buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 22, szerda
Vince és Artúr napja

Évfordulók:
1729: Gotthold Ephraim Lessing születése (Kamenz)
1788: George Gordon Noël Byron születése (London)
1823: Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt
1989: Weöres Sándor halála (Budapest)
1989: A Magyar Kultúra Napja
1993: Abe Kobo halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Halálnapló


2006.06.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Ki vagyok én? Mi szerepem van a világban? Mi létezésem célja? Örökérvényű – mert valójában megválaszolhatatlan – metafizikai, vagy inkább általánosan emberi kérdések, amelyek akkor se törölhetők el, ha nem a válaszadás idejét éljük. Tudjuk, az írónak nem lehetnek válaszai, s hisszük, jól látja a kételyei fölött tépelődő Füzi László, a hosszú műfajokra már nincs idő, válaszadás helyett jó, ha kérdezésre futja belőle. Aki szembesült az idő megélésének személyre szabottságával, felismerte a sorsszerűség irracionalitását, „anyja buta hús-koporsójából ki, vacak puhafa koporsókba be” – írta a világ számára semmisnek számító egyéni létezésről Szentkuthy, s aki a „még élek” kegyelmi állapotában belenyugodott annak bizonyosságába, hogy akár holnap meghalhat, már nem siet, nem félszavas sms-ekben kommunikál, nem kapkod fűhöz-fához, hanem a sorsvállalás higgadt nyugalmával rendezi élete dolgait.

Tóth Erzsébet költőt két pályatárs, barát, hajdani szerelem elvesztése döbbentette rá, hogy az idő múlása nem csak az évszámok változásában mutatkozik meg, hanem leginkább abban reflektálódik, hogy elszaporodnak az ember körül a tragédiák. Az idő nem csak einsteini mértékben viszonylagos, hanem másképpen múlik az ember 10, 20 vagy 50, esetleg 80 éves korában, és múlása a folytonosság mellett más és más hangsúlyokat ad az eseményeknek. A könyv szerzője – költőként, nőként, szeretőként – érzékenyebb a világ dolgaira, amelyek naplótörténetében az érzelmek nivellálására kényszerítik: amikor megtudta egy „életre szóló barátság, életre szóló kaland, életre szóló halál” lezárulásának bizonyosságát, a megismerkedésük óta, vagyis huszonhat éve minduntalan búcsúzó Csajka Gábor Cyprián halálhírét, a tévében New Orleans katasztrófájának képei peregnek – a két esemény által kiváltott fájdalom egymás kioltására törekedett, „a nagyobb eltakarja a kisebbet, vagy a kicsi eltakar valamennyit a nagyból”.

A két tragédia egymásra vetülő óriásképéből bontja ki Tóth Erzsébet a halál triptichonját, azoknak a kis harcoknak a történetét, amelyekbe nagyon bele lehet halni, két költőnek, Szervác Józsefnek és Csajka Gábor Cypriánnak végérvényesen, míg a harmadik, Tóth Erzsébet, örökre sebzetten került ki belőlük. Mindkettőjük nekrológját neki kellett megírnia, s most e könyvben rója le a fiatalságuk, a lelkesedéseik, az illúziókból való kijózanodásaik, a megaláztatásaik elviselése iránti tartozását.

A bevezetőben említett alapkérdések a halálnapló fogalmazása közben a naplóíró dilemmáival egészülnek ki: „Mennyi lehet a valóság abban, amit most írok egykori, tizenöt, húsz évvel ezelőtti lényemről? Tudok-e elfogulatlan lenni? Lehet egyáltalán emlékezni magamra? Egy-egy vers, írás, fotó, kritikák, a nekem küldött levelek, ajánlott versek, a naplóm, az emlékeimben élő lány mennyire fedi a valóságot?” A valóság líraian tárgyiasul a mű szövegében, amikor verseket, leveleket idéz a szerző, illetve azokon a helyeken, amelyeken az emlékezetére hagyatkozva bont ki egy-egy eseményt a mintegy három évtizedes, lazább-szorosabb kapcsolatok nemzedéktörténetéből, máskor pedig, ha az „elmebeteg bandaháborúvá vált” irodalmi élet közelmúltjának vele történt eseményeit idézi, dokumentumaival megtöri a lírai alaphangot. Ebből következően amennyire az irodalom, annyira a személyes élet a tétje ennek a könyvnek. A triptichon három főalakja számára az irodalom volt az, aminek igazán volt tétje, A láncok a csuklón azonban már nem arról szól, hogy nem jött be az irodalmi siker, hogy „Szervác és Cyprián is a munkaképtelenségbe halt bele, a siker, mint olyan meg sem érintette őket”, hanem valami sokkal fontosabbról, arról, hogy nem sikerült az élet.

Ennek megfogalmazásához volt szükség Tóth Erzsébet lírájára, ami ebben a könyvben a döbbenet érzelmi robbanását a megértő bölcsesség higgadtságával műalkotásba képes orkesztrálni.

Pedig a veszteségek lajstroma végtelen: az egykori villamosok hiánya döbbenti rá a szerzőt, hogy Pesten kiürült terek veszik körül, hogy ami volt, az ma már nincs, és semmi se lépett a helyére. Nem annyira az átmenetiség állapotát, inkább a hiányt érzékeli, ami a „nincs élet” tapasztalataként határozza meg létérzését. Őszintesége nyílt állásfoglalásával párosulva döbbenetes mondatokat eredményez: nem taktikázik, nem utal és nem sejtet, egyenesen fogalmaz és érvel, ami bizonyára a soha nem hamvadó kamaszkori zsarátnok újbóli lángolásának eredménye. Fiatalkori magát botrányosan őszintének és radikálisnak látja – ezt egyébként az 1980-ban Szentendrén elmondott felszólalásának közlése, amelyben egyebek között Kádár 1956-os, illetve előtti szerepére kérdezett rá, nyomatékosan alátámasztja –, Fodor András pedig „rátarti költőnő”-nek nevezte naplójában egy másik irodalmi botrány kapcsán, amikor Tóth Erzsébet nem kaphatta meg az eleve neki ítélt költészeti díjat. A költőnő mostani könyvében is „botrányosan” őszinte, és, ha úgy tetszik, radikális, azzal, hogy huszonévesen azért volt ilyen, mert a halál még az elvont fogalmak szótárába tartozott, most pedig azért, mert közvetlen tapasztalattá lett, a szerző tudja, holnapra ugyanúgy meghalhat, mint barátai. A kötet záróképéből pedig kiderül, csupán annyiban különbözik tőlük, hogy a Halál nem fogadta el a meghívását.

Tóth Erzsébet: Láncok a csuklón
Kortárs Kiadó
160 oldal, 1800 Ft

Fekete J. József

Kortárs Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu