buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 22, szerda
Vince és Artúr napja

Évfordulók:
1729: Gotthold Ephraim Lessing születése (Kamenz)
1788: George Gordon Noël Byron születése (London)
1823: Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt
1989: Weöres Sándor halála (Budapest)
1989: A Magyar Kultúra Napja
1993: Abe Kobo halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
„Lenni jó”


2006.03.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Ez bizony egy letehetetlen könyv – gondoltam a dedikációt olvasván. „K. G-nek, úgy is mint szereplőnek…” Megtaláltam magamat is, mint az egyik tétel segédfogalmazóját. – „Életed egy darabja” – majd mint epizódot. Bizony, letehetetlen könyv, rögzítem most, a szép írás iránti teljes elfogultsággal, immár többszöri, ceruzás olvasás után.

Az ötvennyolc éves Nő (magyar–orosz tanár, népművelő, szociológus, szociográfus, szerkesztő; persze: író) vidéki városok polgári hangulatát idézi a fővárosban; létét át-meg átszövi a természet szeretete; legszívesebben és részben tanyán él, de…

De: egy korán indult viharosan mély, válással (de nem elválással) megszakadt szerelmi házasság a sziporkázó színházi rendezővel; majd egy kapcsolatból (negyven évesen) életet adott Bencének, aki iskolába jár és így – meg – úgy megkettőződik az egész életük. Vidéki kisvárosok álma és fővárosi feszültség; kisnyúl a tanyai saláták között és mindig Bence, aki már tizennyolc éves és bizonyára leválik erről a szerelemről.

Ez Bence könyve, mert részben róla és mindig neki szól. A számítógép bizonyára a novellás kötet kategóriába sorolja majd a szociográfus, író nyolcadik könyvét. Én prózában írt lélek-történeti napló-költeményként olvasom. Betűkkel festett akvarellek jelennek meg a homlokom mögött.

Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak,

– akik szeretik az aláhúzható, idézhető, remekmívű képeket.

„Volt egyszer egy anya, aki a nincstelen múltban nejlonzacskó ragasztgatással egészítette ki a havi pénzét, s aki egy reggel megjelent a nagy magas ajtó mögött. Vele a légáramlat, s a kávéillat. Jelenléte egy mozdulatnyi idő, amíg leteszi ölükbe a súlyos ezüsttálcát. Vajon ő is be tud majd vinni a fiához egy kávét, olyan sokat jelentően és olyan súlytalanul, hogy az csak jó legyen?”

„…utoljára akkor volt Isten házában, amikor a fia keresztelőjén. Akkor talán kért neki egy szép, rendes életet. …A templom homályában lassan elindult előre, kibomlott előtte az oltár képe, s ahogy lenézett eléje, otromba nagy betűkkel ott ólálkodott a felírás: Riasztóval felszerelve. Riasztóval? Ha nagyon öszszeszedi a képzelőerejét, akkor se tudott volna templomban elképzelni ilyet. Igen? S akkor valójában miben élünk? Akkor hol nem történhet meg akármi? Erre született az ő fia?”

„Bence átélte első disznóölését. Nagy fehér hóban, szépen csorgó vérrel, s egy fotómasinát tudva eszköznek maga és a világ közé. Alkalmasint általa elbújni, rejtőzködni. És olyannak látni vele, hogy érdemes legyen.”

– akik meg akarják érteni a megváltoztathatatlan nagy zsenivel való szerelmet, amely az összefonódott kezek háromszori szorításával kezdődött és harminc év külön-léte után úgy is záródott. (Életed egy darabja.)

– akik meg akarják tanulni, hogy „az ő fia apja szerethető. Józanon és nem józanon. Bármilyen sarokba szorítja be magát. Bármilyenbe őket. „Csak addig védtelenek, amíg ott van”; hogy a fia apjának felesége lehet jó barátnő és lehetnek közös karácsonyok.

– akik nem akarnak félni attól, hogy a lakást megtámadhatja az álom, és akik tudják, hogy nők maradnak a rettenetben is: „Ha valaki elkezd járni egy nagyméretű borítékkal, amin nincs más, mint egy név és egy születetési dátum, meg még egy dátum a sarokban kicsivel, az aznapi, amikor a boríték belső tartalmát kiállították, akkor elkezdődött. Akkor az utcán, akinek már volt hasonló a kezében, mindenki látja, hogy az az ember kórképe. Ha te lennél az, megáll a trolivezető előtted, és átenged… S akkor a barátnő mindent elmesélt neki. Azt is, amikor az ultrahang vizsgálaton a mellét kenték a zselével, … s ahogy a mellén a kéz simítva vitte fel az anyagot, a mellbimbója megkeményedett. Íme, egy megcsalt testrész.”

– akik önmagukat akarják látni a gyermekét egyedül nevelő anya szerelmi törekvésében, hogy múltat és jövőt a fiának újra kihordjon.

– akiknek szakmai hivatása, hogy mindezt fölfogják és másoknak tanácsként idézzék.
– akik szeretnek olvasni, csak úgy, mert a Mátyus könyve szép. (A nyolcvanhat éves, nehezen, de olvasó Édesanyám szerint is…)

Szép, mert fölfogta, a mást. A szeme láttára égő tanyán az alázatot; a szerelmektől, a fiától való elválási lépcsőfokokat; azt, hogy kupacokban a lerombolt ház és nincs nyoma a kőmadárnak. És persze azt, hogy megmenekül a kőmadár, mert Bence szobrász lesz és az első szobra jó. „Nagyon jó.”

1974-ben, a munkásművelődést szervező világban, budapesti munkásszállón zsúfolódó, szabolcsi heti ingázóknak jóakaratú kultúr-műsort szerveztünk. Mátyus miniszoknyában szerepelt! „Aliz, ezt nem szabad, megőrülnek.” Azonnal megértette ezt a mást. És felejthetetlen a Holnapon innen, tegnapon túl munkáslány – szociográfia népművelői indoklása: „Róluk akartam írni, mert azt elolvassák.” Most Bencéről és önmagáról írt, fellengzőtlen őszinteséggel. Rólunk is, akik… Olvassuk, adjuk tovább!

Mátyus Aliz: Kőmadár Zuglóban
Orpheusz Kiadó, 2005
143 oldal, ármegjelölés nélkül

Dr. Koncz Gábor

Orpheusz Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu