buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Napraforgó, a gyerekek kedvence


2006.04.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Új kiadó színesíti a könyvpiacot. Profilja elsősorban a gyerekkönyv. Nem akármilyen: megjelenését illetően feltűnően elegáns kivitelezésű, tartalmát tekintve ötletes, játékos, szórakoztató és okosító. Hamarosan felnőtt olvasókat is megcéloz a Napraforgó Könyvkiadó. Eredményeikről és terveikről Lukács Bernadett ügyvezetővel beszélgettünk.
 

• Mikor és hány tervezett címmel jelentkezett a kiadó?

2005 júniusában indultunk, és már októberben megjelentek első könyveink a piacon. Év végéig kétszáz címet készítettünk elő, jelenleg száztíz cím szerepel a kínálatunkban. Ez a szám hónapról-hónapra dinamikusan növekszik. Természetesen mindezt hosszú és alapos munka előzte meg. Egy évvel előbb kezdett dolgozni az a két nagy grafikai stúdió, amellyel kapcsolatban állunk.

• Saját vállalkozás a Napraforgó?

Kiadónk tulajdonosa a spanyol Susaeta Ediciones S. A., amely a spanyol nyelvterület egyik legnagyobb gyermekkönyves cége. Egy időben alapított tavaly leányvállalatot Prágában, Budapesten és Isztambulban.

• Ezt úgy kell érteni, hogy a Napraforgó a spanyol könyveket adja ki magyar nyelven?

Induláskor az anyavállalat saját termékeit adtuk ki, de nemcsak egyszerűen magyarra fordítva, hanem a hazai körülményekhez adaptálva. Például jó néhány könyvünkben van spanyol versike, ezeket nem magyarítjuk szolgai módon, hanem magyar versekkel helyettesítjük. A későbbiekben olyan könyvekkel is jelentkezünk, melyek saját ötletből születnek, saját szerkesztésűek és saját elképzeléseinket tükrözik. A grafika értelemszerűen kint készül.

• Ezek szerint a Napraforgó Kiadó profilja, hasonlóképp az anyavállalatéhoz, kizárólag gyerekkönyv?

Jelenleg igen, de hosszú távon felnőtt könyvek kiadását is tervezzük.

• Meglehetősen gazdag a hazai gyerekkönyvpiac. Milyen termékek számítanak nóvumnak?

Valóban, bőséges a kínálat, nagy a verseny, bizony nehéz új, sikeres kiadványnyal kirukkolni. Eddig a legsikeresebbek az olyan foglalkoztató könyvek, melyek több oldalról mozgatják meg a gyerekeket. Ilyenek például a kifestő és matricás albumok, az olvasást és a nyelvtantanulást segítő, az aktivitást erősítő, többféle készséget fejlesztő, egyúttal szórakoztató időtöltést biztosító kiadványok. Ezen kívül népszerűek a hagyományos mese- és ismeretterjesztő könyveink is. Leginkább az állatokról szólóak a keresettek. Exkluzív kivitelű kiadvány A mi babánk című babanapló és párja, Az első szentáldozásom emlékkönyv, amit sorozatként a későbbiekben Első emlékeim címmel bővíteni szeretnénk. És ha már az újdonságról beszélünk, megemlítem a simogatós, illetve a hangmodullal kiegészített könyveket is.

• Ez mit jelent?

Azt, hogy egy beépített elektromos modul – például rázáskor – hangot ad ki. Egy másik, háziállatokat bemutató könyv borítóján állatfigurák grafikái láthatók, amit, ha megnyom a gyerek, hallja az állat hangját.

• Milyen korú gyerekeket céloznak meg?

Nulla évestől 6-8 évesig.

• Mit „olvas” a nulla éves baba, és mit a kisgyerek?

Például a szivacsos, pancsoláshoz való Vízbe vele! puhakönyv sorozat és a simogatós könyvek a legkisebbek, a leporellók az 1-2 évesek körében népszerűek, az óvodások pedig leginkább a matricás-sorozatainkat, illetve a kifestőinket kedvelik. Utóbbiakat a különböző korosztályok számára eltérő kivitelben készítjük: a legkisebbeknek vastag vonalú, egyszerű formavilágút, a nagyobbaknak finomabb kidolgozású rajzokat. A kisgyerekeknek készült matricasorozatban például olyan figura rajzát látja az olvasó csemete, amiből hiányzik valamilyen részlet. Teszem azt, a malacnak nincs farka, füle, amit a másik oldalon, egy matricán megtalál, és a helyére ragaszthat. A nagyobbaknak a mese és ismeretterjesztő kiadványainkat ajánljuk.

• Önnek melyik a kedvence?

Az Ezer állat matricája sorozat. Minden matricának megvan a helye a különféle környezetben lévő állatokhoz kapcsolódva. Hasonló a kirakós játékhoz… Együtt szórakozhat vele gyerek, szülő, nagyszülő, mert nem éppen könnyű játék, akár többszöri alkalommal is elővehető. Egyéb állatos-matricásból több változat is létezik. Ugyancsak a kedvencem a kilenc címből álló Keresd meg az állatokat! sorozat. Úgymint a Tengerek lakói, a Tanya lakói, az Állatkertek lakói, a Dinoszauruszok, az Erdők lakói és a többi. Ezekben a könyvekben nem az adathalmaz elsajátítása a lényeg, sokkal inkább az, hogy a gyerek környezetükben helyezze el az állatokat.

• Minden oldalon van egy-egy nem oda illő valami. Ezt kell megkeresni?

Így van, erre rávezet egy-egy találós kérdés. Nem elég, hogy a gyerek végigfut a rajzokon, hanem elindulva az úton, megkeresi és megtalálja az adott környezetbe illő vagy nem illő állatot vagy tárgyat. Mint például a Tengerek lakói között az üdítőitalos fémdobozokat.

• Van-e visszatérő „húzóállat”?

Készségfejlesztő füzeteinkben, például a számolós, írós baglyos Uhu-sorozat vagy a matricás albumokban, leporellókban szereplő Bubi-sorozat.

• Ezek egy része idegen nyelvű. Szándékosan?

Igen, a gyerekkori nyelvtanulást segítik. Általában négycímes kollekciókat adunk ki. Például az angol nyelvtanulást segítő Uhu-sorozatban az Óra, a Szócsaládok, a Számok és az Állatok témakörében. És persze, a rajzok itt is matricás módszerrel egészülnek ki.

• Ezek a füzetek jórészt a játék és az olvasás között vannak. Kiadnak klasszikus mesekönyveket?

Igen, vannak mesegyűjteményeink, mint például a Szép mesék kincsesládája, Szép mesedélután nagyanyóval, Tanulságos történetek, Minden napra 365 mese, illetve érdekes állat. Ezekben a könyvekben ismert és kevéssé ismert mesék egyaránt megtalálhatók. Nemrég jelent meg a kifejezetten lányoknak szóló Rózsák meséi sorozatunk két kötete, a Tündérmesék és a Hercegnő mesék, melyekben a jól ismert, klasszikus történetek találhatók, mint például Hamupipőke, A kis hableány, Szépség és Szörnyeteg, Szamárbőr. Jellemzően, eddigi mesekönyveink a grafikára épültek, egy-egy oldalon általában kevés a szöveg, amit nekem sok anyuka pozitívumként említett.

• A grafika pedig csak úgy tobzódik a színekben. Nálunk ez így szokatlan.

Mindegyik grafika kézzel készült rajz. Ami pedig a látványvilágot illeti, a spanyol illusztrációk valóban sokkal melegebbek, színpompásabbak, mint amit megszoktunk. A tónusok a mediterrán éghajlatot és hangulatot tükrözik.

• Népmesét adnak-e ki?

Egyik újdonságunk a Könyvfesztiválra megjelenő, gazdagon illusztrált Spanyol népmesék című gyűjtemény. Ennek mintájára szeretnénk karácsonyra hasonló formátumban magyar népmesegyűjteményt is megjelentetni.

• Milyen felnőtteknek ajánlható kiadványokkal készülnek?

Ősszel Ezer kérdés címmel adunk ki ismeretterjesztő sorozatot. Elsőként szakácskönyvvel, intelligenciateszttel, maszszázs- és álmoskönyvvel, karácsonykor pedig szép, felnőtteknek szánt albumokkal jelentkezünk. Mindennek ellenére a fő profilunk továbbra is a gyermekkönyv lesz. Az első két-három évben a befektetés-megtérülés miatt kész anyagból gazdálkodunk, de már most megtettük az első lépéseket, hogy saját készítésű könyvekkel jelenjünk meg a piacon. És ebben természetesen gondolunk magyar szerzőkre.

• Ha már ennyire előreszaladtunk, hány címmel tervezik az évet zárni?

Szándékaink szerint az évvégére 300 címmel leszünk jelen a piacon.

Napraforgó Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu