2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A vizek világa


2006.07.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„Tengerre szállok újra meg újra, magányos óceánra, / más vágyam sincs, egy gyors hajó, csillag visz jó irányba. / Süvít a szél, kötél feszül, a vászon jól dagad, / Halvány köd ül a tengeren, ha feljött már a Nap. / Tengerre szállok újra meg újra, kalandos, kóbor élet, / bálnák, sirályok útja vár, a szél ott fagytól éles. / S más vágyam sincs, egy jó mese, elkerget gondot és borút, / és édes álom, csendes éj, ha véget ér a hosszú út” (John Masefield : Tengerláz).

Az óceánok végtelenje mindig is a nagy kalandot, a távoli tájak ígéretét jelentette a merész lelkeknek, ismeretlen és egészen a közelmúltig megismerhetetlen mélyük pedig a titkok honát. Velük még az is megtörténhet, hogy legendák valóra válnak, hiszen pl. miután jól kimosolyogtuk az óriás tintahalak valószerűtlen meséit, ma a British Museumban bárki láthatja egy 18 méteres példányukat.

Merülő-alkalmatosságokkal való korábbi kísérletezések után az első működőképes kormányozható mélyvízi járművet a svájci tudós Auguste Piccard alkotta meg – amúgy ő hajtotta végre 1932-ben az első sikeres sztratoszféra repülést is. Mélytengeri járművével 1954-ben 4000 méterre is merült, annak az USA haditengerészettel közösen továbbfejlesztett változatával 1960-ban 10 916 m mélységben elérte az ismert legmélyebb tengerfeneket, a Mariana árkot.

A vízalatti világ élő látványát a nagyközönség számára az ezzel méltán világhírűvé vált francia korvettkapitány Jacques-Yves Cousteau nyitotta meg. Elsőként az ő könyvei és filmjei révén ismertük meg virtuálisan testközelből a felszín-közeli vizek lakóit, és ő teremtett eszközt és iskolát a könnyűbúvár sport számára, amelyet azután a tengerkutatók éppúgy a szolgálatukba állítottak, mint vadonatúj tudományágként a vízalatti régészek, s amelynek számos további – Cousteau híres könyv- és filmcímével – a csend világáról szóló ismertető művet köszönhetünk. Természetesen ma már a modern technika mélyvízi kutatóeszközei is gazdagítják e képtárunkat, ismereteinket, buzdítják érdeklődésünket.

Most pedig itt ez a szó szerint bámulatos album. Mit nekünk újabb fényképek - gondolhatnánk -, hiszen a modern tömegmédia nem oly nagyon sok igazán pozitív vonása között az egyik, hogy csodálatosnál csodálatosabb természetfilmeket láthatunk, köztük a vizek ezerarcú világáról is. Ám belelapozunk, és tátva marad a szánk. Valójában nem is kell sok az ilyen képek készítéséhez, „csupán” bátorság lemerülni az idegen elembe, annak gyakorta félelmetes és nemritkán ugyancsak veszélyes lakói közé, becserkészni félelmetes csúcsragadozókat, mint a jegesmedvék, veszélyes óriásokat, mint a rozmár, továbbá alkalmas felszerelés, és sok-sok tehetség ahhoz, hogy valaki így tudja elkapni és megörökíteni a gyakran gyorsan tovaúszó, vagy éppen fenyegető társaságot jelentő látványt. És feltehetően nem kevés pénz is kell az expedíciókhoz. És a vizek lakóinak képeiről szólva említsük meg az Alexandra két másik csodálatos fényképalbumát is a bioszféra két másik világáról: A világ madarait és az Állatokat.

A kötetet a világ méltán leghíresebb természettudományi ismeretterjesztő magazinja, a National Geographic főszerkesztőjének előszava nyitja. A dicséret, amelyet Bill Curtsinger kap itt tőle a munkásságáért, olyan, amit egy ilyen pozícióban lévő szakember csak a legjobbaknak adhat. Mire végignéztük, -olvastuk az albumot, magunk is úgy gondoljuk, hogy megérdemelte.

A fejezetcímek, amelyek e kötet képeit tagolják, az ügyesen sokatmondó vagy érdeklődést keltő alcímeikkel: Antarktisz – Terra Australis incognita; Az Északi-sarkvidék – A befagyott tenger; Cápák – rövid találkozások; Tengeri emlősök – Gondolkodó elmék a vízben; Tengeri teknősök – Kék angyalok; Maine-öböl – Titokzatos vizek felfedezése; Bikini-atoll - Visszatérés az életbe (e Csendes-óceáni sziget 1946–1958 között nukleáris bomba kísérletek terepe volt, 1956-ban itt dobták le az első hidrogénbombát); A hínárerdő – Víz alatti katedrális; Bajkál-tó – Tó a mély szurdokban; Atlanti- és Csendes-óceáni lazac – A hazaút.

Az előszó Curtsinger alkotómunkáját művészi tehetséggel kiegészülő lelkesedésnek nevezi. Ő maga így szól erről: „Egyszerre munkál bennem a művész és a biológus, aki értelmes, ritkán látott lények után kutat. Mindent tudnom kell ahhoz, hogy munkámat jól végezhessem. Tisztában kell lennem azzal, mi különbözteti meg az adott fajt az összes többitől. Meg kell ismernem egyedeinek szokásait és viselkedését. Rá kell jönnöm, mivel táplálkoznak, mi táplálkozik velük...” A szerző érdeklődése és felkészültsége tükröződik az egyes fejezetek szükségképpen rövid bevezetőiben, és belső leírásaiban. Ezek valóban sokat adnak ahhoz, hogy jobban értsük a képein elénk táruló látványokat, élethelyzeteket, és azok révén többet is megtudjunk a vizek világának azokon megjelenő lakóiról, s néhány ecsetvonás erejéig a helyszín hangulatáról. A Bikini-atollnál így szól nagyon érzékletesen e vizek kísérteties lakóiról, az ott elsüllyesztett hadihajókról is. Ezekben az írásaiban beszámol arról is, hogy akkor és ott hogyan végezte a munkáját, és mire gondolt, mit érzett e találkozások során. Ez még élőbbé teszi a leírást, s egyben segít megismerni a természetfotós munkáját.

És bocsáttassék meg, de a késtől és lándzsától innen a kamera az egyetlen lőfegyver, amelyet trófeavadászatra elfogadhatónak tartok. A vázoltakon túl ezért is becsülöm nagyra az ilyen albumokat.

Bill Curtsinger: Végtelen mélység. Az óceánok csodálatos világa
Alexandra Kiadó, 2005
405 oldal, 8990 Ft

dr. Osman Péter

Alexandra Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu