buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 25, kedd
Géza napja

Évfordulók:
1842: Karl May születése (Hohenstein-Ernstthal)
1983: Tennessee Williams halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Több, mint műtörténész
Frank János: Tárlatok – szertartások


2006.06.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„Portrék, visszaemlékezések, útinaplók” áll még a kompaktul szép, eleve jól összefogottnak látszó kötet címlapján, de elég lenne, ha csak Frank János állna ott. Halála után közel két évvel is sugárzóan szerény, önletagadó, művészetet megvalósító jelenség. Ritkaságos úriember, csodalény. Kalap, esernyő, hosszúkabát – ahogy az angol mondja, „egy csipetnyi költő”, vagyis talpig gentleman. Egy ragyogó fő, az volt ő, egy ízig-vérig becsületes ember, nagy hozzáértését csak humora, szeretete múlta felül., bár hát inkább holtversenyt hirdetnék. Amihez a képzőművészet dolgaiból Frank „Janó” urunk nem értett, ahhoz kis híján nem is kellett érteni.

S nem is az „értés”. Együttélés a világ kisebb-nagyobb felének képzőművészeti mindennapjaival… a mai, kiállítandó, megbírálandó, elhelyezendő művészek életpályáival, tárgyakkal és vásznakkal, avantgárddal és klasszikussal… a minőség számított. Az „És” szép gesztusa, több is annál, igen, hogy Művészeti Emberét ily szép könyvvel, szoborként (vernisszázs és performansz!) állította elénk. A kalapot szinte leemelnénk fejéről, ernyőjét is külön polcunkra tennénk, nagykabátját a fogasra… öltönye is kifogástalan lenne. Mint a szelleme, mint a jelleme.

Különféle díjak, tudósiak és művészetiek… honi és külhoni elismerések… a hatalom ejnye-ejnye dádái, megenyhülései mégis vele szemben… s végül egy meg nem alkuvó, bajait viccel elütő úr. Könyve pedig igazi lexikon. Amit egy év alatt magunkba szedhetünk, tudást e tárgyból, és élethosszat őrizni érdemesnek tarthatjuk, benne e könyvben. Sok minden azért nincs, mert a terjedelemnek és a kompozíciónak is vannak határai. Elő kell keresni Frank János régi munkáit, például a Szóra bírt műtermeket stb., akkor Vajda mellett Kornissról is alapdolgokat olvashatunk, és mindig ott van Hencze, Kondor Béla, alapvetően Orbán Dezső, Martyn, Kmetty, Bukta… 46-an így, és még sok tárca keretében a fentebb jellemzett tudni érdemes dolgok. Jószerén szépírónak is kitűnő ő, muzeológusnak és szervezőnek (írásai tanúsága szerint csak így) felülmúlhatatlan. Pompás osztály- és rovatvezető, műcsarnoki ember és fölfedező, És-es és Ludwigos… a tárlatok felkenetlen, világi papja. És még vagy 50 féle mindenféle volt ő.

A könyv csudás szerkezet tud lenni. Itt is egymásnak felelgetnek a más-más témájú cikkek, hálót szőnek, és az azonos tárgyúak ezerfelé mutatnak. Tíz Maigret-könyv változatossága van e kötetben. (Nagy szó nálam, hogy ezt mondom!) Olyan élvezetes munka, hogy – ha állítólag regényhőse, maga „Janó Úr” alig szerepel is benne körüljárható figuraként – bizony, regénynek olvasandó. S mi ez a könyv?

A ma már valamicskét jobb üdvre jutott (így mondom!) honi képzőművészet világművészeti perspektíváinak felvázolása; vázlatszerűségeiben kőbe vésett, de madarakként felrajzoló örök-elevenségek. Mű-csarnok… és aukciós-ház… a szellem nagyvásárcsarnoka, képzőművészeti alkotások tükreiben elbeszélve. Az És-kiadóról is remek, megindító tükör. De hát Kovács Zoltánék, Károlyi Csabáék, Szikszaiék ilybéli jeleskedései sem ismeretlenek, rég, a kegyes olvasónak. Polcunkra vele!

Élet és Irodalom
2006

Tandori Dezső
költő, műfordító

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu