buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 24, szombat
Bertalan napja

Évfordulók:
1838: Kölcsey Ferenc halála (Cseke)
1899: Jorge Luis Borges születése (Buenos Aires)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Déry Tibor


2006.06.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

I. Déry kedves képével és a szerény cikkek, nyilatkozatok, jegyzetek (1921–1939) alcímmel ritkaságosan gazdag irodalombúvárló könyvnek örvendhetünk kis idő óta. Évek így teltek, s hiába, Dérynek nincs reneszánsza. Majd lesz, nyilvánvaló, ez a prózai életmű nem mellőzhető soká. Siessünk reklámozni, mindig aktuálisak bizonyos örök értékek, ha a piacon aktuálisak, ah, haha.

A kor, melyet szerzőnk – és Botka, a Frank Jánoshoz hasonlítható csuda rendező, szervez, műveltségember – jelenít, még „bécsi maradványokkal” indul, tehát az 1919-es „események” utániakkal, és Szép Ernő meg „Andreas Ady” ugyanúgy fölfedezések erejével tálalódik nekünk; állíthatom, az egyik legszebb Szép Ernő-ismertetést olvashatjuk mindjárt a kötet elején.

Aztán „A szürrealizmus vonzásában” a következő nagyfejezetcím, s itt jön a „halálos takarítónő” is trükkös hangzattal. Megtekintendő!

A „Berlini kísérletek” Déry életútjára utal szintén. De az a Berlin, a hitleráj előtti, sok magyar festőnek, osztrák írónak stb. is volt vendéglátója. (Említsük csak a mi Veszelszky Béla piktor urunkat, vagy Bécsből Robert Musilt.) Nagy érték minden morzsányi tudás e derekas asztalról!

A „Szellemi utóvédharc a harmincas években” sok izgalmas, máig olykor rendezetlen kérdést taglal. Az író-csavargó figurája lenyűgöző. De ez inkább az „elmaradt ponyvatörténet” és a „jelenetek” után bontakozott ki. Van itt Szophoklész-paródia, van Firenze képében Itália. (Déry imádta.)

A legfontosabbak, legígéretesebbek az 1925–1937 közötti naplójegyzetek. Terjedelemre is súlypontot adnak. (Bő 160 oldal.) Irodalmi pletykatörténetekből önéletrajzi „intimitásokig” minden van itt, ami csak szórakozásunkat szolgálhatja. De Párizs, Capri, skandináv utazás, Erdély… alig sorolható fel, mi minden. Csodálatos, mondom, mert hála az égnek, lelkes könyvismertető hangulatban vagyok. Majd néhány összefoglaló megjegyzésem lesz azért a végén.

Ennek a (mintegy 5. Számmal jelzett Déry-kötetnek; remélem, a Petőfi Irodalmi Múzeum árulja, ára bagatell, 2200 Ft, 538 gazdag, nagy oldallal, gusztusos kiállításban, fehérlőn) …minek is… ennek a kincsesládának a függeléke német szövegeket is tartalmaz: szem-száj ingere, lehet delektálódni. Amit külön kedvelek, az elegyesség. Botka kényszere, hogy – bár bölcs és tudósi előszóval eligazít minket, matériáját is lebegtetve rögzíti, eligazítja – meghagyja a szent kavalkádot összképnek. Déry szabadabban mozog saját műveiben így, mint akár a nagyregényben, akár a korszellem divatját, zsenialitással bár, szolgáló drámában, ill. annak kisregény-tendenciózusságaiban. (Popfesztivál.)

Hanem hát ne előlegezzük meg összefoglaló mondandónkat. A könyv természetesen a 17. számozású másik kötet ikerpárjaként is élvezhető, de külön ugyanúgy. Gazdag aranybánya, nagylélegzetű, de sok kis hangsúlyból összeálló élet-mű.

II. Mármost ez a másik kötet, a 17 darabból álló sorozat pillanatnyilag utolsóul számozott darabja (belső számok hiányoznak még, tehát lesz örömünk bőven az elkövetkező években így) a szintén vonzó „Barátságos pesszimizmussal” címet viseli, a mottója nyomban ez, lenyűgözően: „A jövőben nem bízom, menetirányunk rossz.” Tudjuk, Déry filozófus volt az abszurdban is, a történelmi műben is, a megejtő és megható novellasorban, a próbatételt jelentő, de – ismétlem – értékelésre váró nagyregényben (nagyregényekben) csakígy. Természetesen Botka Ferenc a sajtó alá rendezője, szerkesztője ennek a 648 oldalas (Petőfi Irodalmi Múzeum, 2800 Ft) kötetnek is, a cikkeknek, műveknek, beszédeknek, interjúknak (1965–1977). Tudjuk, a már-már eltemetett korok emlékeinél csak a frissebb korok pletyói, tanújelei érdekesebbek, azaz mindegyik rejt sok izgalmat.

Főleg a fáradtabb figyelmű mai olvasónak balzsamos ez a könyv, mert szökellés kőről-kőre, és patakként Déry szelleme áramlik, csordogál, rohan stb. közben.

Botka előszava ragyogó kisesszé Déryről, a valós tények sorjáztatásával. Elemzi a Déry-féle személyiség történelmi helyét különféle diktatúrákban, a termékenység, a függetlenség, az anyagiak, az alkotói és játékos kedv, a világéhség összetevődéseit (összetevőit). Van itt cikk kubikusokról Sajóbábonyon; van kitörési kísérlet – naplója – a magányból; van pártlevél, írószövetségi beadvány; pszichikai állapot „jegyzőkönyv”; megnyitószöveg Abody Béla estjéhez; levél Kádár Jánoshoz, van üzenet Stockholmból., van Skanzen sziget etc.

Van üdvözlet az olasz olvasónak; van jegyzet A homokóra madaraihoz (de iderajzolnék gyorsan egy homokórát, melyben madarak peregnek, feltámaszthatóan, rám férne!), van Babits és Szabó Lőrinc, Karinthy és Böhm Aranka, van tilos a szerelem, ily nyilatkozat; van Meslohes, van, hogy négy írónk is vall, miért jegyzett tervkölcsönt; vannak útijegyzetek Grúziából; van Monte Carlo; van Pen-dolog, van Keszi Imre megítélése (felejtett íróalak, érdemes megnézni!), van író és párt és Lenin és félfülű, portugál királylány, más megfilmesítési dolgok (Déry remek esztéta!), van Salamon tornya és razzia, tegnapról mákos tészta, Theokritosz Újpesten. De víkendház Gödön ugyanúgy, mint a gyilkos és én (kritikák stb.), van Anna néni és savanyú krumpli, van két absztrakció találkozása, van kaland és színvonal és csapongás; mindig útkeresés, mindig a láb erőteljes – jó, néha „téves” – megvetése valahol.

Van itt minden. A nevek listája is lenyűgöző. A címlista. A lélek pontjainak listája. Updike és Elisabeth Taylor, Tomanek Nándor és Uszta Gyula, Tardos Tibor és Szombathelyi Ervin, Várady Szabolcs, és más sok száz.

Nem pezsgő ez, hanem pezsgőfürdő, csak nyitottság kell az élvezéséhez. Belevetni magunkat, előítéleteinket levetve. Mit ígértem összefoglalóul? Déry Tibor óriás volt, de most lehet még igazán csak az. Nélkülözhetetlen (volna). Hej, de gazdagok vagyunk, hogy mégis úgy teszünk-veszünk, mint akik jól meg tudunk lenni nélküle. Minden igénynek megfelelhet: a novellista, a nagy-realista… soroltam. Jó, egy csipetnyit az „előző kor”. Sok kellene hozzá, hogy – jaj – Kunderának vagy – ah – Beckettnek lássuk őt. De egy parányi reneszánsz, ismétlem mániám, megtenné.

 
 
 

Tandori Dezső
költő, műfordító

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu