2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Gazdálkodj ökosan


2005.02.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Sajnos a könyvesboltok nagy része még nem ismerte fel a növekvő érdeklődésben rejlő piaci lehetőségeket. A mezőgazdasági szakkönyvként megjelölt könyveket csak néhány boltban lehet megvásárolni, a kereskedők félnek hogy nem eladhatóak, és általában helyhiányra hivatkozva meg sem rendelik ezeket.
 

Az idén január 30-án került sor a Mezőgazdasági Könyvhónap megnyitójára a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Dr. Lelkes Lajost, a Mezőgazda Kiadó igazgatóját kérdeztük a 2006-os rendezvényekről.

• Kérem, mondjon néhány szót a mezőgazdasági szakirodalom idei ünnepének előzményeiről, történelméről, ötletadójáról! Mikorra datálhatjuk a Mezőgazdasági Könyvhónap születését?

E rendezvényt 1950 óta rendszeresen szervezi a hazai szakkönyvkiadás. Kezdeményezője az akkori földművelési miniszter Erdei Ferenc (1910–1971) volt. A makói hagymatermelő családból származó miniszter agrárértelmiségiként nagyon fontosnak tartotta a gazdaképzési programot, melynek részévé tette a könyvhónapot és a hozzá kapcsolódó szakmai konferenciákat. Ez a szakkiállítás egyedülálló egész Európában. Az idei programokat a Magyar Mezőgazdaság Kft., a Mezőgazda Kiadó, a Szaktudás Kiadó Ház és az Agroinform Kiadó közösen szervezik.

• Az előzmények ismeretében mondhatjuk, hogy a szervezés könnyű és zökkenőktől mentes és már nem kell szembenézniük nehézségekkel? Hiszen több éve ugyan azok a szakemberek, kollégák vesznek részt az aktív szervezésben, a kiállítás és a hozzá kapcsolódó konferenciák lebonyolításában.

Ellenkezőleg. Az eseményt egyre nehezedő anyagi feltételekkel tudjuk csak megrendezni. Mint minden évben, idén is a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium anyagi támogatása a legjelentősebb, ezzel szemben a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán 2005-ben nem nyertünk pénzt. A Budapesti Agrárkamara és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete is nagy segítséget nyújt, az esemény fő helyszínéül szolgáló Mezőgazdasági Múzeum pedig nagyon méltányos összegért biztosítja a helyet számunkra. Hagyományosan itt adják át Az Év Szerzője Díjat, és könyvhónapi szerzők is dedikálnak majd. A kiállításon bemutatásra kerülnek a kiadók mezőgazdasági szakkönyvei mellett a szakfolyóiratok, tankönyvek, és az ilyen témájú populárisabb könyvek is, melyek nem csak szakemberek érdeklődésére tartanak igényt. Évről évre egyre több technikai és anyagi nehézséggel kell megküzdenünk. Azt azonban ígérhetem, hogy a programokon nem fog meglátszani a szűkebb költségvetés. Gyakorlatilag emberi erővel – sok segítséggel –, és kapcsolati tőkével próbáljuk meg áthidalni a pénzhiányt. Például a megnyitó ételeit és borait is szponzor cégek állják, mert erre idén már nem jutott keret. A marketing és PR költségekkel is kénytelenek vagyunk takarékoskodni, és ezen a téren is csak a sokéves személyes jó kapcsolatok segítségével boldogulunk.

• Szeretném, ha röviden bemutatná az Önre és kollégáira háruló szervezési feladatokat. Ha jól tudom, idén is még négy helyszínre látogat el a kiállítás.

Igen, minden évben elutaztatjuk a kiállítást egy-egy olyan városba, ahol felsőfokú és középfokú mezőgazdasági iskola van, továbbá egy határon túli magyarlakta városba. Az Országos Mezőgazdasági Könyvtárban megrendezzük a szokásos író-olvasó találkozót is február 7-én. 2006. február 2-án Sopronba, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki és Faipari Karára látogatunk, illetve február 15-én Balatonfüredre, a Széchenyi Ferenc Kertészeti Szakképző Iskolába, ahol a kiállításokon kívül szakmai konferenciákat szervezünk kollégáimmal. Ezekre a találkozókra várjuk a régió szakembereit, a jelenlegi és a végzett hallgatókat, de szeretettel várunk mindenkit, akit érdekel a mezőgazdasági könyvkiadás és tágabban a magyar mezőgazdaság valós helyzete. Az újvidéki Zentán a művelődési házban különösen érdekes kétnapos program várja majd az érdeklődőket február 24-25-én Regionális Mezőgazdasági Napok címmel. Az európai csatlakozás után ugyanis a vajdasági régió és a dél-magyarországi régió agráriuma még szorosabban össze fog tartozni az uniós szabályozási rendszerben. A rendezvényeket megtisztelik a Szerb Földművelésügyi Minisztérium szakemberei, tartományi képviselők és ottani szakemberek. Számos érdekes szakmai konferencia várja a résztvevőket, és egy igen színvonalasnak ígérkező kulturális műsor „Hagyományőrzés” címmel.

• A média igen sokat foglalkozik manapság a mezőgazdasággal, vészharangokat kongatnak, pánikot keltenek vagy éppen leleplező cikkeket jelentetnek meg a nagyobb nézettség vagy példányszám reményében. Ezeken a konferenciákon szó esik majd a „divatos” témákról is? Ön és kollégái is borúsnak látja a mezőgazdaság helyzetét?

Sajnos a médiumok csak a szenzációt keresik. Arról alig esik szó, hogy a mezőgazdaság mennyire része mindennapi életünknek. A konyhakert magyar hagyomány (ezzel szemben például a holland kiskertekbe csak virágokat ültetnek). A kárpótlással körülbelül háromszáz-ezer ember jutott földhöz, ezeket a földeket pedig szakszerűen és korszerűbben kell megművelni. Egyre többen költöznek ki a városokból vidékre és foglalkoznak biokertészkedéssel. Sokan borászkodnak kedvtelésből vagy tenyésztenek lovakat. Az emberek többsége figyel már a környezetvédelemre is. A falusi turizmus után az ökoturizmust is felfedezik maguknak az emberek, erősödik a környezetünkért felelősséget vállaló magatartás, és ezzel párhuzamosan növekszik a tudásvágy is.

• Hogyan tudnak a mezőgazdasági szakkönyvek megfelelni a növekvő érdeklődésnek? Van elég szakkönyv vagy importra szorulunk e téren?

Ezeknek a területeknek egyre több jó magyar szakkönyvre lenne szüksége. Nem véletlenül hangsúlyozom, hogy magyar, hiszen mi itt a Kárpát-medencében különleges éghajlattal, jó termőfölddel, sok bővizű folyóval rendelkezünk. Hasonlítsa össze a mi paprikáinkat a külföldről importált színesebb, de íztelenebb paprikákkal! Azokból nem lehet jó magyaros ételt készíteni. Ez a hagyományőrzés is része a mezőgazdaságunknak. Vagy itt vannak például a boraink. A termőtáji adottságoknak köszönhetően a savtartalmuk igen magas. A délebben termelt borokból ez a savtartalom kiég, északon pedig ki sem tud alakulni. Tehát ezek a szakterületek különleges, terület-specifikus szakértelmet igényelnek. A hazai szerzők általában két-három évig írnak egy-egy könyvet, és ezek előállítási költsége igen magas. Mégsem pótolhatóak külföldről behozott szakkönyvek fordításaival. Sajnos a mezőgazdaság összeomlásának jelei a pályázati pénzforrásokon még fokozottabban meglátszanak. Az Oktatási Minisztérium 2005-ben összesen 9–10 millió forintot osztott szét három kiadónak, ami maximum három-négy könyvre elég. Ezek a könyvek valószínűleg csak 2007-re készülnek el, így a támogatások elmaradása csak később érezteti majd a hatását.

• Hogyan terjesztik ezeket a könyveket? Az említett területekre fókuszáló fokozódó érdeklődés meglátszik a mezőgazdasági szakkönyvek forgalmán is?

Sajnos a könyvesboltok nagy része még nem ismerte fel a növekvő érdeklődésben rejlő piaci lehetőségeket. A mezőgazdasági szakkönyvként megjelölt könyveket csak néhány boltban lehet megvásárolni, a kereskedők félnek hogy nem eladhatóak, és általában helyhiányra hivatkozva meg sem rendelik ezeket. Természetesen vidéken sokkal nagyobb forgalmat bonyolítunk. Évek óta növekedést mutat a kiadóktól közvetlenül megrendelt könyvek mennyisége, melyet postán, csomagban küldünk a megrendelőknek. Újdonságként elektronikus könyveket is készítettünk és már forgalmazzuk is. A Mezőgazdasági Könyvhónap egyik fő célja ez is, hogy felhívjuk a könyves szakma figyelmét a számunkra pozitív változásra, mégpedig hogy az agrárértelmiségiek mellett a hétköznapi emberek érdeklődése is erősödik e fontos témák iránt.

• Köszönöm az interjút, sok sikert kívánok a szervezéshez és sok érdeklődő látogatót a Mezőgazdasági Könyvhónap rendezvényeinek!

Jancsó Krisztina

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu