buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. március 30, hétfo
Zalán napja

Évfordulók:
1844: Paul Verlaine születése (Metz)
1912: Karl May halála (Radebeul)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Elfogynak a könyvolvasók?


2006.06.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Népes hallgatóság követte figyelemmel a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon annak a kutatásnak az eredményeit, amelyet a tavalyi évben a három legnagyobb magyarországi könyvterjesztő hálózat, illetve a Nemzeti Kulturális Alap rendelt meg a Tárkitól. Az ismert társadalomkutató intézet 2005. októberében 1000 felnőtt, majd 2006. január-februárjában 1200 gyerek (országos, reprezentatív minták) segítségével azt kutatta, milyen szokások jellemzik a magyar társadalmat könyvolvasás és könyvvásárlás terén. Sajnos az eredmények mindkét területen jelentős visszaesést mutatnak az elmúlt évekhez képest.

Ha az elmúlt huszonöt év távlatából vizsgáljuk olvasási szokásainkat, akkor a kutatások tanúsága szerint a rendszerváltozás jótékony hatást gyakorolt olvasási kedvünkre, 1981-hez képest egy negyedről egy harmadra növekedett a rendszeresen könyvet olvasók száma, s miközben az alkalomszerűen olvasó emberek tábora is növekedett, 39%-ról 24%-ra csökkent a sohasem olvasók csoportja 1989-re. Ez a kedvezőnek mondható állapot 2002-ig tartott, majd 2005-re visszaesett az 1981. évi szintre, Magyarország felnőtt lakosságnak újra csak az egy negyede olvas rendszeresen, ugyanakkor a 42%-a(!) sohasem vesz a kezébe könyvet. Másként fogalmazva, az olvasók tábora 73%-ról 58%-ra fogyatkozott. A felmérésből kiderül, hogy a nők, a 40 év alattiak, az érettségizettek, diplomások és a fővárosiak olvasnak gyakrabban. A nem olvasók indokai között az időhiány mellett (41%) a szempanaszok (nem lát jól, fáj a szeme –19%) vezetnek, 17% nem szeret olvasni, inkább tévézik vagy moziba jár (12%), s csak 7% nem olvas pénzhiány miatt könyvet.

A Központi Statisztikai Hivatal, illetve a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által nyilvántartott könyvforgalmi adatok (1997 óta tartja nyilván az éves, magyar könyvforgalom adatait) szerint a rendszerváltozást követően 2002-ig változó intenzitással, de nagyon erőteljesen növekedett a magyarországi könyvforgalom. Ez a dinamizmus tört meg 2002-ben, amikor a korábbi évek két számjegyű (12–23%) növekedését egy számjegyű (2,4–7,1%) váltotta fel. Ezt a viszszafogott növekedést igazolja a Tárki könyvvásárlási szokásokat felmérő kutatása, amely szerint az elmúlt három évben ritkábban vásároltunk könyveket – igaz, akkor kicsit nagyobb értékben –, de ami lényeges, 10%-kal (56%-ra) nőtt a könyvet nem vásárlók száma. Esetükben az indokok között az első helyen a könyv drága volta (46%) szerepel, illetve, hogy másra kell a pénz (37%). A vásárlók egyharmada havonta, 25%-a negyedévente járt tavaly könyvesboltban, egy-egy vásárláskor pedig közel 3000 forintot költöttek könyvekre. A könyvvásárlás meghatározó helyszíne továbbra is a könyvesbolt, de növekedett a bevásárlóközpontok és az internetes könyvrendelés szerepe.

A társadalomkutató intézet eddigi felmérései és a rendelkezésre álló statisztikák egybehangzóan azt mutatják, hogy a kilencvenes évek kedvező tendenciája az elmúlt három évben megfordult, az olvasók száma 15%-kal, a könyvvásárlók tábora pedig 10%-kal csökkent! Sólyom László köztársasági elnök a könyvfesztiválon elmondott megnyitó beszédében fontosnak tartotta hangsúlyozni: „Miközben manapság dübörög a könyvszakma és 13 ezer új cím jelenik meg, ki kell hangsúlyozni a sokkal kedvezőtlenebb képet adó adatokat, azt, hogy óriási hiányosságok és bajok vannak a magyar társadalomban: a 18 éveseknek mindössze 0,3 százaléka leli örömét az olvasásban, és a középiskolások negyede nem érti meg az olvasott szöveget. Ha ez így megy tovább, el fog fogyni az összes olvasó.”

Ha pedig elfogynak az olvasók, akkor nem csupán a magyar könyvipar megy tönkre, értelmetlenné és fölöslegessé válik a Gutenberg óta halmozódó írásos kultúránk, amely egyszerre őrzője a magyar történelemnek, nemzettudatnak, s mindenkor záloga a tudás és műveltség megszerzésének.

 
 
 

ÚKP

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu