buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Több mint foci


2006.03.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A foci-huliganizmusnak nevezett jelenséggel a hetvenes években találkoztam először. Mármint szemtől-szembe. Akkor egy Videoton-Fradi meccs után gyalog indultam haza a stadionból, és a fehérvári Széchenyi úti aluljáróban éppen hogy csak meg tudtam lépni a fővárosi csapat csürhéje elől. Nem minden Vidi-drukkertársamnak volt ilyen szerencséje: őket rúgták, ütötték, üveggel dobálták meg az aluljárót eltorlaszoló fradista különítményesek. Aztán már 1992-ben annak is szem- és fültanúja voltam, amikor Pozsonyban a Slovan elleni BL-meccsen a több száz FTC szurkolót lepték meg, a tribünöket hátulról, alattomos módon elárasztó nindzsamaszkos szlovák kommandósok. A módszeres ütleget nem elsősorban fradista, sokkal inkább magyar mivoltunk miatt kaptuk frissen nemzetállammá lett szomszédunktól. Engem csak azért nem gyepáltak meg, mert sajtómunkásként a pálya szélén ültem.

Angol focifanokat közelről szintén Fehérváron láttam az 1985-ös emlékezetes Manchester United elleni UEFA mecscsen. Ők nem tűntek akkor túl harciasnak (annál inkább részegnek), még a tribünről lelógó MU zászlót is sikerült tőlük elcsaklizni. Aztán jött a BEK-döntő (Liverpool–Juventus) és a brüsszeli Heysel-stadionban elszabadult a pokol. Elsodorták az elválasztó kerítést, és öszszecsaptak az angol és az olasz drukkerek, majd halálra taposták, nyomták és zúzták egymást. Akkor hosszú évekre kizárták az európai kupákból az angol klubokat, és szurkolóik is persona non gratának számítottak a kontinensen. Ez, no meg az angol szigorítások (beléptető-rendszer, arcképes igazolvány, a drukkerek videó-dokumentálása) hatottak. Az angol lelátókon most rend van. Mi (mindenekelőtt a honi futballt irányító önjelölt lúzerek) ebből idehaza azt a következtetést vontuk le, hogy az angolok felszámolták a futball faktor Achilles-sarkát, a balhét. Pedig egy fenét.

Odakint az angol utcákon-tereken-kocsmákban a helyzet változatlan. Aki nem hiszi, próbáljon beférkőzni a West Ham United, a MU, vagy teszem azt kedvenc csapatom a Stoke City (újabban inkább a Wigan Athleticot csípem) kemény magjába, ha van rá módja, kedve és bátorsága. Ha esetleg nincs, de érdekli a dolog, akkor pedig feltétlenül olvassa el John King foci szocioprózáit a Futball faktor című könyvben. Nemcsak arról kap betekintést, hogy miként is ügyködik a Chelsea (ez még nem az Abramovics féle milliárdokért összevásárolt superteam korszaka, a könyv írásakor a mai listavezető még csak egy kiscsapat) segédmunkásokból és munkanélküliekből verbuválódott kemény magja a West és az East End sötét utcáin, hanem arról is, milyen a Tony Blair-féle pszeudoszocdem-kapitalizmus a maga gennyes valóságában.

Különben a focicsapatok és a nemzeti bajnokságok mindenhol egyformák. Legalábbis az analógiák vonatkozásában. Hogy melyik csapat felel meg a szigetországban mondjuk a Ferencvárosnak vagy az Újpestnek, azt pontosan nem tudom. Azt viszont egyértelműen kiderül King könyvéből, hogy Angliában a Tottenham „Spurs” a helyi MTK, azaz a „zsidó csapat”, amelyet finoman szólva nem kedvelnek a Chelsea megszállottjai.

Szóval igaza van a Daily Mail kritikusának, aki azt írja, hogy A futball faktor kőkemény próza, ami többet elmond a futballhuligánok mentalitásáról, mint az összes szociológiai tanulmány együttvéve. Ezért is érthetetlen, hogy a kiadó hatásvadász módon csak 18 éven felülieknek ajánlja, holott a mai focihuligánok zöme köztudottan a 14 és 18 év közötti populációból kerül ki. Őket inkább serkenteni kéne az olvasásra, a (könyv) tükörbe nézésre, mint lebeszélni az olvasásról. Ez a korhatár szindróma amúgy is nevetséges: ma a kis kamaszok együtt olvassák-, emésztik-, böfögik fel Harry Potter infantilis boszorkányságait Ellis brutálisan zseniális Amerikai pszichójával.

Úgyhogy az sem igaz, amit a „kultuszkönyv” hátsó borítójára írtak. A futball faktor ugyanis nem „túl vad, túl nyers és túl erőszakos”. Azaz hogy semmivel sem vadabb, nyersebb és erőszakosabb, mint a hétköznapi valóság. Pontosabban: éppen olyan. Mindannyiszor elviselhetetlennek érezzük, amikor szembesülünk vele, mindazonáltal, ha tetszik, ha nem, mindennapjaink részét képezi, és ha olykor sopánkodva is, azért minden további nélkül elviseljük. Fokozva a pankrációt, azt is fontosnak vélte a kiadó ráírni a könyvre, hogy „Ez korunk rémálma, hát élvezd!”, ami persze úgy hülyeség, ahogy van.

Aki rémálmokon élvez, az minimum pszichopata. Nehéz elhinni, hogy a kiadó elmebetegnek tekinti leendő olvasóit. A könyv kitűnő, expresszíven, pörgösen megírt szocioprózák szövedéke, ami messze túlmegy választott tárgyán, a foci-huliganizmuson. Látlelet egy önmagát túlélt, betegen vegetáló társadalmi formáció, a globalista fogyasztói kapitalizmus szükségképpeni torzulásairól, ami azért, tesszük hozzá a négyszáz éves angol gyep dicséretére, mégiscsak működik. A brit futball pedig egyenesen világszínvonalú! Az angol munkásosztály ennek megfelelően a paradicsom helyett inkább meccsre megy. Úgyhogy, amíg a foci olyan marad, amilyen, alighanem Blairéknek sem kell társadalmi forradalomtól tartaniuk.

De mi lesz velünk, ahol még foci sincs?!

John King: A futball faktor
Fordította Kovács Levente
Kalligram Kiadó, 2005
293 oldal, 1990 Ft

Tódor János

Kalligram Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu