buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 1, szerda
Hugó napja

Évfordulók:
1809: Nyikolaj Vasziljevics Gogol születése (Szorocsinci)
1868: Edmond Eugène Alexis Rostand születése (Marseille)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Az istenek könnyei


2005.12.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Hinni vagy nem hinni – tehetjük fel a kérdést a shakespeari dilemmához hasonlóan: to be or not to be? A hit és a lét minden bizonnyal összefügg, ha többet akarunk, mint puszta vegetálást, érzi, tudja ezt minden ember – immár beláthatatlan idők óta. A hit tehát emberi tulajdonság, kizárólag a mi privilégiumunk a Föld minden más élőlényével szemben.

Hinni persze sok mindenben lehet. Sőt, időnként meg is követelik tőlünk, hogy higygyünk, vagy legalább is tegyünk úgy, mintha hinnénk valamely kötelező dogmában, elsősorban persze politikaiban. Aki már sokat élt, tudja, a történelem folyamán hányféle tant akartak elhitetni velünk, ideológiákat, amelyek esetleg igaznak is tűntek, míg ki nem derült hamisságuk. De hinni tudunk és akarunk a barátságban, a szeretetben, a szerelemben, abban, hogy sikeresek leszünk, hogy amibe belefogunk, eredményes lesz, hogy át tudunk úszni egy folyót, fel tudunk kapaszkodni a megmászhatatlannak tűnő hegytetőre, hogy győzünk a versenyeken.

A hit sokféle, de mind között az egyetlen örök és legfontosabb: az Istenben való hit.
Hiszel-e Istenben? A kérdésre koránt sem egyszerű a válasz.

Földváry Györgyi úgy vélte, tanulságos lehet feltenni ezt a talán zavarba ejtő kérdést különböző embereknek, s megtudni tőlük, mit jelent számukra a hit. Éveket szánt rá, hogy felkeressen művészt, egyetemi tanárt, írót, építészt, bencés papot, színházi rendezőt, karmester, orvost, színészt, agykutatót, filozófust, néphitkutatót, hogy őszinte vallomásra bírja őket.

„Mit jelent önnek a hit?” – kérdi interjúalanyait, s minthogy valamennyien látják őszinte érdeklődését, mondhatnám kíváncsiságát, készséggel válaszolnak. Megnyilvánulnak. Szinte önmaguk számára is meglepően kitárulkoznak. Sokan közülük talán még soha nem beszéltek erről a legbensőbb ügyükről. Földváry Györgyi persze nem ajtóstól ront a házba, valamely kellemes környezetben diskurzusba elegyedik velük, aztán amikor jó szívvel elmesélik életük folyását, sorsuk fordulatait, küzdelmeik alakulását, foglalkozásuk, hivatásuk szépségeit, rájuk tekint a figyelem empatikus erejével, és akkor megkérdi: „mit jelent önnek a hit?”

Tanulságos könyv Az istenek könnyei. A cím egy legendát idéz: valamikor azt tartották, hogy az emberek az istenek könnyeiből teremtődtek. Vajon mit gondol a Teremtőről a teremtmény? Hisz benne? Vagy kétli létezését? Netán másban hisz? A vallások közül melyikben? Vagy csupán a maga szabta erkölcsben?

Harmincegy interjú sorakozik a könyv lapjain, és az olvasó egyre nagyobb izgalommal halad előre, várva az alanyok válaszát. És közben sok nagyszerű, érdekes dolgot tudhat meg a vallomásokból. Dr. Cey-Bert Róbert például –, aki 56-ban, 17 évesen került Ausztriába, majd Svájcba és Párizsba, és aki tanulmányai után a Távol-Kelet vonzásában élve, miközben sikeres vállalkozó lett, Bangkongban egy buddhista kolostorban hosszú hónapokig élte a szerzetesek életét, Laoszban táltosokkal ismerkedett, Afganisztánban harcba szállt a megszállók ellen az afgánok oldalán –, vallja, hogy nem csak a kinyilatkoztatott vallások üdvözíthetnek. Története regényesen izgalmas, ahogy másként lebilincselő Eduardo Rózsa-Flores, az apai ágon magyar származású újságíró-forradalmár sorsa is, többek között a délvidéki háborúban szerzett élményeivel. Másféle „kaland” dr. Olafsson Placid bencés pap élete az Andrássy út 60-ban átélt szenvedésekkel meg a szovjetunióbeli fogsággal. A tudós Szentágothai János professzor Isten-hite a kezdetektől fogva megingathatatlan, míg a festő Szász Endre kijelenti, nem hisz a lélekben sem, benne bioelektromosság működik, és ha az „kimegy”, akkor vége az életének. Fábry Zoltán filmrendező is szkeptikus, de azt mondja: „Nem tudom biztosan, hogy Istenre van-e szükség”-e az embernek, „vagy valamire, amiben bízni, hinni lehet, amibe kétségbeesésében kapaszkodni tud.”

A hit mint menedék, vigasztalás, remény.

Dr. Kun Miklós pszichiáter professzor noha nem hisz a túlvilágban, mert szerinte is: „az aggyal együtt porrá válunk. Porból lettünk, azzá változunk”, az Isten mégis a világmindenséggel való egyesülést jelenti. Számára ez Isten létezése.

A megkérdezettek szívesen elemzik ön hitüket. Vidnyánszky Attila, a Kárpátaljáról való jeles színházi rendező éppen úgy feltárul Földváry Györgyi előtt, mint Vásáry Tamás karnagy, akit a misztikus – ezoterikus – tanok ragadtak meg, és a zene mellett a maga és felesége által kialakított világképben találta meg hitét. De vall a fiatal tengerész, az iszlám vallású sebész professzor, a mesemondó, az egyiptológus is, sorra, mert mindenkinek fontos a kérdés, hiszen hit nélkül – valamely érdemes hit nélkül aligha élhet igaz életet az ember.

Mi a sorsunk Istennel vagy Isten nélkül? – ezt járja körül beszélgető társaival a könyv szerzője. És a nagy titkot: mi lesz velünk a halálunk után? A hívő nyugodt, bízik az öröklétben. De bízik abban is, hogy a földi pályáján mindig kaphat segítséget Istentől, ha fohászkodik.

És a nem hívő? Károlyi Amy, a költő azt írja a Hitvita című versében: „Nincs pokol és félek, nincs mennyország, / nincs megtorlás, nincs jutalom sem, / az a világ, ahova indulsz, istentelen.” – És odább: „Hát mit tehetnénk? / Lehajtjuk fejünk, / az édes földre ráereszkedünk. / Fejünk rábillen, nem tudjuk tartani, / tartásunkból hiányzik valami. / Majd másképp létezünk, / ha rügy, kavics és lepke leszünk. / Mily pávaszemes álom vár reánk! / Nem, nem vagyunk többek, mint / halott cicánk.”
A gazdag tartalmú könyv a legnagyobb kérdést feszegeti, és akik választ adnak, vagy próbálnak adni rá, a magyar szellemi élet kiválóságai.

Földváry Györgyi: Az istenek könnyei
Beszélgetések
Pro Pannonia Kiadó
302 oldal, 2800 Ft

Szakonyi Károly

Pro Pannónia Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu