buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 18, vasárnap
Ilona napja

Évfordulók:
1850: Honoré de Balzac halála (Párizs)
1977: Déry Tibor halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Vay Sarolta/Sándor a Kiegyezés korából


2006.04.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Na végre. Így az olvasó. Végre egy kötet, ahol legalizálva az amúgy alantas szemrevételező szög, az olvasót érdekli a magyar „köz”múlt ezernyi apró kondoleáló pillanata, amelyeknek nyomuk nincs a történelemkönyvekben, és érdekli az író, akinek valaha kiterjedése, ilyen és olyan tulajdonságai voltak ugyanabban a térben, ahonnan az izgalmas múlt pillanatait beszállítja. Márpedig Vay Sarolta egy ilyen író.

Általában nem töröm a fejem azon, mitől jó az író. Ha eltalál, jó, ha nem, rossz. A dolog ilyen egyszerű. Aki kétszer rossz, harmadik próbálkozás nincs. Gáz. De mekkora. Előítélet, de mennyire az. Borzasztó. De hát az embert előítéletei, elfogultságai tartják egyensúlyban. Ha kortárs, a gáz még nagyobb, mert ugye akár össze is futhatok vele valamelyik kanyarban. Ha kortárs is, nő is, rossz is, nem merném taglalni itten, helyből életveszély.

Csakhogy Vay Sarolta se nem kortárs, se nem nő, se férfi (erről később). Ebből a bizonytalanságból adódik, hogy a kapuk sarkig tárva. Az első novellák hangja Mikszáth és Krúdy, de ugyanakkor különös érzés, mint az első csángóföldi beszélgetés. Magyarnak magyar, a mondatok, bekezdések összeállnak, mégis erősen koncentrálni kell, mert a szókészlet, a dallamvilág elvonja a figyelmet. Az olvasó kapkodja a fejét. Aztán az ötvenedik oldalon a következő időhatározó bekezdés: „Már leszüreteltek. Régen letörték a kukoricát is. Vidám dal harsogott, meg nagy nevetés csendült föl, amikor a lányok piros szemű csövet találtak a selymes hajban.” Ekkor dől el, hogy vissza a kötet elejére. Elfelejteni a kukkoló technológiát, ne jusson eszembe, hogy Vay Sarolta az első deklaráltan leszbikus a magyar irodalomban, induljak másfelől, a nő sokkal íróbb, minthogy annyira legyek kíváncsi belőle, a leszbik miképpen bonyolították százvalahány évvel ezelőtt szexuális életüket.

Így lényegesen egyszerűbb. Bohémvilág, művészvilág, politika, alkohol, fürdők, városok, választások.

Történetek jóval a Trianon előtti Magyarországról Erdélytől Alpokaljáig. Abból, ahogyan Vay Sarolta bemutatja korát, kiderül, csak a körülmények változtak, az ember nem tud. Választások hete (amikor ezt írom), és látom, hogy a nyolcszázas években a képviselőjelölt saját birtokát kockáztatta a hivatal érdekében, nem az adóforintokat. Hogy a szegény irodalmár szegény irodalmár akkor is. És hogy léteznek legendás csalók, és még csalóbbak. Hogy a fürdővilág akkor is egy másik világ volt. Azt is Vay Saroltától tudom meg, hogy: „Nem vagyok elég gazdag arra, hogy magyar üdülőhelyen nyaraljak.”

Néha, nagy néha kibújik a szög a zsákból, gyengéd szavakkal végigsimít egyik-másik tolla hegyére vett nőn: „Olyan megvesztegetően szép volt a grófné, hogy még korlátoltsága is illett neki.”

Megtudom azt is, a sokat emlegetett párhuzam 1848 és 1956 között azért nem fed le mindent. Hol voltak nekünk Imre napjaink? Vagy Imre tán mégsem annyira Lajos, mint lengetik? „Érdekesek voltak az abszolutizmus szomorú korában a Lajos-napok. Nyilvánosan nem lehetett tartani, a Kossuth Lajos éltetése meg éppen főbenjáró bűn volt. Ahol akadt Lajos a családban, ha mindjárt ölbeli gyerek is, annak a neve napját ülték meg amikor is, a lakoma közepén, kezében pohárral fölemelkedett a háziúr, csak ezt mondva: – Éljen! A társaság tagjai tudták már, kinek szól ez a névtelen éljen.

Szótlanul koccintottak, összecsengett a pohár, és keserű, égő férfi-könny hullt a bor lánghullámába.

Aztán egymás nyakába borultak a jó cimborák, és sírtak – mintha halottat temetnének.” Megrendítő. Ha ötvenhat a mi csillagunk, akkor miért nem Imre ma minden második negyven és ötven közti magyar férfi?

A forradalom leverése utáni világ, a kiegyezés kora, a későbbi pártharcok. Csupa élő, izgalmas, lényeges összefüggés. Nők, férfiak, szépapáink, szépanyáink, az ő mindennapi életük. Divat, csibuk, pénz, szerelem, társadalomrajz. Kiváló helyszíni tudósítások a dualizmus korából. Megjelenik Szemere Pál, Kazinczy, Vitkovich, Déryné és truppja hagyományos szerelmi attakban, de felbukkan Transylvania is: „Sok erdélyit ösmertem, s azokban mindegyikben volt valami különös, ósdias magyar zamat”. Miként ma is.

Vay nem moralizál, nem ítélkezik, mégis különös módon minden novella alatt ott feszül egyféle radikális világlátás. Nem véletlenül ő az első magyar újságírónő.

Nem maradhat ki, a lecke feladva. Vay Sarolta nőnek születik, tehát biológiailag olyan ki- és bevezetési technikái vannak, mint a nőknek. Ugyanakkor fiúnak nevelteti őt a forradalom bukásán megkeseredett, a folytatásért mindent elkövető papa, Vay László (második gyerekét, aki fiúnak jön világra, nehogy megsértse a természet szentségét, lánynak nevelteti). Férfiként él, viselkedik.

Bordélyba jár. A nők szeretik. Megnősül. Mobil, mint egy korabeli férfi. Végigköveti pl. a tiszaeszlári pert. Néha föltűnik a kávéházakban, szerkesztőségekben. Bizarr látvány. Másfél méter magas, öregasszony-arc, szivar, szilaj káromkodás, zsakett, benne asszonytest. Végül kávékereskedőként hal meg. Elege van az alulfinanszírozott magyar literatúrából. Műveit tíz kötetben jelentetik meg száz évvel ezelőtt.

Vay Sarolta: Európa bál
Tárcanovellák
Pont Kiadó, 2006
112 oldal, 1740 Ft

Onagy Zoltán

Pont Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu