buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Színháztörténeti képeskönyv


2006.03.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Győrbe 1840 október havában értünk a legnagyobb szegénységgel küzdve, elannyira, hogy az egész társulatnak mindössze csak öt garasa volt, melyen Csomán némi élelmi szert vettünk. Fekete beállította egész társaságát az újvárosi „Nádor” vendéglőbe, hol aztán nehány napig kontóra ettünk-ittunk, s midőn szállást fogadtunk jóremény fejében, otthagytuk bagázsiánkat a vendéglőben. [...] Rongycafatokba voltak burkolózva a marquise-k és grófok, a kisértet egy cédulahordóból állott s az egész személyzet alig tíz egyénből, kik ha a szinpadon voltunk is egyszerre, megszokván a falusi színpadokon, összebujtunk egy csoportba. [...] Ilyen volt első fellépésünk a győri színpadon a fényes német társaság után. Hanem aztán jött is ránk olyan bírálat, mit sohasem felejtek, a szelidebb kitételek közűl való ez az idézet: „Az ilyen kaszakapa kerülőknek, legkisebb büntetése volna egy heti börtön”. És mégis mi lett belőlünk? Ezen színtársulat alapította meg a győri színpadon a magyar színészetet, s elmondogatták nem sokára, hogy még ilyen jó magyar társulat nem volt soha Győrött. (Szuper Károly, 1840)

Én a magam részéről Petőfi „Színész dalát” tüztem ki magam elé még gyermeklélekkel és ahhoz szabtam életemet. (Nem ujkeletü hódolat ez.) „Minden művészetek fején a korona a mi művészetünk.” Ezt ő akkor hitte, mikor mondta, mert érezte, hogy mennyifélét kellene a jó színésznek tudni. És ez igy is van. A szinészetnek valamennyi művészetre szüksége van és a valamire való szinész meg is lopja valamennyit, mint a méh a mezők valamennyi virágát. De mikor én azt a szárnyas, büszke mondást a zászlómra irtam, szentirásnak tartottam, hozzá szabtam az életemet, nem csoda hát, hogy annak javarésze magammal való örökös harc és elégedetlenséggel folyt le. Tökéletes akartam lenni és mindent akartam tudni. (Jászai Mari, 1909)

Sikert sikerre halmoz demokráciánk, de az ellenség nem adja fel a küzdelmet. Százféle módon iparkodik megakadályozni a szocializmus fölépítését hazánkban. Ez a helyzet falun is. Egyre szaporodik a száma azoknak a szegény- és középparasztoknak, akik fölismerik a helyes utat és a korlátolt lehetőségű, alacsony termelékenységű egyéni gazdálkodás helyett a szövetkezeti gazdálkodást választják. A kulákok, a falu kapitalistái azonban mindent elkövetnek e folyamat megakadályozására, vagy késleltetésére. E célból ócsárolják a termelőszövetkezeteket, becsmérlik a mezőgazdasági gépeket, rémhírterjesztéssel, különféle szabotázsokkal, régi tekintélyük és „szövetségeseik” mozgósításával felvonulnak a dolgozó parasztság ellen s gyakran az erőszaktól sem riadnak vissza. Erről a küzdelemről szól a Mélyszántás című falusi életkép. Ez a darab azonban nem „parasztdarab”, hanem lényegében a munkás-parasztszövetség színpadi ábrázolása. A szerző azt bizonyítja, hogy a dolgozó parasztság egyetlen igazi szövetségese az ipari munkásság, amelynek segítsége nélkül nem mehetne végbe a szocializmus építése falun. (A Belvárosi Színház előadásának szórólapja, 1950)

Színháztörténeti képeskönyv
Szerkesztette: Belitska-Scholtz Hedvig, Rajnai Edit, Somorjai Olga
ezernél több színes és ff illusztrációval
Osiris Kiadó, 2005
389 oldal, 9800 Ft

Osiris Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu