2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Volt egyszer egy Kádár-rendszer


2006.07.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Egyszerre izgalmas, szórakoztató, nosztalgikus és torokszorító élmény nézegetni, lapozgatni ezt a nagyon szép kiállítású, gazdag tartalmú albumot. (Legalábbis a Kádár-rendszerben szocializálódottaknak.) A képek, illusztrációk és a szövegek egymást erősítik, ellenpontozzák. Az egyik fényképen például a privát szféráját általában a nyilvánosság elől elzáró első titkár, Kádár János a Balaton parton egy ócska széken ül, fején baboskendő, kezében pecabotot szorongat. Egy másikon szintén őt és feleségét valamint az Aczél házaspárt fürdőköpenyben, nyaralás közben örökítette meg a fotográfus. Képek, plakátok, karikatúrák, korabeli újságcikk-, beszéd-, és slágerrészletek, jellegzetes tárgyak fotói (például: tantusz, szódás üveg, úttörőöv-, és kulacs, orkánkabát, trapper-farmer, Boci-csoki) segítenek felidézni a korszak légkörét, szellemét, érzékeltetni közgondolkodását, ízlését.

Valuch Tibor – akinek bevezetője szerint a Kádár-korszak mindennapjait leginkább a látszat és illúzió jellemezte – a látszatokat, a külsőségeket, a gazdag forrásanyagot ütközteti a tényekkel, a valósággal, saját elemzéseivel. A szerző – azzal érvelve, hogy az 1956 és 1963 közötti időszak a politikai, gazdasági és a társadalomirányítás szempontjából nagyon is kontinuus a megelőző, 1948-1956 közötti időszakkal – az összeállítás időbeli kereteit nagyon helyesen kitágítja, a „történetet” 1945-ben kezdi.

Alaposan feltérképezi a kisember életének tereit, tevékenységeit és szokásait. Vizsgálja, megmutatja a lakáshelyzetet, az otthonok berendezését, tárgyi kultúráját, az étkezési szokásokat, a divatot, öltözködést, a szépség-, és nőideált, a szórakozási formákat, a szexuális morált, a kettős tudatot, a vallásgyakorlás szűkös lehetőségeit, a közellátás helyzetét, változásait, a gyárak, munkahelyek világát, a cenzúrát, a párt, s az ideológia szerepét, s persze „Jani bácsit” is. A „leltár” szinte teljes, én legfeljebb még a korszak nyelvhasználatát érzem tárgyalásra érdemesnek. Elképzelhetőnek tartottam volna azt is, hogy az amúgy sem olcsó kötetet Kádár néhány beszédét és munkásmozgalmi indulókat tartalmazó CD lemez gazdagítsa.

Abból, amit Valuch leír, vagy más szerzőktől idéz, számomra a legérdekesebbnek a statisztikai adatok tűnnek. Talán azért, mert ezeket annak idején nem ismertem, talán nem is voltak publikusak. Például: 1957-ben a miniszterek havi 9000 forintot kaptak, s a PB tagok fizetése sem haladhatta meg ezt az összeget. 1973-ban Kádár havonta 15 000, az Elnöki tanács elnöke 14 500, a kormány elnöke pedig 14 000 forintot keresett. 1983-ban a vezető réteg átlagjövedelme 9100 forint volt, egyharmaduk jövedelme meghaladta a 10 000 forintot.

A hatvanas évektől kezdődően átlagosan a népesség két százaléka rendelkezett kiugróan magas jövedelmi viszonyokkal. A hetvenes, nyolcvanas években – jövedelmüket tekintve – 60-80 000-en tartoztak az elitbe. 1972-ben fél milliónál nagyobb megtakarítással még csak 328 takarékbetétkönyv-tulajdonos rendelkezett, 1986-ban már 10 000; ekkor egy milliónál nagyobb betétje 3000 embernek volt. A milliomosok száma a hetvenes évek elejétől a nyolcvanas évek közepéig mintegy a tízszeresére nőtt. Ferge Zsuzsa becslése szerint a hetvenes évek végén a gazdag családok vagyona meghaladta a 3-4 milliót. (Csak összehasonlításképpen:1978-ban az átlagjövedelem 3687 forint volt, egy Skoda 84 000 forintba, egy 54 négyzetméteres lakótelepi lakás 4-500 000 forintba került. )

Ugyanakkor 1962-ben a népesség 26 százaléka, 1972-ben 21, 1982-ben pedig 16 százaléka tartozott a szegények közé (ők az átlagjövedelem kétharmadánál kevesebbet kerestek.) Hivatalos és nyilvános létminimum-számítás egyébként a nyolcvanas évek elejéig nem létezett nálunk.

Valuchnak nem lehetett könnyű dolga, mert egyrészt a kötet ismeretterjesztő jellegéből következően viszonylag röviden, tömören és olvasmányosan kellett fogalmaznia, másrészt, mert több tudományterületen is otthon kellett lennie, sok szakmunkát felhasználni és beépíteni a saját szövegébe. Az elemzések, összefoglalások általában lényegretörőek, tárgyszerűek, adatgazdagok, bár néha kicsit általánosságban mozognak, közhelyesek (Például: „A személyautó birtoklása »kinyitotta a világot«. A munkába járás (…) mellett a pihenés eszközeként is hasznosult.”; „Az ügyes kezű fodrászok (…) és kozmetikusok nevét és címét kézről kézre adták egymás között a szépülni vágyók.”; „A kellemes nap befejezését csak a zsúfolt buszon történő hazautazás árnyékolta be.”)

Tudjuk, nem tudományos szakmunkáról van szó, de azért többször hiányoljuk egy-egy kérdés kicsivel alaposabb kifejtését. A filmről, a televízióról, a beat-zenéről, a hazai és külföldi színész, zenész, televíziós idolokról – különösen a korszakban betöltött szerepükhöz képest – viszonylag kevés szó esik. Érdemes lett volna néhány, különösen nagy vihart kavart mű és művész nevét, s botrányok, betiltások körülményeit is idézni.

Egy-két megállapítás vitára ingerel. Az például, hogy a Kádár-korszakban egyre kevésbé szóltak bele a repertoár kialakításába – egy, 1978-ban megjelent színház-szociológiai munka szerzőjeként nyugodtan kijelenthetem – biztosan nem igaz. Az pedig nyilvánvaló tévedés, hogy a turista útlevélhez az oda-vissza útra szóló menetjegyet is be kellett mutatni.

Akárhogy is: hiánypótló munka ez. Beszédes tény, hogy erre az albumra 16 évet kellett várni, a kiadó Mindennapi történelem nevű sorozatában előbb jelent meg a Napóleon illetve a Napkirály korának hétköznapi életét bemutató kötet.

Az első titkár – és rendszere – jó „társaságba” keveredett.

Valuch Tibor: Hétköznapi élet Kádár János korában
Corvina Kiadó, Budapest, 2006
191 oldal, 5990 forint

Gervai András

Corvina Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu