buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 24, csütörtök
Gellért és Mercédesz napja

Évfordulók:
1896: Scott Fitzgerald születése
1910: Vas István születése (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Pirospont


2007.10.05

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Red Dot Photo Agency digitális képügynökség 2001-ben alakult egy svéd és egy kanadai üzletember összefogásával. Daniel Jonsson és Kevin Bardos alapították a céget, akik ekkor már több éve Magyarországon laktak és dolgoztak. Külföldön szerzett tapasztalataik alapján felismerték a lehetőséget, hogy a digitális képek piaca fellendülőben van, a sajtó és a reklámszakma egyre növekvő és gyorsuló igényeit itthon is ki kell elégíteni. Cégük jelenleg a közép- és középkelet-európai régió legnagyobb képügynöksége, és egyre nagyobb részt hasít ki a könyvkiadásban megjelentetett képek piacáról is. Bűdy Katalint, a magyar piac értékesítési vezetőjét, és Szamek Andrást, a reklámpiacért felelős menedzsert kérdeztem a cég profiljáról, üzleti terveiről, annak tudatában, hogy a könyvkiadók is egyre nagyobb számban fordulnak hozzájuk.
 

Kérlek beszéljetek a cég profiljáról, mutassátok be olvasóink számára azt az érdekes és szerteágazó munkát amit végeztek!

– Cégünk, a Red Dot egy képviseleti ügynökség. Ez azt jelenti, hogy úgynevezett gyártó ügynökségektől kapjuk adatbázisunkba a digitális fotókat. Ezek a cégek külföldön élő és dolgozó fotósoktól szerzik be a képeiket, amelyeket elküldenek nekünk. Gyakorlatilag hasonlóan működünk, mint itthon az MTI a magyarországi hírek és képek vonatkozásában. Több mint 50 ügynökségtől kapjuk a különböző témájú képeket. Partnereink térítésmentesen küldik a képeket a szerverparkunkba, ahonnan a megrendelőink igényei szerint válogatjuk ki és küldjük tovább felhasználásra a fotókat. Csak a megvásárolt fotókért fizetünk, utólag. Ezek minden esetben jogtiszta, nyomdai megjelentetésre alkalmas formátumú képek. A jogtisztaság ebben az esetben azt jelenti, hogy harmadik félnek, pl. fotósnak, múzeumnak a szerződéseink alapján nem lehet további követelése.

Miként rangsoroljátok a beérkező fotókat?

– Nincs semmiféle rangsorolás, egyenrangú partnerként kezeljük a gyártó ügynökségeket és fotósaikat. A szerverparkunkba folyamatosan érkeznek a képek, naponta három-ötezer képet kapunk. Cégünk megrendelőinek jelentős részét olyan ügyfeleink alkotják, akik hirdetéseikhez keresnek bizonyos meghatározott témájú fotókat. A reklámanyagok szöveges részét, a szlogent saját maguk kidolgozzák, a képi hátteret tőlünk veszik hozzá. Ezzel sok időt és pénzt takaríthatnak meg, hiszen nem kell a saját fotózást megszervezniük

Mondanátok néhány szót a képek rendszerezéséről is, valamint hogy milyen cégek az ügyfeleitek?

– Elsősorban a sajtó és a reklámpiac számára adunk el képeket, melyeket külföldi ügynökségektől szerzünk be. Többféle szelek-tálást alkalmazunk, vannak úgynevezett „stock” képek, melyek főleg magazinok számára szolgálhatnak illusztrációként. Kapunk „eseményfotókat” is díjátadásokról, filmbemutatókról. Természetesen foglalkozunk paparazzi fotókkal, bulvárfotókkal is. Külön kategóriát képeznek a sztárokról, művészekről készült stúdió fotók. Ezek általában műteremben készített portréfotók, melyeket címlapokra, fülszövegekhez vásárolnak a megrendelőink.

Hogyan jutott eszetekbe, hogy a könyves szakma felé is nyissatok?

– Külföldön ez már régóta bevett gyakorlat. A magyar kiadók most kezdik felfedezni, hogy nagyban megkönnyíti a munkájukat, ha velünk dolgoztatnak. 2006-ban volt az első kapcsolatfelvétel részünkről a tankönyvvásáron. Áprilisban már kiállítóként vettünk részt a Nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol bemutatkoztunk a könyves szakmának. Meglepett minket a hatalmas érdeklődés. Rengeteg új ismerősre tettünk szert, akik a szolgáltatásunk kipróbálása után rendszeres megrendelőinkké váltak. Neveket, kiadókat nem szeretnék említeni, nehogy valaki kimaradjon, de annyit mondhatok, hogy azóta tankönyvektől ismeretterjesztő könyvekig, szépirodalomtól képes albumokig sokféle illusztrációt kértek és vásároltak tőlünk akár kisebb, szakkiadók, akár a legnagyobb kiadók.
A sikeren felbuzdulva személyesen is megkerestük a kiadók többségét. Néhány olyan kiadótól eltekintve, amelyek főként külföldről átvett könyvek magyar kiadásával foglalkoznak, nagy felvevőpiacot találtunk. Ennek az az oka, hogy mi teljesen levesszük a kiadók válláról a jogdíjas ügyek intézését, hiszen áraink ezt magukban foglalják. A tőlünk vásárolt képekkel elkerülhető a sokszor évekig tartó levelezés, egyezkedés, esetleges pereskedés.

Mennyire tudtok a kiadók egyéni igényeihez alkalmazkodni? Hogy működik ez a gyakorlatban: keretszerződéseket köttök, képenkénti szabott árral dolgoztok vagy egyéb módon?

– Minden kiadóval egyénre szabott szerződést kell kötnünk, hiszen speciális igényekkel állunk szemben. Például a tankönyvkiadók általában öt évre vásárolják meg a jogokat, míg mások a többszöri, esetleg módosított kiadás reményében egy évben gondolkodnak. Kértek már tőlünk csak borítóra való fotót, melyet kollégáink a regény tartalmi összefoglalója alapján választottak az adott korhoz, hangulathoz. Ilyenkor természetesen több nézőképet küldünk, a végleges választás a kiadó döntése. Árképzésünknél messzemenően figyelembe kellett vennünk a magyar piac fizetőképességét. Egy borítókép ára itthon harmada, negyede a nyugaton megszokottnak. Szerencsére jó munkatársakkal és nagy kapacitással rendelkezünk, a megrendelések menynyiségét igyekszünk növelni, így gyarapítva a bevételt. A tarifa nem függ a képfelbontástól és a kiadott példányszámtól sem.

Említettétek, hogy a fotók többsége nem magyar. Milyen külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek?

– Külföldi kapcsolatok nélkül ez a munka elképzelhetetlen lenne. Legfőbb partnerünk a Corbis, az egyik legnagyobb fotóügynökség. Ez egy amerikai cég, melynek a világ minden táján kiépített kapcsolatrendszere van művészekkel, fotósokkal, múzeumokkal. A cég neve önmagában garancia arra, hogy a megrendeléseket gyorsan, pontosan jogtisztán teljesíteni tudjuk. Jó példaként említem, hogy egy Londonban kiállított festmény reprodukcióját és közlési jogát öt nap alatt tudtuk elintézni egy könyvhöz. Ha a kiadvány szerkesztőjének kellett volna ezt leleveleznie, az valószínűleg több hetet is igénybe vett volna, kétséges kimenetellel. Hiszen egy nagy külföldi múzeum a számára ismeretlen kis magyar könyvkiadó megkeresését elutasíthatja.  

A gyakorlatban hogyan működik a megrendelés?

– Mindent e-mailben és telefonon intézünk. A megrendelő felhív minket vagy megírja az elképzeléseit. Minden megkeresésre húsz percen belül válaszolunk, hiszen pl. a napilapok esetében létfontosságú a gyorsaság. A pontosítás után több képi megoldást kínálunk a megrendelőnek, és várjuk a visszajelzést, hogy talált-e az elképzelésének megfelelőt. Ez egy folyamatos párbeszédet generál, amíg meg nem találjuk az ügyfél igényének teljesen megfelelő képeket.  Szerencsére a könyvszakmában sokkal több idő áll rendelkezésre a tökéletes illusztrációk kiválasztására.

Mik a további terveitek? Milyen további lépéseket terveztek a könyvkiadók megrendeléseinek ösztönzésére?

– Szeretnénk további felvevő piacokat, megrendelőket találni, hiszen technikailag is képesek vagyunk rá. Ennek feltétele, hogy minél szélesebb körben megismertessük a munkánkat, szolgáltatásainkat. Ezért jelen szeretnénk lenni minden nagyobb könyvvásáron, rendezvényen. Bízunk benne, hogy a kiadók felismerik az ebben rejlő lehetőségeket. Szeretnénk a továbbiakban is azért dolgozni, hogy megkönynyítsük a munkájukat.

Jancsó Krisztina

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu