buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 26, szerda
Edina napja

Évfordulók:
1802: Victor Marie Hugo születése (Besançon)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Holmes Alaszkába ment


2006.06.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Megfejtendőre készül az olvasó, ha krimit vesz a kezébe, s az olvasás örömét egybeköti a rejtvényfejtés izgalmával. András Sándor Gyilkosság Alaszkában avagy Sherlock Holmes a tlingitek földjén című regénye a detektívirodalom első nagy egyéniségét idézi meg. S hogy mi vonzza az olvasót a krimiben? A rejtvényfejtés, a nyomozás. Ebben az esetben inkább a miként az érdekes, a mód, ahogy András Sándor feladja a rejtvényt, s a nyomozáson túlmutató kisebbségi létértelmezések éppúgy témái e könyvnek, mint a hagyomány, s az ahhoz kapcsolódó viszony.

András Sándor, kinek eddigi munkássága a filozófia és a költészet mezsgyéjén mozgott, legutóbbi kötetében, a Lutheránus Zenben a halált vizsgálta, olyan tág összefüggésbe állítva, amikor a halál már nem ellentéte az életnek, most egy gyilkosság megfejtésére hívja olvasóit, izgalmas, kalandos krimiben, melynek már nyolcadik oldalán megtörténik a gyilkosság, az áldozat egy alaszkai városka polgármestere, Frank Willow, kinek megcsonkított tetemét irodájában a takarítónő találja meg. „…a polgármester, bár alig lehetett felismerni, a padlón ült, meztelenül, nyílván holtan. Az íróasztal előtt, törökülésben, feje a mellére bukott, két levágott alkarja mellette feküdt a padlón, mindegyik felfelé fordított tenyerében egy-egy kivájt szeme, két füle pedig a térdén.” Mint a cselekmény kibontakozásával kiderül, füleibe egy-egy döglött, de nem agyoncsapott szúnyogot helyeztek el, a testből pedig kifolyatták a vért. A városka vezetői totemet vélnek felfedezni a tetemben, s tulajdonképpen nem is a gyilkos személyére kíváncsiak elsősorban, hanem a szándékra, az üzenetre, mert úgy vélik, az a fontosabb. Ezért bízzák meg Sherlock Holmest a nyomozással, aki némi győzködés után repülőre száll, hogy az alaszkai kisvárosban megfejthesse a rejtélyt.

András Sándor Holmesának személyisége megegyezik Doyle figurájáéval, módszere és fegyvere az ész, a ráció és a logika, s nem nélkülözi kötelező kellékeit sem: a pipát és a pipázás közbeni elmélkedést. Watson figurája azonban mellőzve van a regényből, s Holmes önanalíziséből (négy önanalízist ír le) megtudjuk ennek okát: „Végül is én űztem el magamtól Watsont; azért hidegültünk el egymástól, mert én hidegültem el tőle. Bár az is igaz, hogy képtelen volt fölfogni a maga empirista fejével, hogy miért érdeklődöm hirtelen a pszichoanalízis iránt.” Helyette azonban négy segítőtársa is akad: Drakula, Némó, Frankenstein, és dr. Doittle. E névsorból is kiderül, nem idegen András Sándortól az irónia és a képtelenség iránti vonzalom. Ez az írói tulajdonság nem csak letehetetlen olvasmánnyá teszi a regényt, hanem egyszerre szórakoztat és okot ad elmélkedésre is. A Lutheránus Zen kérdései: Mi történik, ha valaki délután aludni szeretne, de szomszédja éppen dobol? Hogyan dönthető el, melyiküknek van igaza? És ha mindketten elfogadható indokkal rendelkeznek, eldönthető-e, melyikük igazsága helytállóbb? – ismét felmerülnek, csak éppen más szituációban. Holmes barátaival az alaszkai vadonban nyomoz, s nagy segítségére van Doittle, aki az állatoktól tudakolja meg, hogy merre induljanak. Egy bagollyal folytatott beszélgetése után, egy pocok felháborodva veti szemére, hogy egy gyilkossal beszélgetett. Doittle érvelését, miszerint, a bagoly nem gyilkos, ha táplálkozik, a pocok így utasítja vissza: a ragadozókat ki kell irtani minden további gyilkolás megszüntetése érdekében. Tehát a pocok is kész lenne a vérengzésre, ha az jó ügy érdekében történik.

Holmes megszokott módszerével dolgozik, vagyis felteszi bizonyos tényeknek a fennállását, s abban az esetben jut eredményre, ha ezek megmagyarázzák a megmagyarázhatatlannak tűnő eseményeket. Míg a hagyományos Holmes történetekben a következtetések kapcsán érhette az olvasót meglepetés, addig András Sándor Holmesa maga is többször meglepődik. A regény alapproblémája ugyanis a hagyomány, a hozzá való kapcsolódás és annak értelmezése. Alaszka első lakói a mai helyén lévő földhídon érkező ősemberek lehettek. Az alacsonyabb tengerszintnek köszönhetően fennálló szárazföldi kapcsolat Ázsia és Amerika között a geológusok szerint kb. i. e. 25 000 és i. e. 9000 között létezett. A régészek többsége három nagy vándorlási hullámot tételez fel. Az első i. e. 25 000 és i. e. 15 000 közé esik, ekkor érkezett a legtöbb indián törzs őse. A tlingitek, és elődei i. e. 14 000 és i. e. 9000 között telepedtek le a területen. András Sándor regényében a tlingitekre fókuszál, s már csak azért is érdemes elolvasni, mert sokat megtudhatunk erről az indián törzsről, múltjukról, de leginkább jelenükről, mely több mint elkeserítő, hiszen egy 1930-as évekbeli döntésük szerint megpróbáltak teljes mértékben idomulni a fehér elvárásokhoz, abban látva megmaradásuk egyetlen módját, ha elsajátítják az angol nyelvet és gondolkodásmódot. Ennek folyományaként, mára már e regény szereplői sem beszélnek tlingitül, nem ismerik hagyományaikat. Mítoszaikat, melyek szájról szájra hagyományozódtak az évszázadok során, mára már elfelejtődtek, s az a kevés, mely megmaradt, az ismerethiány miatt értelmezhetetlenné vált. Holmes megbízói úgy sejtik, totemmel van dolguk, egy üzenettel, de nem bírják értelmezni. „A számunk nő, a lényegünk csökken – mondta komoran a legöregebb. – Én már ezzel a tudással halok meg, amikor majd eljön a napja. Visszatérek az ősökhöz, de mi lesz velük, mi lesz velem is, amikor az a nap is eljön, ami után senki sem tér többé vissza hozzánk. Amikor csak mások emlékezetében leszünk, mint a regények emberei.”

A Gyilkosság Alaszkában, filozofikus krimi, mely töprengésre hív, Sherlock Holmes mellé szegődhetünk, hogy felfejtsük egy gyilkosság kapcsán a kisebbségi lét kérdéseit, a megmaradás lehetőségeit és egy gyilkosság valóban meglepő okait.

András Sándor: Gyilkosság Alaszkában avagy Sherlock Holmes a tlingitek földjén
Kalligram Kiadó
Pozsony, 2006
391 oldal, 2500 Ft

Erős Kinga

Kalligram Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu