buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 28, péntek
Elemér napja

Évfordulók:
1553: Michel de Montaigne születése
1835: Elias Lönrot közzétette a Kalevalát

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Székely Műhely


2005.02.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Vers-zene · Villáminterjú Székely Gáborral és Dara Vilmossal, a Székely Műhely zenekar tagjaival. Megzenésített verseket játszanak, a közelmúltban jelent meg 4. lemezük, éppen József Attila verseiből.
 

• Mióta zenésítenek meg verseket?

Székely Gábor: – A nyolcvanas évek eleje óta muzsikálunk mindketten, Vilmos a Szélrózsa nevű együttest vezette, én pedig amatőr szinten zenéltem barátaimmal.

• Mi volt előbb, a vers vagy a zene szeretete?

Dara Vilmos: Nekem a vers volt előbb, nagyon szerettem a verseket. Abban az időben a Kaláka, a Szélkiáltó vagy a Sebőék megzenésítésében lehetett hallani verseket, ami engem is magával ragadott. Ekkor kezdtem gitározni, dallamokat fabrikálni egyik-másik vershez, majd egy zongorista barátommal megalakítottuk a Szélrózsa együttest és ezeket a verseket énekelgettük. Kiegészülve egy duóval tíz éven keresztül muzsikáltunk együtt és megjelentettünk egy nagylemezt a Hungarotonnál. A zenélésnek a betegségem vetett véget. A kilencvenes évek végén megkeresett Gábor, nem volna-e kedvem újra zenélni. Nagyon mélyponton voltam akkor és nagyon jól esett ez a felkérés.

Sz. G.: Engem is a versek „fertőztek” meg először, még gimnazista koromban. Az egyetemi éveim alatt ketten zenekart alapítottunk, ami lényegében folyamatosan megmaradt. A kilencvenes években alkalmi fellépéseink voltak, ekkor készítettük első felvételeinket. József Attila kilencvenedik születésnapjára Kaláka, Sebő és saját szerzeményeinkkel egy kazettát jelentettünk meg, ezután Iciri-piciri címmel egy gyereklemezt, 1998-ban Jövendölések címmel pedig egy misztériumjáték zenei anyagát. Azt követően, hogy Vilmos elfogadta a felkérésemet, elhatároztuk, komolyabb formában folytatjuk zenélésünket. Ami nem azt jelentette, hogy ebből szeretnénk megélni, de azt igen, hogy rendszeresen fellépünk, lemezeket készítünk és ebben az értékvesztett világban megpróbálunk értékeket felmutatni. Így indultunk el Székely Műhelyként 2001-ben.

• Milyen kiadványokat sikerült megjelentetniük az elmúlt négy év során?

D. V.: Első lemezünk a Szép szó, 2002-ben jelent meg, amit egy év után követett a Szép szó 2. – A férfikor nyara című CD-nk. Ezeken a lemezeken többek között József Attila, Petőfi Sándor, Dsida Jenő, Villon, Tóth Árpád, Weöres Sándor, Kányádi Sándor és Kosztolányi Dezső megzenésített versei hallhatók. 2004-ben Bölcsek és bolondok címmel Gábor verseit és novelláit adta ki a Székely Műhely, 2005-ben pedig Versek éneke és Éltem, így érdemeltem… című CD-inket.

Sz. G.: Ez utóbbi lemezen József Attila 15 gyönyörű versét zenésítettük meg, így kívántunk adózni a nagy költő születésének 100. évfordulója előtt. A költő ifjúkori verseitől a legutolsókig válogattunk és igyekeztünk eddigi munkásságunk legjavát nyújtani.

• Milyen fogadtatásra találtak a le-mezek?

D. V.: Amit mi játszunk, az köztudottan rétegzene. Nem lehet nagy példányszámban eladni az ilyen lemezeket. Természetesen a CD-ink a nagyobb zeneműboltokban – a Rózsavölgyiben, a Kodályban –, illetve a Fókuszban, az Írók Boltjában és a Könyvtárellátónál folyamatosan megvásárolhatók, sőt, a www.szekelymuhely.hu honlapunkról is megrendelhetőek, ám az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a koncertjeinken keresik leginkább, ahol nagy örömmel fogadják.

Sz. G.: Ha nem lennének pozitív visszajelzéseink, már abbahagytuk volna. De hála Istennek a legkülönbözőbb helyekről kapunk megerősítéseket. Legutóbb például a torontói magyar rádió főszerkesztője keresett meg bennünket és kérte a lemezeinket, hogy leforgathassa azokat a műsoraiban. Egyszer olvastam, hogy Faludy mester úgy 37’ körül éppen egy kiadónál kilincselt, ahol ezzel fogadták „…ugyan, ki olvas ma verseket, Gyurka…!” Azóta majd hetven év telt el, de a versek becsülete nem nőtt. De mi mind a hatan hiszünk a költészet és az élő zene lélekformáló erejében, ezért fáradozunk az igazi értékek mentésén. Látnod kellene a szemeket a koncerteken…

• Mik a terveik?

Sz. G.: Jövőre nem tervezünk CD-t kiadni, az eddigiekből tematikus műsorokat szeretnénk összeállítani és azokat előadni – az igények szerint.

D. V.: Magam pedig igyekszem segíteni a műfaj ismertségét, a startlap.hu-n, ahol létrehoztam egy verszene.lap.hu oldalt, tovább gyűjtögetem azokat a zenekarokat, amelyek megzenésített verseket adnak elő.

Székely Mûhely Online Mûvészeti Folyóirat

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu