buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 27, csütörtök
Ákos és Bátor napja

Évfordulók:
1865: Jósika Miklós halála (Drezda)
1902: John Ernst Steinbeck születése (Salinas Valley)
1913: Irwin Shaw születése

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Sínek nélkül


2005.04.07

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az Aranyvillamos Böszörményi Zoltán fantáziájának apokrif szülötte. Egyszerre élettelen gép, és lelkes teremtmény. Az Aranyvillamos mitikus jármű, akárcsak Kharón ladikja. Utasát azonban nem a túlvilág felé szállítja, inkább az élet elágazó és összefutó ösvényein viszi, vezeti. A ködből érkezik, „vörösarany mázban”, s útja ismét a ködbe vész – ablakaiból hol a haragoskék óceánra, hol erdélyi fenyvesekre, máskor homályba burkolódzó, elhagyatott állomásokra nyílik kilátás. Aki szemfüles, talán utolérheti, felkapaszkodhat rá, de ha nem elég gyors, végleg elveszíti szeme elől.

Böszörményi Zoltán 2004-ben, Pozsonyban megjelent verseskötete az Aranyvillamos útjának harmadik, talán befejező szakaszát jelenti (az első kettő a pécsi Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg 1999-ben és 2001-ben). A gyönyörű, igényesen megszerkesztett könyvet jó kézbe venni. Borítóján század eleji képekből összedolgozott kollázs – mesés erdő fái között suhanó vagy talán örökre mozdulatlan villamoskocsi, kalapos dámákkal és úriemberekkel, a végső utazókkal – Albert Marenèin munkája, ahogy a kötetben található többi kép is.

Böszörményi Aradon született 1951-ben. Hosszú ideig Kanadában élt, a torontói York Egyetemen filozófiából szerzett diplomát. Volt rádiószerkesztő és autószalon-igazgató, valamint évekig a Canadian Broadcasting Corporation (CBC) magyar adásának torontói tudósítója is. Jelenleg az aradi Irodalmi Jelen tulajdonosa, főszerkesztője. Világlátott ember, aki, ahogy méltatója, Orbán János Dénes fogalmaz, afféle kortárs Odüsszeuszként járta be egykor a Földet, és kontinensről kontinensre, országról országra vándorolt. A verseskötet szerzője megfordult Egyiptomban, Kanadában és Monte Carlóban, láthatta a Gauguin világát, a fehér homokkal borított tengerpartot, csillagképeket a polinéz lányok szemében, élményeire pedig lírájában reflektált. Életútja a vándoré, s az Aranyvillamos ilyen értelemben tűnhet egy utazási naplónak is. Böszörményi verses feljegyzései valós és lelki tájakon egyaránt születnek. Országok és személyes kapcsolatok határain lép át bűvös villamosával, s mindig tovább indul, célját maga sem ismeri: árnyán, emlékein kívül nem visz mást magával az úton. „A bakterház mellett vasút sincsen, / út és kikövezett látomás sem, / ahol te lennél a járda, én a lépés, / a melletted futó apró, furcsa kérdés” írja egyik enigmatikus versében Böszörményi Zoltán (Bakterház, sínek nélkül). Egyszerű, ugyanakkor rejtvényre emlékeztető sorok, és kissé talán folklorisztikusak is. Másutt viszont korántsem ennyire letisztult formát alkalmaz: „Mennyi minden elfér ebben a véres naplementében! / Látod, kedves, benne ott a rét, a felszedett reményen / fényezett búzakalász, a por súlya, mely odaragadt / arcomra, Európa, a nagyrohanva bebarangolt / fekete vonalas tarkálló tájak, kifestőkönyvnyi / emlék, hogy memóriámat alig tudom átrendezni.” (Naplemente). Böszörményi itt lüktető, rohanó prózavers-formára vált, metaforákat halmoz. Mégis, a két annyira különböző részlet ugyanarról szól – az állandósult változás, az utazás élményéről

A költő öt fő ciklusba rendezi verseit – ezek között szonettek és szabadversek egyaránt találhatóak – a cikluscímeket Albert Marenèin illusztrációi követik. Érdekes megoldás, hogy a verseket a címadó mű, az Aranyvillamos két variációja fogja keretbe – valahogy úgy, mint villamoskocsit az első és hátsó ütköző. Böszörményi Zoltán költészete az úton-levés, a folyamatos, befejezhetetlen mozdulat mementója. „A makacs szürke köd, a köd / előlem eltakarja, / viszi, söpri, magához öleli, / mint az álmok illanó szele, lassan. / Kettőnk között a távolság egyre nő, / szívem egyre gyorsuló ritmusára.”

Böszörményi Zoltán: Aranyvillamos
Kalligram Kiadó
128 oldal, ármegjelölés nélkül

Koncz Tamás

Kalligram Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu