buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 24, hétfo
Mátyás napja

Évfordulók:
1786: Wilhelm Grimm születése (Hanau)
1811: Bessenyei György halála (Pusztakovácsi)
1836: Berzsenyi Dániel halála (Nikla)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Születések


2005.02.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A csecsemőkorról, kisgyermekkorról, babavárásról számolatlanul jelennek meg a jobbnál jobb praktikus könyvek, de arról, hogy tulajdonképpen hogyan született meg az ember gyermeke az elmúlt századokban, összefoglaló munka nem készült. Holott közhely: előbb-utóbb mindnyájan megszülettünk, és bár lényegében azonos módon születtünk meg, de minden korban egy kicsit másképpen. Erről a másképpenről szól a Minden dolgok kezdete című, egyszerre szórakoztató és vonzóan tanulságos könyv, melyet két fiatal tudós, Deáki Zita etnográfus és Krász Lilla történész állított össze. A könyvet számos ritkaságnak, kultúrtörténeti kuriózumnak számító rajz és fotó illusztrálja.

A könyv középpontjában a Kárpát-medencei gyermekvárás, gyermekszületés rituáléja áll, de képet kapunk a korabeli nyugat-európai viszonyokról is. Megtudhatjuk, hogy a születés rituáléját a felvilágosodásig az antik görög, hippokratészi-galénoszi orvostudomány tapasztalatai, a helyi hagyományok, a pogány kor mágikus öröksége és a kereszténység teológiai, jogi szabályozásai határozták meg, s inkább csak a 18. századtól segítették a szakkönyvek a bábákat és az orvosokat.

Az impozáns kötet a fogantatástól a csecsemőkorig kíséri figyelemmel a gyermek és az anya életét. E titokkal övezett folyamatot századokon át áhítatos imádságok és hiedelmek, mágikus, szakrális rítusok sora kísérte – a család és a bábák részéről egyaránt. A tapasztalt bábák, akik fáslizással, speciális pólyázással enyhíteni tudták a test deformációit, nagy megbecsülésnek örvendtek. Máskor azonban, ugyanők félelmet keltettek, hiszen boszorkányos hatalmukkal megrontották az anyát vagy gyermekét.

Magyarországon az 1950-es években tiltották be az otthoni szülést, s így megszűnt a születés közösségi és szakrális aktus lenni. Nemcsak a születést, de a gyermekvárást, a családtervezést is erősen deszakralizálta, profanizálta modernnek nevezett korunk. A Minden dolgok kezdete című könyv még arról az időről szól, amikor nem voltak restek a csodát csodának tekinteni, s ekként tisztelni és szeretni – az ember gyermekét.

Deáky Zita–Krász Lilla: Minden dolgok kezdete
A születés kultúrtörténete Magyarországon (XVI–XX. század)
Századvég Kiadó, 2005
371 oldal, 7875 Ft

Tóth M.

Századvég Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu