buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Újvidéki könyvvásár


2006.04.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az idei év első tavaszi napján Újvidékre, az I. Tavaszi Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitójára vitt az utam. Induláskor – mint más hasonló útjaimon – néhány száz Új Könyvpiacot tettem az autómba, amelyet ingyenes ajándéknak szántam a könyvvásár látogatóinak. A röszkei határ szerb oldalára érve meglepve tapasztaltam, milyen intenzitással fertőtlenítik az autókat – természetesen kéretlenül, ám kötelezően fizetendő 200 dinár (kb. 600 Ft) ellenében –, mintha fertőzött szárnyasok lennének. De az igazi meglepetés csak ezután következett, könyves újságaimmal fennakadtam a szerb vám szigorú „hálóján”. Hiába győzködtem a vám derék őrét, hogy egy peták hasznom sem fog származni az újságok ingyenes szétosztásából, nem engedett tovább. Rövid alkudozás után annyit sikerült elérnem, hogy számonként ne három, hanem tíz(!), összesen harminc darab újságot elvihessek magammal az újvidéki könyvvásárra.

A majd két órás késlekedés miatt mindjárt a Vojvodina Sport és Üzletközpontba igyekeztem, ahol már minden készen állt a könyvvásár megnyitására: 1500 négyzetméteren több mint 140 kiállító standja várta a látogatókat. A szervezőket is meglepte a nagyszámú jelentkezés (előzetesen 60-70 kiállítóval számoltak), azonban csak Belgrádból több mint 40, Magyarországról 15, Szlovákiából 2, Bosznia-Hercegovinából 2, Horvátországból 1 kiállító érkezett, s ezek mellett standot állított még a belgrádi székhelyű Amerikai Központ és az Olasz Művelődési Intézet is. Miloje Jakovljevic, az üzletközpont igazgatója megnyitóbeszédében elmondta, a központ szeretne a kultúra központjává is válni Újvidéken, ezért örömmel adtak helyt a könyvvásárnak. Roman Veho-vec, a Vajdasági Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének az igazgatója pedig bejelentette, hogy a fesztivál ideje alatt jótékonysági akciót indítanak a tartományi gyermekkórház használt könyvekkel való megsegítésére, díjakat ítélnek oda a legnagyobb szakmai sikert elért kiállítónak és kihirdetik az év kiadóját.

A megnyitót követően Bordás Győző, a Forum Könyvkiadó igazgatója, a Vajdasági Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének közgyűlési elnöke elmesélte, hogy 1954-ben már szerveztek könyvvásárt Újvidéken, amely olyan jól sikerült, hogy egy évvel rá Belgrádba került, és mint Belgrádi Könyvvásár a mai napig működik. A 2001-ben megalakult Vajdasági Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tűzte ki célul, hogy újra megpróbálkoznak könyvvásár rendezésével. Így került sor többek között Újvidéken, Szabadkán, Palicson, Nagykikindán, Versecen és Nagybecskereken sátras könyvvásárokra az elmúlt években. A fokozódó érdeklődés nyomán egyre több kiállító jelentkezett ezekre a vásárokra, ezért keresni kellett egy olyan építményt, amely méreténél, funkciójánál, központi fekvésénél fogva alkalmas arra, hogy akár esős időben is kulturált helyet biztosítson a megnövekedett méretű könyvvásár számára.

Az impozáns méretű könyvvásáron természetesen az újvidéki székhelyű Forum Könyvkiadó is kiállította korábbi és legfrissebb újdonságait. A jövőre ötvenéves kiadó, amely másfél évtizede képviseli a magyar könyves szakmát minden jelentősebb szerbiai, vajdasági rendezvényen, az 1957-es indulástól mintegy 2200 kiadványt, a vajdasági magyar irodalom legjavát jelentette meg. Kezdve Szenteleky Kornél egybegyűjtött műveitől, az itteni irodalom megalapítójától Szirmai Károlyon, Sinkó Ervinen, Majtényi Mihályon, Gál Lászlón, Herceg Jánoson keresztül a nemrég elhunyt Bori Imre irodalomtörténész, Pap József költő vagy Kalapis Zoltán művelődéstörténész köteteiig. Ugyancsak a Forumból indult a mára már több nemzedéket megélt ún. Symposion nemzedék minden jeles képviselője: Gion Nándor, Koncz István, Sziveri János – hogy előbb a holtakat említsük –, Tolnai Ottó, Domonkos István, Ladik Katalin, Végel László, de Bányai János, Gerold László, Utasi Csaba irodalomtörténészek vagy a néprajzos-költő Jung Károly is a Forumot tartják eleven műhelyüknek. S itt jelent meg többek között Thomka Beáta, Hódi Sándor, Szombathy Bálint, Fenyvesi Ottó, Fekete J. József, Bozsik Péter vagy Lovas Ildikó első kötete is. A kiadó standján idén a Mezőgazda Kiadó reprezentatív kínálata is helyet kapott, amely a közeli Zentáról került Újvidékre. Volt, amikor Vujicsics Sztoján könyvét ünnepelték, s volt amikor a Magyar Nagylexikont, Kertész Imre Nobel-díját, Konrád György díszdoktorrá avatását az Újvidéki Egyetemen, Sava Babic Hamvas Béla műfordításait, Danilo Kiš József Attila átültetéseit.

Hogy a közel egy hétig nyitva tartó könyvfesztivál milyen sikert könyvelhet majd el a vásár végén, azt e sorok írásakor még nem lehet tudni, de hogy az újvidéki közönség már az első napon kegyeibe fogadta a rendezvényt, a látottak alapján bizonyosan állítható.

Lafferton Kálmán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu