buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szélárnyékban


2006.04.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az olvasó, mint köztudott, előzetes ismereteivel és elvárásaival illeszkedik az alkotásba. Ő az a cifra tollazatú kulcs, ami a mű zárszerkezetét mozgásba hozza – kettősük együtt-működése pedig megnyitja az olvasat(ok) kapuját. Az olvasás ezért legalább annyira cselekvés, mint befogadás – Carlos Ruiz Zafón kalandregénye is nagyjából erre a gondolatmenetre épül.

A szél árnyéka dupla fenekű könyv. Matrjoska-babaként foglal magába egy azonos című fiktív regényt, ami egyébként elválaszthatatlanul összefügg a külső szövegburokkal komplikált, de újszerűnek nem nevezhető megoldás, hiszen Michael Ende a Végtelen történetben, Paul Auster az Illúziók könyvében ugyanazt a szintézistechnikát alkalmazza; közös vonás az is, hogy mindhárom író a mesébe, illetve a rejtett történetbe belépő, abban akarva-akaratlanul is résztvevő olvasót emeli hőssé. Zafón választottját Daniel Semperének hívják – félárva könyvmoly fiú, aki antikvárius apjával él együtt a barcelonai Santa Ana utcában. Az ő szemével láthatjuk a második világháború utáni Barcelonát, a rettegéstől és sebhelyektől elcsúfított várost; a Franco-éra áldozatait és fekete autóban suhanó pribékjeit. Szörnyű, ha egy gyereknek kell szembesülnie a halállal; s nem csak azzal, ami így is-úgy is eljön. „Az én akkori elképzeléseim szerint a halál névtelen, ismeretlen házalóként szedte áldozatait, idős anyákat, kilencven éves szomszédokat, mintha egy túlvilági sorsolás véletlen kiválasztottjai volnának. Az a gondolat, hogy a halál itt járhat a közelemben, hogy emberi arca, gyűlölettel átitatott szíve van, egyenruhában vagy ballonkabátban feszít, sorban áll a moziban, kávézókba jár (…) sehogyan sem fért a fejembe” –, emlékezik vissza idősebb korában erre az időszakra Daniel. Az ilyen személyes, a kettős történet folyamába csak hellyel-közzel betoldott megnyilvánulások teszik A szél árnyékát érdekessé – a szerző néha megszabadul a regényírás kötelmeitől, őszintén beszél.

Daniel Sempere históriája szorosan összefügg az olvasással. Így értelmezi a valóságot, a külvilágot – erre predesztinálja a magány, és az apja könyvkereskedésében található csábító különlegességek is. Valódi története akkor kezdődik, amikor egy különös antikvárium – az Elfeledett Könyvek Temetőjének – labirintusában bolyongva kezébe akad egy kötet: A szél árnyéka. Meghatározó pillanat ez Daniel számára: „Talán csak a helyiség varázslatos légköre kerített hatalmába, de meg voltam győződve róla, hogy az a könyv éveken keresztül énrám várt, s csakis azért került oda, még mielőtt a világra jöttem volna, hogy rátaláljak.”. Daniel örökbe fogadja az ismeretlen szerző, Julian Carax művét, s ezzel sorsot választ magának: A szél árnyéka sötétbe vesző fonalként vezeti egy új (regény)világ felé. Fokozatos áttérés eredményeként a két valóságsík összeér, fedésbe kerül, és Daniel Sempere nemsokára Julian Carax regényterében találja magát. Lassan személyesen is megismeri a titokzatos író szeretteit és halálos ellenségeit, A szél árnyékának összes szereplőjét – a történet, olvasóját magába fogadva, életre kel.

A regény nyelvezete igényes, eredeti, ám csak a kötet (krimi jelleget nélkülöző) első felében. Zafón mintha a lektűr és a szépirodalmi mű közötti szakadékot próbálná áthidalni – megtették már ezt mások, közöttük Valdimir Nabokov vagy Umberto Eco is, sikerrel. Zafón viszont kudarcot vall, talán az arányérzék hiánya miatt. Hiába teremt sajátos hangulatvilágot, spirálformában tekeredő dupla eseményszálat, ha aztán mindezt veszni hagyja a felfokozott tempójú, ám laposabb – néha stilisztikailag kifogásolható – bűnügyi vonal kedvéért. Ront az összhatáson a szövegpanelek alkalmazása is, amik sekélyességükkel a régi kaland-játék-kockázat-kötetek szófordulatait idézik: „Az alak rám szegezte a tekintetét”, pár sorral odébb pedig „Ellenséges(!) harag villant az idegen tekintetében”. A szereplők száma idővel egyre nő, kapcsolataik hálózata terebélyesedik, mintha csak egy spanyol szappanopera szövegkönyvét olvasnánk – és egyre kevésbé értjük, ki kihez és hogyan tartozik. Zafón, bár érezhetően tervszerűen, etapok szerint dolgozik, valahogy mégis elsikkasztja a regény második felét, s helyére egy eseménydús vázlatot, forgatókönyvet illeszt. A szél árnyéka így marad ígéretesen induló lektűr – egy lehetséges regény árnyéka.

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka
Ford. Vajdics Anikó
Új Palatinus
595 oldal, 2980 Ft

Koncz Tamás

Palatinus Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu