buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 3, péntek
Buda és Richárd napja

Évfordulók:
1757: Verseghy Ferenc születése (Szolnok)
1918: Hubay Miklós születése (Nagyvárad)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Az írónő és a világ


2005.04.07

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Jó író nem kapkod részletkérdések után. Sorskérdések foglalkoztatják. Innen ismerszik meg. Mást nem is lát, csak ami nagy, akár a Mátra, széles, mint a Balaton Keszthelynél, változékony és kiismerhetetlen, mint az alföldi forgószél. Ezen – a létkérdésen – belül azután járathatja alkotói fantáziáját részletkérdések tárgyában, amellyel megemeli a leülni próbáló tragédiát. Nem tudom, megfigyelték-e, a tragikus történet, amely meg kíván felelni valamennyi betokosodott szöveghagyománynak, a századik oldal környékén megfárad. A témaválasztás terrorválasza. Az író rábukkan, feldolgozza, megküzd azzal, hogy nem alkalmazható az írói tehetetlenségi nyomaték, ami tovagörgeti a botló történetet. Kevés, hogy az író írni akar. Ötlet kell, hogy kirántsa, sziporkázó poén, lendület, hogy kocogjon a továbbiakban. A jó író a századik oldal környékén szakad le a közepes és a műkedvelő írók csapatától, nem csak megy tovább, de halad is.

Szerencsés olvasó egy ülésben találkozik Szécsi Noémi három regényével. Azért szerencsés, mert a három kötet közti időben nem születnek kérdései. Azonnal látja, a könyvek megtartják a női legendárium összes lényegi sarokkövét. Szécsi Noémi úgy maradt, mint a huszonöt évesen írt vámpírregény születésekor. Fanyar, ironikus és önironikus, gunyoros, gyakran mísz, és nem bámul ájult áhítattal senkire és semmire, csak éppen a súlypontok helyeződtek át a női lét új és újabb misztériumai felé. Lehet, nem megfelelő szó a „misztérium”, hiszen a kritika – főként A kismama naplója esetében, és főleg a női kritika – az írónő szemére veti, hogy narrációja nem tekinti égi tüneménynek a nő szent kötelességét, azazhogy „veszik a magyar”, de ne vesszen, ha egészséges magyar nők élnek egészséges párkapcsolatban. Szécsi valóban szentségtörő nő. Mintha nem tartaná meg azokat a rejtelmeket, apró titkokat, amelyek tudatosan rejtélyessé teszik a nőt a teremtés koronája szemében. Valóban. Így is van. Szécsit olvasva őszintén sajnáltam, hogy huszonévesen nem jutott hasonló könyv a kezembe, hogy többet tudhassak a pocakban növekvő gyerek, a mamája és a kispapa épelméjű viszonyrendszeréről, ne úgy nézzem az amorf testet, mintha a benne lévő „izé” szándékosan a bosszantásomra tenné, amit. Korábban elhangzott, a jó író amellett, hogy élvezhető, szórakoztató, felvilágosító, amit kiad a kezéből, hiányt is pótol. Nem könnyen érthető, hogy ennyi zseniális, dédelgetett, szebbnél szebb írónő közül egyiknek se jutott eszébe, hogy az áldott állapot köztes létéről írjon, mert semmi nem izgatja jobban a férfiolvasót, mint az olyan titok, amelynek részese, de közben totálisan kizárva valamennyi fontos eleméből.

Új könyvében – A baba memoárja – ott folytatja a megkezdett történetet, ahol a terheskönyvben félbehagyta: „Úgy heverek, mint egy lefejtett, feleslegessé vált héj”. A kislány teljes fegyverzetben pattan ki a nagy magyar tájba. Azonnal beszél. Ír. Lát. Ez a minimum, ha egy írónőnek gyereke születik. Aztán harcol, érdekérvényesít, szövetséget köt, ligataggá válik, barátkozik, csalódik, figyel és regisztrál, éli az életét. Szemmel tartja a környezetet, a földet, az eget, a lakást, az állatokat. De figyeli a szülőket, a rokonokat, a barátokat. Berta baba babaléte csupa koncentráció, kísérletezés, törekvés és próbálkozás, hogyan teheti elviselhetőbbé a kiszolgáltatott csecsemő helyzetét. Mindezt humorral, jókedvvel, derűsen leegyszerűsített szövegkörnyezetben, kerülve a mélyirodalom és a babavilág össze nem egyeztethető csapdáit.

Meglehet, ajánlani nem szükséges, hiszen gyereke szinte mindenkinek születik, vagy született, de százalékosan nem meghatározható, mennyi felnőttnek marad annyi energiája, hogy a baba fejével lássa az őt körülvevő idegen világot. A régi Nők Lapja (az újat nem ismerem) olvasóinak persze komoly fenntartással ajánlanám, mert emlékeim szerint ők rendületlenül egymás arcába könnyezve sírták végig a női lét gyötrelmeit, végtelen szenvedését. Erre itt alig jut szó: Szécsi Noémi lendületből átrendezi a terheslét és a világ –, a babalét és a világ nehézkes kontextusát.

Szécsi Noémi: A baba memoárja
A szerző rajzaival
Tericum Kiadó
164 oldal, 1970 Ft

Onagy Zoltán

Tericum Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu