egyrészt elegánsan szeretnék hanyatlani én is, felejteni…. De a hiányzó adatokat is beszerezni, tehát dinamikusan élni. Az asszociatív emlékezet párhuzamos modelljei elengedhetetlen cuccok, hogy így mondjam. Sztereotíp emlékfogalmakat sem szabad lenéznünk. Ha valaki azt hiszi, bolondozok, téved.

A „babonás” emlékviselkedések és a becsült valószínűségek (itt is komoly vagyok) egyenesen megborzongattak. Egyáltalán, a jól megírt tudományos könyvek, ha tárgyuk valami oknál fogva szívügyünk (észügyünk etc.), kevésbé csapnak be, kevesebb átlapozást engedélyeznek, mint a már író által megrágott élménymatériákat taglaló szépirodalmi művek (többnyire). Szorong és depresszív az ember, sokszor, de engem ez a Baddeley-könyv felszabadított, és még Mozart életénél is tovább fogok vele ismerkedni. Ágy mellett polcomra tettem, azon van a telefon is. Emlékszem, egykor sokat telefonáltam. Ma inkább az emberi emlékezet könyvét fogom lapozgatni, ha nem jön, szememre álom. Imádom. Beszerezni!

Tandori Dezső
költő, műfordító

Osiris Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu