buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Bekerített magány


2005.03.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Különös költő Gulyás József (1937, Hajdújárás), a délvidéki magyar irodalom sajátos, és egyben talányos alakja. A talányosságot mintha tervszerűen építette volna maga köré, ugyanakkor versbeszéde semmiféle rejtélyt nem hordoz magában. Gulyás nagyon fiatalon, bár már nem csodagyereknek számító korában kezdett írni, közben dolgozott fürdőigazgatóságban, kereskedelmi vállalatban, három évet bírt ki egy napilapnál, 1962-től fogva szabad foglalkozású író, ami igencsak ritkaságszámba megy a Délvidéken, írásból errefelé (se) nem lehet megélni. Gulyás József naponta egzisztenciális problémákkal szembesül, ami versének szociális érzékenységében tárgyiasul.

Alkotói sajátossága, hogy a versnek mindig fontos mondandót (tartalmat) tulajdonított, és ahhoz igyekezett megtalálni a lehető legtömörebb formát. Majd hosszúversben kezdett gondolkodni, kötöttségektől mentes képeket sorjázni, s egy kötetet kitevő hosszúversével, annak megírása után tizenhét évre, elnyerte a Híd Irodalmi Díjat, a vajdasági magyar irodalom legrangosabb elismerését. Egy-egy könyve között hosszasan hallgat, ritkán jelentkezik, amikor meg egybegyűjti a kötetekből kimaradt számos, és tegyük hozzá, az életmű szempontjából fontos versét, akkor azt száz példányban jelenteti meg, ami még a délvidéki irodalmi viszonyokhoz képest is elképesztően kevés.

Indulásától kezdve elkötelezett szocialista költőnek nevezi magát, bár ezt elég nehéz komolyan venni egy olyan költőről, aki 1970-ben Vörös fagyöngy címmel jelentetett meg kötetet, s a cím allegóriája akkor is mindenki számára világos volt. Különösségét idén is bizonyította a BRA IST című kötetével, ami tulajdonképpen negyvenegy számozott költeményből álló versciklus. Különös módon a kötet már a borítóján közli a Brasnyó István barátomnak ajánlást, ami felfejti a kötetnek a pályatárs vezeték- és keresztneve első három betűjéből alkotott cím jelentését is.

Brasnyó Istvánnál aligha van vajdaságibb írója a délvidéki magyar irodalomnak, annak ellenére, hogy novellái, regényei a tárgyi valóságot gyakorta szürreális valósággá transzponálják, és karakterisztikus prózanyelvének semmi köze a helyi színekhez és hagyományokhoz. Tragikus vízióit a pusztuló tanyavilág, a tájat egykor benépesítő magyarság eltűnése, a modern személyiség értéktévesztő létmódja gerjeszti, és ezt szellemi rokonságként értelmezve írta az ugyancsak a pusztai tanyavilágból indult Gulyás a neki dedikált versciklust. Az avagy az idill megdicsőülése alcím azonnal ironikus távolságtartást jelez, hiszen az amit Brasnyó is, és Gulyás is hajdanán idillként élhetett meg, ma már csak a nosztalgia témája lehet, és inkább a pusztulás mementójaként értelmezhető, megdicsőülésként semmiképpen sem.

A versciklus eltérő terjedelmű, de általában kilenc, illetve tízsoros darabjainak frekventált szavai a fény, és a halál, és a köztük kifeszített íven halad a költői szemlélődés, a lírikusi sommázás. A versben megfogyatkoznak az emberek, megszaporodnak a hajdani parasztélet tárgyai, és mindent beborítanak a Brasnyó-szövegekből ismert elhomályosító por pászmái. Formaválasztása és szóhasználata arra utal, hogy a költő rejtőzködik az élmény mögött, igyekezett felismerhetetlenné tenni az egyébként jellegzetes hangját, és ennek érdekében nyelvében elrugaszkodott a poézis közmegegyezéses hagyományától, el egészen a képzavarokig, amelyek megakasztják a költemények olvasását. Mi szükség a képzavarokra egy nagytapasztalatú költő versében? A pusztuló világ pusztuló nyelvében egyedül már csak általuk fejezheti ki (költői) szabadságát, azon túlmenően, hogy a Gulyás-mércéhez képest nyakatekert versmondatok egyértelműen Brasnyó István vers- és prózavilágára kívánnak utalni. Ám ha mindezt figyelmen kívül hagyjuk, úgy is olvashatjuk a versciklust, mint a mozaik-képekkel bekerített magány lírai lenyomatát.

Gulyás József: BRA IST – avagy az idill megdicsőülése
Forum Könyvkiadó, Újvidék
2005. 47 oldal, ármegjelölés nélkül

Fekete J. József

Forum Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu