buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Hamvas Béla: Karnevál


2005.02.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Hamvas Béla (1897–1968) · Eperjesen született; családja később Pozsonyba költözik; 1915–17 az első világháborúban kétszer megsebesül az ukrán fronton; a budapesti Pázmány Péter Egyetemen német-magyar szakon végez; 1923–26 a Budapesti Hírlap és a Szózat munkatársa, könyvtárosa; 1948–51 hivatalosan építőmunkás; 1951-64 internálják, az Erőműberuházó Vállalat vidéki építkezésein raktáros és segédmunkás; Szentendrén temetik el.
 

„A Karnevál a XX. századi magyar (és bátran mondhatjuk: európai) irodalom egyik legfontosabb regénye, mind a nyelvhez, mind a mítoszhoz való viszonyulása tekintetében a James Joyce utáni regényírás jelentős állomása. Humoros és szellemes, izgalmas és szórakoztató, váratlan fordulatokban gazdag, ugyanakkor mély és elgondolkodtató, önvizsgálatra ösztönző. A regény világa, minden felhőtlennek tűnő könnyedsége ellenére többszörösen összetett (társadalomrajz, groteszk paródia, szimbolikus jelentésréteg), ezért a Karnevál sokféleképp olvasható - a különböző rétegei között azonban tökéletes egyensúlyt és megfelelést találunk. A mű alapmotívuma és egyben legfontosabb szála az önkeresés. Ezzel pedig a Karnevál még egy lényeges funkciót lát el: segít eligazodni a létezés zűrzavarában. Értelmet ad mindazoknak a dolgoknak, amelyek a világban történnek - mindannyiunkkal.” (Danyi Zoltán)

„A Karnevált nem tudtam letenni, s mire befejeztem, már tudtam, hogy a magyar irodalom egyik legérdekesebb regényét olvastam el. Az élvezet forrása a könyv törésmentes, átlátszó, hamisítatlan egysége volt. Minden részlet érezhetően egyetlen célt szolgált, és mégis, ennek a célnak sehol sem lehetett nyomára bukkanni. Mire véget ért a történet, semmivé foszlott a cél is. A tökéletes műalkotásoknak azzal az erényével rendelkezett, hogy miközben egyre igézőbben csalogatott befelé, el is feledtette velem, hogy műalkotásról van szó.”(Földényi F. László)

„A Karnevál első változatát (akkor még Ördöngösök címmel, Schumann Karneváljának tételcímei szerint tagolva) Hamvas harmincegyéves fővel veti papírra, de művével nem elégedett. »Ezt a regényt ötvenéves koromban fogom megírni« mondogatja évekig. És valóban, 1948-ban, ötvenegy évesen, miután b-listázzák, kényszernyugdíjazzák és a publikálás lehetőségétől eltiltják, a helyzet kivételesen ideális arra, hogy »a lélek csodálatos változásainak sorskatalógus«-át összeállítsa. Szentendrén, bérelt szobákban ír, és három év múltán, 1951-ben művét befejezi. Amikor a gépeléssel is elkészül, regényét heverője ágyneműtartójában gondosan elrejti. A regény utóélete a színes farsangi (önismereti) komédia méltó folytatása. Három évtizeddel később, 1985-ben Szigethy Gábor a kéziratköteget elviszi a Magvető Kiadóba. A főszerkesztő, Kardos György a nyolcvanas évek kulturális főhatalma, politikai múltja és tekintélye révén szinte az egyetlen, aki vállalni meri és tudja a mű megjelentetését. Kardos tisztában van vele, hogy a pártközpont ideológiai szűrőin e könyv vagy egyáltalán nem, vagy csak hosszú fejezetcsonkítások árán juthatna keresztül. Így a cenzor szerepét ő maga vállalja, és a kiadóból a kéziratot nem engedi ki. A 7. könyvből kihúzat egy lényeget alig érintő újságriportot, rövid, hipokrita tudósítást a női hóhérképző sztahanovista munkaversenyének sikereiről, és a Karneválnak zöld utat enged.” (Dúl Antal)

Hamvas Béla Collegium 2006

Folytatódik az Ars & Vita Alapítvány szervezésében a Hamvas Béla Collegium előadás-sorozata, melyben Hamvas Béla nagy regényének, a Karneválnak elemzése mellett neves előadók segítségével megvizsgáljuk, hogy mennyiben tud segítségünkre lenni valódi Énünk megismerésében, sorsfeladatunk felismerésében és megvalósításában a numerologia, az asztrológia, a ji-king és a tarot.
A szemeszter előadásai: Febr. 3. Dúl Antal: Nyugat-Kelet. Szellemi alapvetés · Febr. 10. Viszlai Katalin : Numerológia az önmegismerés egyik útja · Febr. 17. Thiel Katalin: Regényelméleti kérdések (ajánlott irodalom Hamvas Béla: Regényelméleti fragmentum) · Márc. 3. Dúl Antal: Hit-tudás-tapasztalás · Márc. 10. Thiel Katalin: Az idő problematikája a Karneválban · Márc. 17. Mireisz László: Asztrológia mint az önmegismerés eszköze · Márc. 24. Dúl Antal: Énfeladás és önmegvalósítás · Márc. 31.Tarr Bence: Tarot, az önmegismerés egy másik útja · Ápr. 7. Thiel Katalin: Az örök visszatérés · Ápr.. 14. Karátson Gábor: Ji-king mint a sorsfeladat felismerésének eszköze · Ápr. 21. Dúl Antal: A gyakorlás · Máj. 5. Thiel Katalin: Hamvas és a kereszténység. (Filozófiai megközelítés) · Máj. 19. Dúl Antal: Az út és a hazaérkezés · Máj. 26. Kerekasztal: Hamvas Béla és a kereszténység, P. Bulányi György piarista szerzetes; Dúl Antal Hamvas Béla jogutódja és az életmű kiadója; Dr. P. Tóth Béla ref. lelkész; Dr. Thiel Katalin filozófus · Jún. 9. Szemeszterzáró baráti összejövetel

Főbb művei: 1936 Magyar Hüperion; 1941 Szellem és egzisztencia; 1943 A láthatatlan történet; 1942-43 Scientia Sacra, I. Az őskori emberiség szellemi hagyománya; 1960–64, Scientia Sacra II. A kereszténység;1946 Anthologia humana: Ötezer év bölcsessége;1947 Forradalom a művészetben: Absztrakció és szürrealizmus Magyarországon; 1948–51, Karnevál;
1987 Unicornis, Titkos Jegyzőkönyv, Silentium; 1948–51,
1985 Karnevál1957, 1961, 1966 Szilveszter; Bizonyos tekintetben; Ugyanis (kisregények); 1959, 1992 Patmosz (esszék);1990 Európai műhely, 1–2;

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu