buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 24, csütörtök
Gellért és Mercédesz napja

Évfordulók:
1896: Scott Fitzgerald születése
1910: Vas István születése (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Számjegyszerűsítve


2005.04.07

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az Akadémiai Kiadó viszonylag új sorozatának sokatmondó címe: „Pszi-könyvek” (sorozatszerkesztő: Feuer Mária). A szép kiállítású sorozat szociálpszichológiai tárgyú könyvekkel indult. Bánfalvy Csaba A munkanélküliség szociálpszichológiájáról című kötetén kapva kaptam, mert a téma bizony szomorú és lélektanilag nagy tanulságokat rejteget; sajnos, a magyarországi lakosság kb. 15 százalékát érinti.

Aki belülről ismeri a „munkaügyi központok” zsúfolt világát, és várakozott órákon át – ülőhely aligha van –, csak hogy hozzájusson kis időre a minimum minimumához, ami ételre is kevés, az látta a letargia, az ingerültség, a fatalizmus keverékét az összeszorított szájú vagy béna arcokon.

A „munkaügyi központok” egyébként arról nevezetesek, hogy munkát nem közvetítenek, csak az adminisztráció malmát hajtják, és mintegy dresszúra gyanánt, rendszeresen sorba állítják a „léhűtőket”, akik amúgy sem számíthatnak kreatívabb elfoglaltságra. Közben, ha ugyan hozzájutnak, esetleg lapozgathatják a többnapos vagy hetes újságokat, úgyis mindegy, hisz a „munkanélküli tréningen” már felvilágosították, hogy ez az álláskeresés legreménytelenebb módja, mert az állások suba alatt kelnek el.

Bánfalvy Csaba azonban a szcientista, statisztikafaló tudós kutató közönyével írta meg ezt az elegáns dolgozatot, mely nem is a kutatási tárgyát képező munkanélkülieknek, hanem további szcientista, statisztikafaló tudós kutatóknak való szakolvasmány. Nagyon korrekt munka, mely röviden áttekinti a munkanélküliség-kutatás történetét, a munkanélküli státusz történelmi és földrajzi változásait, a magyarországi munkanélküliség alakulását a kilencvenes években (mert a múlt rendszerben, akárcsak a fasizmusban, ilyen nem volt), beszámol az egyes elméletekről, és előáll a saját „kötődési modelljével”, mely szerint munkanélkülinek csupán az állástalan bérmunkás tekinthető, aki szorosan kötődik a bérmunkához, s annak elvesztésével mintegy kihullik az életből. A kutatási adatok statisztikai feldolgozása által nagyon is raszteres képet kapunk a bérmunka és munkabér nélküli bérmunkás kiüresedett létéről. Én azt hittem, hogy a szociálpszichológia érzékenyebb tudomány, és jobban oda tud hajolni a megrendült identitású, szegény, felesleges ember lelkéhez. Na de be kell ismerni, hogy ez nem feladata a tudománynak, ezt az alázatot csak „önkéntes alapon” vállalhatja egy kutató.

Felesleg, selejt, létszámfeletti, alkalmatlan, kihulló, kolonc, léhűtő, vesztes, inkompetens, semmirekellő, nyomorult – nem az legnagyobb baj, ha a munkanélkülit ilyennek látják mások, hanem az, amikor önmagát kezdi ilyennek érzékelni. A munkanélküliséggel járó lelki bajokkal ez a dolgozat azonban csak felsorolásszerűen foglalkozik. Én a nyers tapasztalatokból kiindulva a magam részéről „örvény-modellt” alkotnék: a munkanélküli, megfosztva minden emberi jótól, anyagilag és egzisztenciálisan egyre mélyebbre zuhan és úgy „becsavarodik”, hogy fokozatosan testileg-lelkileg leromlik, és képtelenné válik felszínre bukni, szóval a helyzete a munkaerőpiacon hónapról hónapra és évről évre kedvezőtlenebb. A hajánál fogva kellene kihúznia magát a mocsárból. Hiába akarja, egyre kevesebb az esélye arra, hogy eladja magát. Márpedig ma alapvetően így állunk önmagunkkal: áruvá kell válnunk, különben nem számítunk, legfeljebb a statisztikákban. Ugyan mit mond erre a lélektan? És a társadalomlélektan? A munkanélkülit önsegítésre buzdító népszerű pszichologizáló, karrierépítésre okító kiadványok nem foglalkoznak a társadalmi problémákkal, a szegénységgel, képtelenek az ellehetetlenült egzisztencia mélyébe belenézni, a szociálpszichológiai dolgozatok pedig nem szolgálnak semmi tanulsággal, semmi megoldási javaslattal. Az egyik mesebeszéd, a másik tudóskodás. Persze mindkettőre szükség van. Csak a munkanélkülire nincs szükség sehol.

Bánfalvy Csaba: A munkanélküliség szociálpszichológiájáról
Akadémiai Kiadó
171 oldal, 2100 Ft

Radics Viktória

Akadémiai Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu