buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 3, péntek
Buda és Richárd napja

Évfordulók:
1757: Verseghy Ferenc születése (Szolnok)
1918: Hubay Miklós születése (Nagyvárad)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Ajándékunk Európának: Szent Erzsébet


2007.11.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Miért jó az nekünk, ha számos hazánkfia, -lánya híresebb-nevesebb a határainkon túl, mint szülőföldjén? Mifelénk most éppen egy Sissyként tisztelt Erzsébet-legenda homályo-sít el egy nyolcszáz éves hagyatékot. Talán emberközelibb, mert esendőbb, botladozóbb, sejtelmesen titokzatosabb, mint a tökéletességre törekvő középkori, emberfeletti erőfeszítés?

Utódaink lassan tudni sem fognak e két élet hasonlóságainak különbségeiről. A gyermekien életvidám Árpád-házi királylány és a bájos éretlenség búskomorságába merülő magányos királyné visszhangja más hegyek magasságaiból visszhangzik fülünkben.

Napjainkban feltámadóban van egy hajdan népszerű ismeretközlő műfaj: a fiatalok okulására felépített életrajzi legenda. Van némi avítt pora ennek a hagyománynak, de kétségtelenül van saját nyelvezete, keretbe foglalt folyama, meggyőzően konok érvrendszere is. A célja egy hiteles, erős hiten alapuló meggyőződés megalapozása.

Kindelmann Győző nem titkolja célját, miközben újrateremti a hagyományokból táplálkozó nyelven ezt a sajátosan magyar legendát. Nem az ájtatos buzgalom eszköztárával dolgozik, amikor hőséhez közelít, akinek törékenységét viselhető terhekkel rakja meg. Erzsébet nem azért magasodik kortársai fölé, mert emberfeletti, hanem ezért, hogy fölegyenesedni és morálisan gerincesnek maradni tanítsa környezetét.

A történelem nem történelmi illúzióként emelte fel évszázadokon át a hozzá hasonló szenteket, a halálukig félreismert, mert már életükben törvénnyé vált emberi példákat. Ha Németország ezt az erzsébeti magatartást (szeress, szánj, segíts) máig a magáénak vallja, talán itthon is érdemes róla (újra) beszélni, gondolkodni. A könyörület és együttérzés mintha újraértelmezendő fogalmainkká váltak volna. Szájbarágós tanmesék helyett a Szent Erzsébetek élete is visszatérő minta lehet a korszerű tartalmak keresésében.

Korunk gyermekembere is találkozhat egy világi örömökre született nemzettársával, aki – kortársai megrökönyödésére – a morál belső parancsai szerint magasodott a világ fölé, s ezzel korának botrányhőse volt. Szent életű, akit megvetett a földi javakba beleszédülő képmutatás. Vallásos, de kortalan üzenetet hordoz az erzsébeti „modell” a saját hitét és korát is lenéző nemzedékek számára. Emberséges gesztusai, halhatatlanságot teremtő csodái a szegény, néma kortársak és a fellélegző utókor hitét szolgálták és erősítették. Évszázadok sem koptatták meg azonban a királylány emberi vonásait, aki családban, palotában, keresztes hadjáratok, életre szóló szerelem és elárvult gyermekei sorsának aggodalmával is mindig az maradt, aki volt. A misztikum nem cselekedeteiben, hanem a rövid életét kísérő jelenségekben vált istenközelivé (csillag jelzi születését, betlehemi kivert sors vár rá özvegységében, részese számos kenyérszaporításnak, a víz borrá válásának stb.). A szerző lehetetlenre vállalkozna, ha egyszerre szólítana meg minden lehetséges olvasót a hívőtől a hitetlenig? Vállalkozása tiszteletreméltó: levezeti a szigorú világosság rusztikus nyelvén, hogy Szent Erzsébet mégis valamennyiünk európai öröksége, még akkor is, ha ez a biblikus hangulatú és szárnyalású történet mérhetetlenül sok felejtésen esett át. Ez a legenda máig az egyik legeurópaibb, archaikusságában is legelevenebb hagyatékunk. Még sok nemzedék figyelmére érdemes (mint Sinkó Veron középkori kódexeket és üvegablakokat idéző alázatos illusztrációi).

Kindelmann Győző: Magyarország rózsája
Árpád-házi Szent Erzsébet élete
Szent István Társulat, 2007
55 oldal, 1800 Ft

Kovács Lajos

Szent István Társulat

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu