buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 7, kedd
Herman napja

Évfordulók:
1867: Osvát Ernő születése (Nagyvárad)
1889: Gabriela Mistral születése (Vicuña)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Dosztojevszkij
Most január 28-án 125 éve, hogy meghalt


2005.02.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A 01–21 századok legnagyobb prózaírója. Pécsi Györgyi hívta fel figyelmem a Mesterre akaratlanul is; kicsit hezitáltunk, és én azt merészeltem mondani: legalább 2 Karamazov alap-figura, és Kátya mondása Mityának (Aljosa a Mitya mellett a másik alap), hogy a szerelem meghalt… épp akkor viszik Mityát száműzetésbe… és a Kátya ezt mondja Dosztojevszkij szavai által… ez a csúcs. Nekem ez. Így írtam le, Kátya után szabadon: „Csak holt madarai jó Tandori. / Egyebekben is csak így az, ami.” Ami igaz, az igaz. Kafka, Rilke, régebbről Cervantes „semmi” ahhoz, amit, amennyit Mihajlovics Tódor (régi fordításokban az ő neve) elmondani bírt. Mit mondott el hát?

Egy csudát érdekel engem, hogy ortodox, indián, kínai, arab; skandináv, zsidó, amerikai telepes. Van a lelkünk teremtődött mélyének valami nagyobb kontinentális talapzata. Dosztojevszkij figurái és létezési terei ezt emelik ki maguk kockázatára. Milyen árvaság! Rögtön a kontinentális talapzatról (nem fajból, bőrszínből, évszázadból stb.) származni. A történések sodra lehetne gyorsabb, mondom én ma, de mutasson bárki nekem oly felpörgetett regényt, melyből ne hiányolnám a (jó, talán ma szó szerint el nem olvasható, emberi mértéket így meghaladó) feszülten elemi tengersodrást, ami Dosztojevszkijé. Aljosa és Mitya (másnak Ivan, gondolom) alapképletek, akik legalább az emlékezetben fogalomként élnek. Meg a Herceg. Meg Násztya, meg Raszkolnyikov. Az ördögi figurák. (Elolvasom őket nagyobb cikkhez.)

Igen, hogy itt fentebb hálával említett lapfőnök nekem a Mihajlovics Tódort szóba hozta, nekiindultam. Kis monográfiámban Stefan Zweig (áldva legyen!) szavai a legmélyebbek, legszebbek, de Hesse, Thomas Mann, Ortega és még sokan mások is… telibe találnak. Mit kell itt telibe találni? Tolsztoj mellett, Gogol után, Csehov és még többek előtt… ez a szépséges ember olyat tett, amire Niagara-vizet járó kalandor vállalkozó sem merészkedne. Figurákká merte tenni lelkünk (igenis lelkünk!) legszélső ábrándrémeit, így mondom… ábrándok ők és rémalakok… Aljosa, Mitya, az ördögök, a Herceg, Násztya… nem félt a szélsőség igazságtalanságától… na és? Elemi erővel volt bukott szerencsejátékos, borzadályos házasember, kétes hitszószóló, sajtósztár, mi minden még. Furcsa, Dosztojevszkij nagyságát, a mindeddig említett (s a még említhető, nyilván!) figurák létén túl az sejteti leginkább, amennyi mindennek ellenére volt ő egy nekünk más-nyomtávú, más-hőmérsékletviszonyú, borzadályokkal a németek vagy amerikaiak olykori világánál is jobban „megfejelt” honban egyetemes… de úgy, hogy a legalsóbb szívrétegünket kell hozzá, mit mondjak, szegény Krisztus jegyében előkotornunk, hogy evidens legyen ő; és evidens. Mondom, a leg.

Butás ürügy csak, hogy épp 125 éve halt meg. A többi: elemi.

Tandori Dezső
költő, műfordító

Jelenkor Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu