buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 24, hétfo
Mátyás napja

Évfordulók:
1786: Wilhelm Grimm születése (Hanau)
1811: Bessenyei György halála (Pusztakovácsi)
1836: Berzsenyi Dániel halála (Nikla)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Mikor modern a modern?


2005.12.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A „modern” késő-latin szó, és nem bírt mindig azonos jelentőséggel. A reneszánsz idején vált „hivatalossá”, és valamivel később, az értelmiségiek respublikájában nyert állampolgárságot, pontosan XIV. Lajos halálával. 1715-ben ugyanis, amikor ez bekövetkezett hatvanhárom éves uralkodása után, divat- és stílusforradalom tört ki, az írók nagy csoportja a klasszicizmus mellett tört lándzsát, egy kisebbik, de nem kevésbé aktív rész pedig átpártolt a „modernekhez”. A király súlyát a művészet és az irodalom terén ebből is lemérhetjük: valóban a gondolat döntőbírója is volt. Egy alkalommal megkérdezte a stíluskritikus Boileau-t, ki volt uralkodása idején a legnagyobb író. Moliére, válaszolta Boileau. A király nem erre volt felkészülve, bár a konzervatívok által üldözött komédiaírót döntő alkalmakkor minden erejével támogatta. Ő talán Racine-t választotta volna, aki a végszóra, 1699-ben hunyt el.

Mi volt a modern-klasszikus párbaj lényege? 1715-ben a franciák mögött egy egész századnyi klasszicizmus állt, Corneille-től Madame de Sevigné-ig, és a „klasszicizmus” az ókori irodalommal való összehasonlítást jelentette. Úgy alkotni, mint az ókori nagyok! – volt az ideál, annál jobban nem is lehetett, akár egy ódát (Horatius), akár levelet (Sévigné), akár regényt (Mme de Lafayette), kritikát, tragédiát, állatmesét (La Fontaine) szerkesztett az író. A görög-római modell ott volt mindenki (és minden intézmény) előtt, és minden művész tudatát ez határozta meg. Ebből azonban sok esetben merő akadémizmus született, így érthető a lázadás is, amely a király eltűnésekor végre kirobbant. Nem meglepő, hogy a „lázadást” a Perrault testvérek kezdeményezték gyermekmeséikkel, és hogy vadonat új zsáner látott napvilágot, a Voltaire által fémjelzett fabulák: képzeletbeli kínaiakról, arabokról, amerikai rézbőrűekről, vagyis nem klasszikus mintákról, hanem egzotikus témákról.

A stílus kultusza viszont épségben maradt, és Voltaire maga annyira csodálta, hogy nagy opusát Lajos király korának szentelte, főleg művészeti szempontból. Mondhatjuk, hogy a minta olyan magasan állt, hogy az utánzat állandó feszültségben élt.

Így van-e a dolog a mostani modern és posztmodernnel? A jelszó itt nyíltan a modell tagadása, úgy, hogy nemcsak minta nincs, de a hangsúly azt hirdeti, hogy a nemzedékek közötti „szakadék” ilyenfajta kapcsolatot eleve kizár. Ilyenformán az irodalmi és általában a művészeti kapcsolat megszűnik, marad a posztmodern tájkép, ahol izolált individuumok lézengenek. Csodálatuk tárgya önmaguk, az egyetlen forma, amelyben „bízhatnak”, és amelyet utánozhatnak. Az egész művészettörténet a folytonosságról beszél: iskolák, mesterek, tanítványok, befolyások, csodálat és elvetés. Most mindenki „önálló” akar lenni, még a freudi vagy marxi útvesztőben sem telepszik meg, azt is megalázónak tartja. A posztmodernnek még csak definíciója sincs, hacsak nem az acte gratuit, végül a törékeny szubjektum, amely önmagát járja körül. Egy naprendszer, ahol bolygók keringenek, de a Nap hiányzik.

Jegyezzük meg, hiszen ebben is hasonlít a két jelenség, a l’ancien és a le moderne, hogy mindkét iskolát két magas röptű egyházi ember szimbolizálja: Bossuet püspök Lajos udvarában az ókoriak híve, Fénelon érsek a következő században már „modern”, rousseau-i hangokat üt meg, fél évszázaddal Rousseau előtt.

Molnár Tamás

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu