buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 7, kedd
Herman napja

Évfordulók:
1867: Osvát Ernő születése (Nagyvárad)
1889: Gabriela Mistral születése (Vicuña)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Nem menekülhetett


2005.04.07

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A közelmúltban elhunyt Páskándi Géza figyelmeztet arra Az anyanyelv vértanúsága című esszéjében Radnóti Miklós stíluskeresése kapcsán, hogy költőnk azért csak átmenetileg élt a múlt század avantgárd irányzatainak eszközeivel, mert csaknem pályája kezdetétől ösztönösen a „lokálisban”, a meghittségben, az otthonosságban igyekezett megtalálni a lírai egyetemesség kritériumait.

Zsuzsanna Ozsváth eredetileg angol nyelvű könyve, az Orpheusz nyomában se mond vagy sugall merőben mást, mialatt hagyományos típusú műelemzésekkel számba veszi a fiatalon kiirtott nagy magyar lírikus fokozatosan kiteljesedő munkásságának magasrendű hozadékát. Monográfiájából didaktikus bizonykodás nélkül nyilvánvaló, hogy a már kikeresztelkedett zsidó Radnótit akkor lőtték be az abdai sírba, amikor ronthatatlanul szelíd, áthatóan halk szavú tehetsége éppen a csúcson volt és ígéretes jövő előtt állott költészetünk – fájdalom, csak elképzelhető – leendő történetében.

A dallasi egyetemen is dolgozó holocaust-kutató azzal bővítette jelentősen az eddigi Radnóti-feldolgozások eredményeit (emlékszünk például a jóbarát Baróti Dezső vagy Pomogáts Béla összegzéseire), hogy dokumentálva a korszak növekvő zsidóellenességét, kijelölte azokat az összefüggéseket, amelyek – annak ellenére, hogy nem mindig reagált rájuk – végső soron befolyásolták a Radnóti-sors alakulását, s valamiképp kikerülhetetlenné tették, hogy tragédiája szükségszerűen bekövetkezzék. A végzet gyakorló hatalma egyebek mellett akkor válik torokszorítóvá, amikor ismételten rádöbbenünk: Radnóti valóban abba a menetoszlopba könyörögte át magát, amelyik az erőltetett vonulásban felmorzsolódott, míg az előző truppot felszabadították a partizánok – a Zagubica fölötti hegyekből…

Az Akadémiánál kiadott, képeket a költségesség miatt nem tartalmazó kötet szinte maradéktalanul teljesíti alcímben vállalt feladatát. A versbemutatásokon túl nem marad adós sem a részletes politikai korrajzzal, sem a költő életének meghatározó mozzanataival. A szegedi évek fölidézésekor állapítja meg, hogy az ottani egyetemen terjedő antiszemitaság személyes megtapasztalására sem fordult felmenői vallása felé. Ezért nem foglalkozott sohasem az emigrálás gondolatával sem. Ezenfelül már ekkortól azt érezte, hogy „meglelte helyét a magyar irodalomban, már magyar költő volt… és egyetlen más érzelmi vagy kulturális teret nem tekintett a magyaron kívül a sajátjának. Az egész magyar lírai tradíció szerves részének tartotta magát s minden erre vetülő kétely vagy elutasítás alapjában rendítette volna meg egész egzisztenciáját.”

A veszély érzete és a nyugtalan szorongás mindazonáltal az 1933-as németországi kataklizma óta akaratlanul ránehezült világszemléletére. S bár tehetségében nem kételkedett, azt a tudatot se tudta elnyomni magában, hogy nem csupán magányos, hanem elveszésre predesztinált ember lett belőle. Az 1936-os Járkálj csak, halálraítélt-től az 1944-ben keletkező Erőltetett menetig terjedő időszakban az országnyi külvilág veszélyei iránt sem közömbös. A maga intim körének védelméhez azonban töretlen makacssággal ragaszkodik. S mint művészi jogait gyakorló költőnek, ezután megjelent művei sem tántorodnak el a teremtett szépség és az életimádó igazság harmóniájától. Időhöz kötöttségük ettől számítva alig kerekedett esztétikai érvényességük, mesteri tökéletességük és pontosságuk fölé.

Hitelükhöz nem csupán a bennük rejlő jövőlátás beteljesülése járul hozzá. Szavatolja az a felülemelkedő képesség is, ami nélkül költészet nincsen. Csak a korok önpusztító automatizmusa, téveszmeisége működik. Az igazi költőt pedig – remélhetőleg máig se változóan – „undorítja a forduló világ s az ordas emberek” (írta Radnóti Irás közben).

Zsuzsanna Ozsváth: Orpheus nyomában
Akadémiai Kiadó
3500 Ft

Iszlai Zoltán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu